Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE DJURSÄTRA 2:12 - husnr 3, VÄSTERGÅRDEN

 Byggnad - Beskrivning

Västergården (akt.)
Historik
Djursätra 2:12 Västergården
Västergården består av två gårdsenheter som båda flyttades ut vid laga skiftet i Djursätra by 1848-1852. Gårdarna som ligger tätt sida vid sida drivs sedan 1956 i sambruk. I och med sammanläggningen omfattade då jordbruket totalt 25, 3 hektar åker och 10 hektar skogsmark. Västergårdarna är anlagda med ett västsvenskt gårdsmönster med fägården placerad vid sidan av mangården. Mycket framträdande är den västra av gårdarna med manbyggnad (1700-tal, om- och påbyggd 1851), bostadsflygel (1850-1851), ett fristående traktor- och personbilsgarage (1955) och en vinkelbyggd ladugård (1905, ombyggd 1936 och på 1980-talet). I ladugården som är delvis timrad har fähuset på 1980-talet nybyggts i putsad gasbetong. Den faluröda manbyggnaden är en enkelstuga med sidokammare byggd i två hela våningar. Huset har en mycket ålderdomlig prägel med detaljer såsom utskjutande knutar samt ett blyinfattat fönster. Manbyggnaden flyttades med från Djursätra by och att ena kortsidan saknar fönster anses härstamma från att huset på sin gamla plats i byn stod tätt intill ett annat. Troligen har övervåningen ursprung som en envåningsstuga från 1700-talet, placerad ovanpå en nybyggd bottenvåning 1851. Den faluröda panelklädda timrade bostadsflygeln har likt manbyggnaden åstak med enkupigt tegel, samt ursprungliga fönster och ockrafärgade ursprungliga brädslagna ytterdörrar.
Den intilliggande östra av Västergårdarna har en gulmålad manbyggnad från 1919 under tegeltak. Huset har genomgått vissa förändringar under 1900-talets senare del. Helt traditionellt utformade är dock gårdens övriga byggnader; en stenkällare, ett falurött brygghus och en delvis timrad ladugård samt en timrad smedja. Smedjan är traditionellt avsides placerad, förlagd till hagen på körvägens andra sida.
Mangårdarna med högvuxna vårdträd avgränsas mot vägen av stenmurar och höga popplar samt en syrenhäck. Stenstolpar markerar tomternas ingångar.
Västergården med sin mycket genuina laga skifteskaraktär och karaktärsfullt sammansatta bebyggelse, småskaligt utvecklad efterhand under loppet av 1900-talet, är av mycket stort kulturhistoriskt värde. Gårdsmiljön är representativ för Kåkindsslätten och utgör en väl överskådlig helhetsnsmiljö. Gårdarnas många karaktäristiska byggnader har stark kontinuitet sedan laga skiftets tid och ger en god återpegling av bygdens byggnadsskick och jordbruksutveckling mellan ca 1850-ca 1950 framför allt. Av särskilt stort värde är den mycket välbevarade tvåvåningsstugan, idag en av de främsta i sitt slag i Skaraborg som helhet. Gårdarna står i mycket god samklang med det omgivande fortfarande småskaliga odlingslandskapet.