Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE SVENTORPS-KROKEN 1:2 - husnr 1, KROKEN

 Byggnad - Beskrivning

kroken (akt.)
Historik
Sventorps-Kroken 1:2 Kroken
Kroken ligger på samma höjdrygg som Igelstorps by men ett stycke O om byn. Kroken har varit en självständig gårdsenhet, ett enstaka hemman, som inte haft någon egentlig ägoblandning med grannbyn Igelstorp. I jordeboken 1561 omnämns Kroken första gången, då som kronotorp, det vill säga en nybyggd gård på kronans mark. Gården kan dock mycket väl ha medeltida ursprung, men ha varit en av de många gårdar som ställdes öde i sen medeltid och som åter började brukas under 1500-talets Vasatid. Invid gården finns även en grav från järnåldern.
Kroken av idag är en av de gårdar i Skövde kommun som bäst bevarat 1800-talets utformning. Gårdsbebyggelsen är fortfarande väl samlad och mangården omges av en stor trädgård, på traditionellt vis inramad av staket och högvuxna lövträd. Av gårdens stora vårdträd återstår en ask planterad 1850. Mangården är en stor timrad parstuga som uppfördes 1841. Huset bevarar väl sin ålderdomliga karaktär med ursprungliga kvadratiska fönsteröppningar med fyrspröjsade fönster, utskjutande knutar och karaktäristiska korta taksprång. Senare har köket byggts ut på baksidan. De två flyglarna utgörs del av ett litet bostadshus från 1864 dels av en ålderdomlig timrad loftbod använd som gårdens magasin. Loftboden med svalgång är en medeltida byggnadstyp, men flertalet av de fåtaliga kvarvarande loftbodarna i Västergötland idag är troligen från 1700-tal och tidigt 1800-tal. Krokens loftbod med svalgång hör till de mer ålderdomliga svalgångsbodarna i landskapet. Byggnaden bevarar även utskjutande knutar samt korta taksprång med breda vindskivor, vilket tyder på att taket varit torvtäckt, vanligt i denna del av Västergötland i äldre tid. Gårdens övriga ekonomibyggnader är från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Exempelvis kan nämnas den välbevarade stora ladugården.
De nio välbevarade byggnaderna på Kroken är alla faluröda och nästan alla har tegeltak. Det bidrar i hög grad till det enhetliga helhetsintryck av 1800-tal som gårdsmiljön ger, i god samklang med omgivande småskaliga kulturlandskap på åsen. Kroken med sina välbevarade många ålderdomliga byggnader, trädgård och stormträd är av mycket stort kulturhistoriskt värde.