Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD HÖRUP 71:1 - husnr 1, HÖRUPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÖRUPS KYRKA (akt.)
2019-05-09
Historik
Hörups kyrka uppfördes av komstadsten, kalkstensflis, sannolikt under 1100-talets andra hälft med långhus, smalare kor med absid samt ett brett västtorn. Långhuset försågs med kryssvalv med spetsbågiga sköld- och gördelbågar på 1400-talet samt sannolikt samtidigt med kalkmålningar. Barbro Sundnér har sin genomgång av Skånes medeltida kyrkor daterat valven till ca 1425-1450. Ett vapenhus tillkom vid sydportalen under senmedeltiden och även en tillbyggnad på norra sidan med oklar funktion, men som sannolikt också fungerat som vapenhus.

Kyrkan fick en orgel 1785 byggd av Andreas Malmlöf, Malmö.

I början av 1800-talet påbörjades diskussioner om att utvidga kyrkan. Ett förslag till utvidgning av kyrkan uppgjordes av byggmästare Påhlqvist, vilket aldrig utfördes. Kyrkoherden och fornforskaren Magnus Bruzelius tog 1836 kontakt med domkyrkoarkitekt Carl Georg Brunius för ett nytt förslag till utvidgning av kyrkan. Carl Georg Brunius (1792–1869) var professor i grekiska vid Lunds universitet och även medeltidsspecialist. Förutom arbetena med Lunds domkyrka ritade han flera ”egna” kyrkor och engagerade i ett flertal restaureringar av medeltida byggnader och kom att bli en av tidens främsta förespråkare för en medeltidsromantik. Brunius utförde flera ritningsförslag, som fick motstånd av Överintendentsämbetet.

1847–1849 utvidgades kyrkan efter omarbetade ritningar utförda av Brunius. Koret och absiden samt tillbyggnaderna i norr och söder revs och långhuset förlängdes åt öster med två travéer och försågs med kryssvalv samt med en absidformad sakristia i öster. Fönsteröppningarna förstorades och försågs med gjutjärnsbågar och muröppningarna i tornets övre delar förändrades. Kyrkan hade då, enligt uppgift, både nord- och sydportal, den senare sattes igen och en ny ingång togs upp på tornets västra sida. Takets blyplåt byttes ut mot kopparplåt och långhuset fick ny takstol. Kyrkorummet försågs med nytt stengolv och ny sluten bänkinredning, samt nytt altare och skrank mot sakristian. 1865 försågs kyrkan med en ny orgel byggd av Niklas Söderling, Göteborg.

1893 blev det åter aktuellt med en utvidgning av kyrkorummet och ritningar till ombyggnad av kyrkan med bland annat dubbeltorn av arkitekterna Ludvig Peterson och Ture Stenberg, Stockholm.

Mellan 1905–1909 genomgick kyrkan en omfattande ombyggnad efter ritningar utförda av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin med användning av Ludvig Petersons förslag från 1893. Wåhlin (1864–1948) var domkyrkoarkitekt i Lund mellan åren 1902–1943. I sina restaureringsuppdrag försökte han bevara byggnadsverkens olika historiska tillägg, även om han, liksom många andra arkitekter, hade svårt för den föregående generationens tillägg. Långhuset försågs med korsarmar i söder och norr och tornet med dubbla tornöverbyggnader eller avslutningar. Brunius kor och absidformade sakristia revs och ersattes av ett nytt kor och kvadratisk sakristia i öster. Taken belades med rött tegel och kyrkan fick nya fönster och dörrar samt solbänkar av komstadkalksten. Interiören ommålades och försågs med en kvadermålning samt dekorativ växtornamentik i jugendstil av Anders Persson Waldur, som även restaurerade de medeltida kalkmålningarna. Anders Waldur (1867–1946) var utbildad både som yrkesmålare och konstnär och var verksam i Sverige och utomlands, han utförde bl. a dekorationsarbeten på Världsutställningen i Paris 1889. Kyrkan försågs med ny bänkinredning, ny orgelläktare och ny orgelfasad samt nya delar till predikstolen samt nytt kors till triumfkrucifixet.

1930 renoverades sakristian efter ritningar av arkitekt Einar Lundberg.
1949 fick kyrkan ett nytt orgelverk byggt av Fredriksborgs Orgelbyggeri, Hilleröd, Danmark.
1953 renoverades koret och tornets bottenvåning efter ritningar av domkyrkoarkitekt Eiler Graebe. I koret togs målningarna från 1905–1909 bort och ytorna ommålades.

Därefter har framför allt vård- och underhållsåtgärder utförts, däribland avfärgning av fasaderna. I interiören har bänkarna i norra korsarmen ersatts av bord.