Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD INGELSTORP 112:1 - husnr 1, INGELSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

INGELSTORPS KYRKA (akt.)
2019-06-05
Historik
Den nuvarande kyrkan har föregåtts av en medeltida kyrka, uppförd under 1100-talets senare del. Den försågs under senmedeltiden med ett västtorn och vapenhus i söder. Sydportalen och stenskulpturer, tillskrivna Carl Stenmästare, finns bevarade på Lunds Universitets historiska museum. Bland dessa finns en ovanligt utformad kolonn med en skulpterad biskopsfigur.

Till följd av bland annat befolkningsökningen togs beslut att uppföra en större kyrkobyggnad. Det finns uppgifter om att de första ritningarna togs fram av en byggmästare R Andersson i Malmö. År 1873 invigdes den nuvarande kyrkan efter ritningar utförda av arkitekt Albert Törnqvist 1871. Kyrkan uppfördes av marksten med ett rektangulärt långhus med tresidig absidial avlutning i öster samt torn i väster. Delar av det medeltida tornet bevarades och ingår i det nuvarande tornet, vilket framträder framför allt på den norra sidan. Albert Törnqvist (1819–1898) var anställd arkitekt på Överintendentsämbetet och var en flitigt anlitad kyrkoarkitekt i hela landet och hans kyrkor uppvisar för tiden moderna dekorativa drag, men anknyter också i hög grad till den omedelbart föregående periodens former i nyklassicism. Ingelstorps kyrka fick ett för tiden och för Albert Törnqvist och Överintendentsämbetets arkitekter typiskt utseende i nygotik med vitputsade fasader med dekorativa strävpelare och spetsbågiga fönster och listverk samt skiffertak.

1883 byggdes kyrkans orgel av den danske orgelbyggaren Knud Olsen.
1908 utfördes en yttre renovering av fasaderna och taket.
1915 uppfördes ett vindfång i sakristian.
1927 reparerades tornet och taket under ledning av arkitekt Iwar Ingwarsson, Valleberga.
1951 byttes de angripna takstolarna över långhus, kor och absid ut och ett nytt yttertak av tegel ersatte skifferplattorna. Tornets skifferplattor ersattes 1959 med kopparplåt.
1957 byggdes ett nytt pannrum och de två äldre kaminerna ersattes av ett nytt värmesystem.
1962 förändrades koret efter ritningar av domkyrkoarkitekt Eiler Graebe med bland annat nytt golv och trappa av komstadkalksten.
1996 utfördes en inre och yttre renovering av murverket.
2004 putsades delar av fasaden om.
2012 konserverades ett flertal av kyrkans äldre inventarier av Conservator J T F Petéus AB och placerades i kyrkorummet.