Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD SNÅRESTAD 47:1 - husnr 1, SNÅRESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SNÅRESTADS KYRKA (akt.)
2019-01-31
Historik
Den medeltida kyrkan, som övergavs i samband med att en ny kyrka uppfördes i Marsvinsholm, var uppförd i början av 1100-talet. Den var byggd av sandsten och kalktuff med rektangulärt långhus, smalare kor med absid samt torn i väster. Den försågs senare med ett vapenhus i söder och en korsarm i norr. Kyrkans valv var dekorerade med kalkmålningar, som kunde dateras enligt en inskription med årtalet 1347 och har givit upphov till benämning Snårestadsgruppen. Kyrkan förvandlades snabbt till en ruin och när Nils Månsson Mandelgren besökte den 1875 hade taket rasat. Han dokumenterade kyrkan och de ovanliga kalkmålningarna. Jes Wienberg har mycket utförlig beskrivit den medeltida kyrkan i en rapport 1990 vid Lunds universitet.

På 1910-talet påbörjades diskussioner inom församlingen att skaffa en kyrkklocka och uppföra en klockstapel. Det ledde till utökade planer att istället uppföra ett gravkapell med ett mindre torn för en ny klocka. Domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin uppgjorde 1922 ritningar till ett jordfästningskapell för Snårestads församling, som skulle uppföras på murresterna av den medeltida sockenkyrkan. Ritningarna reviderades 1922-1924 och kyrkan invigdes 1925. Kyrkan uppfördes i stort sett enligt ritningarna, på ritningen fanns dock även en ingång till kyrkorummet på den södra sidan, vilken ersattes av ett fönster. Theodor Wåhlin (1864-1948) var domkyrkoarkitekt i Lund mellan åren 1902 och 1943. Han har ritat ett antal profana byggnader och kyrkor, däribland Annedalskyrkan i Göteborg och Svenska kyrkan i Köpenhamn. Han har restaurerat ett flertal slott och kyrkor, bl. a S:ta Mariakyrkan i Ystad, Valleberga kyrka och S:t Petri i Malmö. Han inställning var att försöka bevara byggnadsverken i det skick som ålder och olika stilar lämnat dem i.

Kyrkan återuppfördes av tegel och delar av de medeltida murarna av kalktuff ingår i den nuvarande byggnadskonstruktionen. Kyrkan slätputsades in- och utvändigt med kalkbruk. Målningar i kor och absid samt i fönsternischerna utfördes av konstnär Karl Reinhold Dahlqvist, Stockholm. Dahlqvist (1900- 1971) var en svensk målare och skulptör som utfört ett flertal arkitekturbundna verk, bl. a i Uppståndelsekapellet på Skogskyrkogården i Stockholm. Sedan kyrkans invigning i advent 1925 har bara smärre förändringar och åtgärder utförts, som t ex byte av brädgolvet i södra bänkkvarteret och delvis ommålning av väggarna invändigt. Till tornet har en ny ståltrappa tillkommit. I början av 2000-talet nygjordes dörren till bårhuset med den äldre som förebild, den monterades utåtgående, medan originaldörren gick inåt.