Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD SÖDRA VALLÖSA 6:16 - husnr 1, VALLÖSA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VALLÖSA KYRKA (akt.)
2019-01-31
Historik
Vallösa kyrka, eller Sjörups nya kyrka, uppfördes 1882 efter ritningar utförda av byggmästare H F Möller i Ystad. H F Möller är troligen byggmästare Hans Fredrik Möller, f 1825 i Svendborg i Danmark. Han var 1880 bosatt i Ystad, men avled innan 1890. Möller har även ritat bl. a Östra Torps kyrka, som invigdes 1886, men brann 1909 och Björnbergska huset i Ystad 1852. Även domkyrkoarkitekt Helgo Zettervall fick i uppdrag att ta fram ritningar, vilket dock blev för dyrt. Möllers andra ritningsförslag, daterat 1879, godkändes av Överintendentsämbetet 1880. Enligt uppgift i förteckningen över kyrkoarkitekter av Krister Malmström ska ritningarna ha bearbetats av arkitekt Johan Fredrik Åbom. Som byggmästare anlitades Nils Andersson i Malmö. Kyrkan uppfördes i en tidstypisk eklekticism, d v s stilblandning, som var väldigt populärt i slutet av 1800-talet. Den byggdes av natursten med gavelrösten och tornspira av tegel med långhus, korsarmar och kor med absid inrymmande sakristia samt torn i väster. Interiören försågs med öppna bänkar och den fasta inredningen och snickerierna målades i ekimitation. Kyrkan invigdes i december 1882.När den nya kyrkan stod färdig beslutades det att Sjörups gamla kyrka skulle användas för konfirmationsundervisning och som gravkapell. Alla inventarier auktionerades bort och kyrkan byggdes om för sitt nya ändamål. Runt sekelskiftet 1900 uppfördes en särskild sal för konfirmationsundervisning på prästgårdens ägor och kyrkan övergavs. Kyrkan förföll kraftigt och såväl taken över vapenhus som torn rasade in. Från antikvariskt håll visades stort intresse för kyrkan och en restaurering genomfördes 1932–1935 samt på 1950-talet.

Mellan åren 1960–1962 genomgick Vallösa kyrka en genomgripande ombyggnad såväl interiört som exteriört efter ritningar av domkyrkoarkitekt Eiler Graebe. Exteriört utfördes framför allt renoverings- och ommålningsarbeten. Den ursprungliga ingången i öster till sakristian sattes igen och ersattes med ett fönster. De interiöra arbetena var mer omfattande. Nya mellanväggar med högt placerade fönster uppfördes mellan korsarmarna och kyrkorummet. I den södra korsarmen inreddes sakristia och sammanträdesrum och i väggen mot kyrkorummet monterades stora partier med glasblock. Den norra korsarmen byggdes om till bårrum. Kyrkorummet försågs med ett nytt golv av kvadratiska tegelplattor och övriga utrymmen fick golv av grå kalkstensplattor. Skärmväggen mellan kor och absid revs, ett nytt altare murades och altarringen byggdes om. Predikstolen flyttades något, de ursprungliga färgerna togs fram och den försågs med en ny trappa. Flera bänkrader togs bort och kyrkans fönsteröppningar försågs med innanfönster. De ursprungliga kaminerna avlägsnades och kyrkorummet målades om i ljust grått.

Därefter har i stort endast vård- och underhållsarbeten utförts. En lite mer omfattande ommålning av interiören med plastbaserad färg utfördes 1981 och 2015 utfördes en större utvändig renovering. Skadat trä i takstolskonstruktionen och i torntaket byttes mot friskt virke och taken belades med ny zinkplåt. Fasadernas putsade partier omputsades och fogarna lagades och dörrsnickerier, smides- och gjutjärnsdetaljer ommålades.