Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RONNEBY BREDÅKRA KYRKA 2:2 - husnr 1

 Byggnad - Beskrivning

2020-04-22
Historik
Historien om Bredåkra kyrka börjar med Bredåkra begravningsplats som började anläggas för Ronneby församling i slutet av 1850-talet. 1810 hade en kunglig förordning påbjudit att nya begravningsplatser av sanitära skäl skulle anläggas utanför städerna, vilket under senare delen av 1800-talet kom att förverkligas över hela landet. Bredåkra begravningsplats kunde invigas 1861 och strax därefter uppfördes ett gravkapell i den norra delen, vilken var tänkt som en pendang åt en nybyggd kyrka till vilken det avsatts en tomt i söder. Ritningar upprättades 1865 av arkitekt Johan Fredrik Åbom men bygget kom av ekonomiska skäl aldrig att genomföras.

Församlingens behov av gudstjänstlokaler utanför Ronneby stad upphörde emellertid inte. 1894 uppfördes en kombinerad skolbyggnad och kapell i Möljeryd och tre år senare blev Kockums Jernverks tidigare utställningsbyggnad kapell i Kallinge. En växande befolkning medförde trots detta att diskussionen kring fler kyrkobyggnader fortsatte under det tidiga 1900-talet. Slutligen uppfördes parallellt tre distriktskyrkor i Kallinge, Saxemara och Bredåkra, samtliga efter ritningar av arkitekt Herbert Kockum och färdigställda 1939. Den malmöfödde arkitekten, som familjenamnet till trots tidigare mest varit verksam i Stockholm, är utöver ett antal bostadsprojekt främst känd för att ha ritat ett 50-tal bensinstationer för Svenska BP.

Kyrkan började uppföras 1937 på en plats öster om den tidigare tänkta kyrkotomten. En tidig principskiss visar ett tydligt modernistiskt västtorn med genombruten klockvåning och synlig klockstol. Förslaget kom senare att revideras, med inspiration från den romanska kyrkobyggnadstraditionen och inte minst moderkyrkan Heliga Kors, ett tema som återkommer i kyrkorna i Kallinge och Saxemara. Mest påtagligt
är ett kraftigt och rektangulärt västtorn, vilket Saxemara kyrka också försetts med. Tornet placerades något indraget i långhuset, som avlutades med fullbrett kor i väster. Utbyggnader för sakristia anslöt norr om koret och för bårhus norr om tornet. Kockum stod även för ritningarna till såväl kyrkans inredning. Mycket få förändringar har skett sedan uppförandet, inte minst exteriört. De mest påtagliga förändringarna
utgörs istället av nyuppförda byggnader i kyrkans närmiljö.

Tornur med urtavlor i tornets gavelrösten och västra takfall enligt samma princip som på tornet i Heliga Kors installerades enligt kyrkans underhållsplan 1943. Den angivna tidpunkten är sannolikt en missuppfattning av en uppgift av Armin Tuulse i Sveriges kyrkor, som vid sin inventering 1957–58 anger att tornuren tillkommit efter 1943 (från vilket år det finns fotografier som visar kyrkan utan urtavlor). Det är rimligt att anta att Kockum stod för ritningarna till tornuren, vilket han med säkerhet gjorde i Saxemara där tornuren som jämförelse tillkom 1956. 1963 installerades ny oljepanna och möjligen isolerades kyrkvindarna. Underhållsplanen anger även att taket repareras av Skånska Cementgjuteriet genom att ”all befintlig galvaniserad plåt togs ner och ersattes med nytillverkad plåt utan specificering av material”. Kyrkan har tegeltäckta tak på fotografier från såväl 1943 som 1957, sannolikt avses avtäckningar som möjligen fick dagens utförande i kopparplåt.

1966 genomfördes en invändig restaurering efter program upprättat av Kommunernas Konsultbyrå i Karlskrona. Arbetena omfattade putslagning och ommålning med silikatfärg medan snickerierna målades om med oljelackfärger. Samma år uppfördes en krematoriebyggnad söder om kyrkan efter ritningar av Sigurd Brag och Bengt Kronsell, som anslöt till kyrkan vid korets södra sida där det stora stickbågiga fönstret fick förminskas.

1981 införskaffas ny kyrkorgel byggd av J. Künkels Orgelverkstad AB i Lund. Kockums fasad till den ursprungliga orgeln av A. Mårtenssons Orgelfabrik i Lund bevaras. Efter ritningar av Kommunernas Konsultbyrå i Karlskrona tillkommer 1987 väntrum med wc i vapenhuset och kapprum under orgelläktaren. 1993 uppförs en fristående expeditionsbyggnad för Ronneby församling sydväst om kyrkan och ett
församlingshem i nordost. Samtidigt sker mindre ombyggnationer i krematoriet.

2005 installeras bergvärme och kring samma tid avvecklas krematorieverksamheten i Bredåkra. 2013 byggs expeditionsbyggnaden ut och två år senare installeras brand- och inbrottslarm liksom RF-mätare och styr- och reglersystem för uppvärmning i kyrkan. En ny lokal för begravningsceremonier utanför Svenska kyrkan invigs 2017 intill församlingshemmet och året därpå tillkommer sex nya stuprör efter att de tidigare stulits.