Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RONNEBY MÖLJERYD 2:42 - husnr 1, MÖLJERYDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MÖLJERYDS KYRKA (akt.)
2020-04-22
Historik
Under 1890-talet började så kallade bibelförklaringar hållas i de norra delarna av Blekinges socknar, som vanligen hade sina kyrkor belägna närmare kusten dit många av församlingsmedlemmarna hade svårt att ta sig, inte minst vintertid. Från kyrkan i Ronneby var det cirka 2,5 mil till sockengränsen i norr, och skolan i Möljeryd blev med sin lokalisering 1,5 mil norr om Ronneby en flitigt använd plats för ändamålet.

Det lilla skolhuset rymde emellertid inte alla som önskade delta, varför en större byggnad med kombinerad funktion som kapell och skola lät uppföras 1894. Efter detta kunde högmässogudstjänster hållas två gånger i månaden. För ritningarna stod arkitekt N.O. Berlin, vilken bland annat även ritat byggnader för Ronneby brunn. Den panelklädda byggnaden utgjordes av en tilltagen rektangulär byggnadskropp i nord–sydlig riktning med mindre utbyggnader i väster och öster för sakristia och förhall. Fasaderna pryddes av knutlådor utformade som grunda strävpelare och de höga och smala rundbågiga fönstren var parvis kopplade med pilastrar i trä. Takfallen var brutna och pappklädda. En takryttare var egentligen det enda i exteriören som antydde funktionen som gudstjänstlokal och interiören präglades inte av traditionell kyrklig inredning. Skolsalen och gudstjänstrummet avskildes med en skjutbar vägg och även vid gudstjänsterna torde rummet mer haft karaktären av skolsal.

1926 beskrivs byggnaden vara i dåligt skick och två år senare kommer en genomgripande renovering och ombyggnad till stånd. I samband med detta avvecklas skolverksamheten till förmån för den kyrkliga funktionen och interiören förses med fast inredning ritad av stadsbyggmästare Carl Modigh i Ronneby och altartavla av den framstående kyrkokonstnären Gunnar Torhamn. Exteriört får huvudentrén i öster ett gavelparti dekorerat med solstrålar i relief krönt av ett stående latinskt kors och takfallen rätades ut till konventionellt sadeltak som belades med tegel.

1940 ersätts de tidigare kaminerna av värmeledning med lågtrycksånga, för vilken ett pannrum anläggs under byggnadens västra del. Genom donation från Möljeryds kyrkliga ungdomskrets tillkommer 1944 kyrkans dopfunt i ek, vilken ritats av kyrkoherde E. Ahrendt och tillverkades av bildhuggaren K.A. Hulthén i Malmö.

Vid en renovering 1947 förändras kyrkans exteriör kraftigt då de panelklädda fasaderna reveteras med kalkbruk, de dekorativa strävpelarna liksom dörr- och fönsteromfattningar skalas bort och fönsterbågarna förses med moderna glas samtidigt som dess ursprungliga oktagonala spröjsning avlägsnas. Kyrkans underhållsplan uppger att takryttarens plåt mönjades, troligen var detta ett förslag som aldrig utfördes eftersom fotografier och andra källor visar att takryttaren i stället revs (det kan här påpekas att ett fotografi i RAÄ:s bilddatabas Kulturmiljöbild som visar kyrkan utan putsad fasad felaktigt dateras till 1957 och uppger Armin Tuulse som upphovsman. Fotografiet är taget 1943 av L.G Kindström men publicerades i den av Tuulse författade beskrivningen från 1957–58 i Sveriges kyrkor).

1951 installeras elektrisk belysning och klockringning och 1956 införskaffas oljepanna för uppvärmning. Samma år tillkommer en ny orgel tillverkad av A. Mårtenssons Orgelfabrik i Lund som placeras på ett podium med barriär i kyrkans södra del. För ritningarna står arkitekt Anders Edblad. I samband med detta förser även Gunnar Torhamn sin altartavla från 1928 med omgivande draperimålningar.

1970 genomgår kyrkan en yttre och inre restaurering. Fasaderna putsas om och södra gaveln, där två fönster sätts igen, ska ha isolerats. K-Konsult i Karlskrona tar 1979 fram ett renoveringsförslag där fasaderna återigen får träpanel. Eftersom inventeringsuppgifter från 1997 i Bebyggelseregistret anger att fasaden är putsad bör förändringen till dagens liggande panel således ha skett senare än så, enligt kyrkans underhållsplan kring år 2000. De nuvarande fönstren i form av moderna glaskassetter bör vara samtida med fasadbytet. Den senaste med säkerhet daterade uppgiften i underhållsplanen, förutom en renovering av klockstapeln 1985, är att wc tillkommer i sakristian 1983, även detta efter ritningar av K-Konsult.