Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SJÖBO BJÖRKA 22:1 - husnr 1, BJÖRKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BJÖRKA KYRKA (akt.)
2018-10-09
Historik
Björka kyrka uppfördes sannolikt omkring år 1300 som en romansk tegelkyrka med långhus, lägre och smalare kor samt avslutande halvrund absid i öster. Dendrokronologiska undersökningar av takstolsvirket i långhuset och koret har daterat dem till 1300–1308 respektive 1300–1302. Källmaterialet kring förändringar i kyrkan är i arkiven mycket knapphändigt, vilket delvis har sin förklaring i att kyrkan i hög utsträckning bevarar sitt medeltida utseende. Ett vapenhus framför sydportalen tillkom någon gång under medeltiden, troligen kring 1400. Huruvida dagens trappstegsgavel med blinderingar ingick i den ursprungliga utformningen är oklart. Sannolikt är det även kring denna tid som långhus och kor slås med kryssvalv medan absiden valvslogs redan vid uppförandet. De romanska byggnadsdelarnas dekorativa detaljer som hörnlisener och friser under takfoten är ursprungliga.

Kyrkklockan som idag hänger på långhusets vind är gjuten 1691. En fristående klockstapel har sannolikt tidigare funnits på kyrkogården, men om kyrkklockan hängs på vinden vid detta tillfälle är okänt. Under 1600-talet tillkommer även fast inredning i form av predikstol, bänkinredning och altarskåp. Det sistnämnda målas om 1772 och 1890. 1885 uppförs en orgelläktare i långhusets västra travé efter ritningar av arkitekt Carl Fredrik Ekholm. Troligen är det även kring denna tid som nuvarande gjutjärnsfönster, bänkinredning och altarrundel tillkommer. Vid okänd tidpunkt men senast i samband med gjutjärnsfönstrens tillkomst sker igensättning av norrportalen och prästingången på korets södra sida, som både var ursprungliga ingångar. Troligen är det i samband med detta som absidens ingång tas upp.

Fotografier från 1904-06 visar att kyrkan under dessa år har genomgått en yttre restaurering. På en bild tagen på norrfasaden 1904, innan arbetena påbörjats, framträder tegelstrukturen tydligt vilket visar att kyrkan då var slammad, medan bilder från söder efter att restaureringen avslutats tyder på att kyrkan nu är spritputsad. Bilder från 1929 uppvisar återigen en relativt nyrestaurerad kyrka, denna gång även interiört. Vid båda dessa tillfällen är korets södra takfall täckt med skiffer medan samtliga övriga takfall är plåttäckta. När korets södra takfall plåttäcks har inte kunnat fastställas.

1951 får kyrkan elektrisk uppvärmning och 1962 förses korfönstren med dekorativt färgade glas. I samband med en interiör restaurering 1985 rivs orgelläktaren och en orgel byggd 1977 införskaffas från Södra Åsums nya kyrka, vilken placeras i långhusets nordvästra hörn. Vid samma tillfälle konserveras predikstolen. 1999 renoveras kyrkans fasader och året därpå genomförs omfattande ommålningar interiört, då bland annat orgeln målas i grågrön oljefärg. 2015 restaureras fasader, fönster, tak och avvattningssystem. Bland förändringarna märks att takfotsfrisen som ska ha spritputsats på 1970-talet återställs i slätputsat utförande samt att fönster och portar som tidigare varit målade i ljusgrått nu målas i rött. Absiden förses vid detta tillfälle eller något senare med hängrännor och stuprör.