Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SJÖBO KÄRRSTORP 13:1 - husnr 1, ÖSTRA KÄRRSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA KÄRRSTORPS KYRKA (akt.)
2018-10-08
Historik
I Östra Kärrstorp uppfördes en romansk stenkyrka på 1100- eller 1200-talet. Liksom på många andra håll i Skåne kom den medeltida anläggningen på grund av 1700- och 1800-talets befolkningsutveckling att ersättas av en nyuppförd helgedom. 1846 invigdes en kyrka i nyklassicistisk stil med långhus, fullbrett kor med halvrund absid i öster samt det bevarade senmedeltida tornet i väster. För ritningarna stod den mycket produktive arkitekten Johan Fredrik Åbom, som utöver ett 40-tal kyrkor ritade ett stort antal byggnader av vilka Gamla riksdagshuset, Berns salonger, Hasselbacken och det sedermera rivna Hotell Rydberg (alla i Stockholm) hör till de mest välkända. Från den medeltida kyrkan överfördes bland annat dopfunt, triumfkrucifix, predikstol och kyrkklocka.

Redan 16 år senare, 1860, revs det senmedeltida tornet varpå långhuset förlängdes åt väster och ett nytt torn uppfördes efter ritningar av arkitekt Johan Söderlund. 1874 tillkom orgelläktare och ny orgel tillverkad av Knud Olsen i Köpenhamn och något senare försågs kyrkorummet med dekorationsmålerier. På ett fotografi taget före 1914 syns kvadermålade väggar och ett fältindelat tunnvalv med schablonmålningar.

Den första större restaureringen utförs 1914–16 under ledning av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin. Ny öppen bänkinredning tillkommer och predikstolen restaureras och förses med ny trappa. I övrigt är åtgärderna koncentrerade till koret och absiden, där koret utvidgas och får förhöjt golv belagt med Ölandskalksten. På väggen mellan kor och absid ersätts ett tidigare småspröjsat fönster med kors över altaret av en altartavla och schablonmålningar. En putsad bladfris i den rundbågiga triumfbågen ersätts av bibelord innanför en stuckfris. En bröstning, möjligen dekormålad, tillkommer mellan altaret och de båda flankerande dörrarna som får nya dörrblad.

Kyrkans medeltida krucifix hängs upp i triumfbågen. 1916 installeras en ny orgel tillverkad av A. Mårtenssons Orgelfabrik i Lund. Inte långt efter restaureringarna upptäcks svampbildningar i bänkkvarteren vilket leder till att golvet på 1920-talet läggs om.

1936 installeras värmeledning med lågtryckspanna och exteriört tillkommer nya hängrännor och stuprör. I slutet av 1930-talet sker interiör ommålning efter förslag av konservator Osvald Owald, i samma kulör som tidigare men med en adderad marmorerad bård kring altartavlan. Av döma av ett fotografi från 1929 marmoreras även altare och altarring vid detta tillfälle. 1952 installeras elanläggning och 1957–58 konserveras predikstol, orgelfasad samt diverse möbler och tavlor efter angrepp av strimmig trägnagare. 1963 tillkommer fasadbelysning, möjligen avses med detta lyktorna i entréernas överljus.

Efter ritningar av arkitekt Erik Wikerstål förses orgelläktaren 1983–84 med underbyggnader för bland annat kapprum. 1993 konserveras predikstolen, altartavlan och triumfkrucifixet av konservator Lars Sandberg och året därpå genomförs exteriöra och interiöra arbeten projekterade av Barup & Edström arkitektkontor AB. Bland annat läggs långhusets takplåt om, nya hängrännor och stuprör tillkommer och fönstren renoveras. Interiört putslagas och avkalkas väggarna, textilförvaringen förbättras, wc tillkommer i läktarunderbyggnaden och diverse elarbeten utförs.

Vid en storm 1999 blåser tornspirans kors ner och skadar delar av långhusets plåtavtäckning. Skadorna repareras sommaren 2000 medan montering av nytillverkat kors dröjer till 2003 då tornet genomgår en omfattande restaurering där bland annat övre delen av hjärtstocken, luckor och delar av inbrädningen byts ut.