Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SJÖBO VOLLSJÖ 61:1 - husnr 1, VOLLSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VOLLSJÖ KYRKA (akt.)
2018-10-09
Historik
Vollsjö kyrka uppfördes i slutet av 1100-talet eller under tidigt 1200-tal som en romansk stenkyrka med långhus, lägre och smalare kor samt troligen även en halvrund absid i öster. Eventuellt tillkom ett västtorn redan på 1200-talet. Senare under medeltiden, troligen på 1400-talet, valvslogs kyrkorummet och ett vapenhus tillkom framför sydportalen.

Vid en ombyggnad på 1860-talet får kyrkan sin nuvarande gestaltning då kor, absid, torn och vapenhus rivs till förmån för ett nytt östparti med korsarmar och större absid samt nytt västtorn efter ritningar av arkitekt Johan Fredrik Åbom vid överintendentsämbetet. Även dagens spetsbågiga fönsteröppningar med gjutjärnsbågar tillkommer vid detta tillfälle. Åbom, som var en mycket produktiv arkitekt, ritade främst offentliga byggnader som banker, fängelser, sjukhus. En annan gren var restaurang- och nöjeslokaler, av vilka några av de mest kända är Berns salonger och Södra Teatern i Stockholm.

1886 installeras en ny orgel och under 1890-talet sker en restaurering i nygotisk anda, då väggar och valv förses med kvader- och schablonmålningar, orgelläktaren, orgelfasaden och absidskranket byggs om, ny öppen bänkinredning tillkommer och golvet beläggs med svarta och vita viktoriaplattor.

De dekormålade väggarna och valven kalkas vita 1927 och samma är läggs enkupigt rött lertegel på kyrkans tak. Två år senare byggs predikstolen om och förses med målningar av konstnären Per Siegård. 1936 installeras vattenburen värmeanläggning för vilken en källare grävs ut vid södra korsarmens västra sida. 1940 sätts ett förgyllt italienskt sakramentskåp från 1600-talet upp som altarprydnad och ett nytt skrank mot den bakomliggande absiden tillkommer efter ritningar av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe. Samtidigt förses predikstolen med nya målningar av konstnären Per Siegård. 1943 monteras elektriska lampetter i trä på väggarna.

1964 installeras en ny orgel i norra korsarmen och konserveringsarbeten utförs bland annat på sakramentskåpet och bänkinredningen. Under större delen av 1970-talet och in på 80-talet pågår förändringsarbeten i kyrkan under ledning av domkyrkoarkitekt Carl-Axel Acking. 1974 tillkommer ny altartavla av Karl-Einar Andersson och sakramentskåpet placeras istället i absiden. Året därpå återfår kyrkan det medeltida krucifix som 1908 hade deponerats på Historiska museet i Lund, vilket hängs upp i korsmitten. Under orgelläktaren tillskapas utrymmen för kapprum, wc och städskrubb. Ny läktartrappa tillkommer liksom förvaringsmöbler på läktaren. Acking tar även fram ett nytt färgsättningsförslag för kyrkans fasta inredning i trä med utgång från den modernistiska altartavlan, vilket genomförs 1982, då även nytt altare tillkommer.

1988–89 genomförs byggnadsarkeologiska undersökningar av murverken i samband med utvändiga putsarbeten. 1990 konserveras sakramentskåpet av förgyllare Bengt Kjellgren och konservator Magnus Wihlborg. 2001 ansöker församlingen om att åter placera sakramentskåpet på altaret, vilket avslås av Länsstyrelsen men efter överklagan till länsrätten godkänns. Altartavlan från 1970-talet placeras därmed på orgelläktaren. 2002 sker omfattande utvändiga underhållsarbeten av fasader, tak och fönster, bland annat avtäcks absiden med ny plåt.