Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN BASKEMÖLLA 85:1 - husnr 1, BASKEMÖLLA KAPEL (SANKT TOMAS KAPELL)

 Byggnad - Beskrivning

BASKEMÖLLA KAPEL (SANKT TOMAS KAPELL) (akt.)
2017-07-11
Historik
I samband med att kungliga byggnadsstyrelsen godkände ritningarna till kyrkogården skall de även ha lyft frågan om det inte vore lämpligt med ett kapell på platsen. Om den folkliga opinionen redan väckt frågan är oklart. Ett skäl till att få en kyrkogård på orten var att slippa de tidvis besvärliga transporterna till Gladsax. Det sägs dock att innan kapellet kom till stånd vägrade prästen i Gladsax att åka till fiskeläget för att förrätta begravningar vilket ledde till bildandet av Baskemölla arbetsförening år 1924. Syftet var att samla in medel för att finansiera kapellbygget utan moderförsamlingens hjälp. Så småningom ändrades namnet till Baskemölla kapellförening. Insamlingar skedde genom årsavgifter från medlemmarna och auktioner av tillverkade och skänkta föremål m.m. När föreningen samlat 2000 kr fick man tillstånd från kyrkostämman i Gladsax att uppföra kapellet. Kyrkostämman beslöt även att stötta bygget med 1000 kr. Med detta som grundplåt kunde kapellföreningen ta ett lån för att täcka den kvarstående summan. Lånet var avbetalat 1935.

Ritningar till kapellet upprättades av dåvarande läns arkitekt en i Malmöhus och Kristianstad län Nils August Ewe och byggdes under ledning av byggmästare Alfred A Nilsson i Tomelilla under sommaren 1927. Sluträkningen uppgick till 5904 kr. Kapellet, som även kallas S:t Tomas kapell invigdes den 20 oktober 1927 av Edvard Rodhe som vid den tiden var biskop i Lunds stift. Inledningsvis användes kapellet enbart som begravningskapell men så småningom kom även andra kyrkliga förrättningar att hållas där. Stiftelsen har under åren fortsatt att finansiera behov i anslutning till begravningsplats och kapell som exempelvis helgmålsringning, blommor, gravskötsel, textilier och inredning. 1933 ska kapellet ha fått elektrisk belysning och 1943 finansierades en vattenledning till kyrkogården.

Utökad användning av kapellet ledde till att kapellet år 1951 utvidgades norrut med ett kor enligt ritningar av arkitekt Arne Lindström. Vid detta tillfälle inreddes även delar av källaren och elvärme installerades i kapellet. Kapellet har genomgått utvändiga renoveringar 1985 och år 2000.