Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALINGSÅS KRISTINEHOLM 1:4 - husnr 1, STAMPENS KVARN

 Byggnad - Beskrivning

Stampens kvarn (akt.)
Historik
Kvarnens tillkomst är något oklar, men den uppfördes troligen någon gång mellan 1750-1760. På platsen fanns först en klädesstamp som Jonas Ahlströmer lät uppföra 1727 och därifrån har kvarnen sitt namn; Stampens kvarn. Invid stampen anlades även en metallfabrik 1745, som ägdes av Petter Wirgman. Området där kvarnen ligger är därmed ett av Alingsås äldsta industriområden.

Kvarnen har byggts om och till i omgångar under åren. Den låga tillbyggnaden på västra fasaden för vattenhjulet byggdes troligen i samband med att fabrikör L.G Kling köpte kvarnen 1839. Kvarnen byggdes då också om till att bestå av tre par stenar. Vattenturbiner började tillverkas i Sverige på slutet av 1840-talet och de blev snabbt populära som drivkälla i mjölkvarnar, men det är oklart när man övergick från att driva Stampens kvarn med vattenhjul till turbindrift. De turbiner som än idag finns kvar i byggnaden är troligen tillverkade strax efter sekelskiftet 1900.

1893 genomgick kvarnen ytterligare ombyggnationer och eventuellt fick då kvarnen sin nuvarande exteriöra utformning, då man byggde på med ett par våningsplan. Påbyggnaden kan dock ha skett tidigare. Ägare då var byggmästare Carl Karlander. Efter ombyggnationen drevs kvarnen av två turbiner.

Vid mitten av 1920-talet sattes en ny valsstol och en frisvängande plansikt in och byggnaden förstärktes med nya träbjälkar för att kunna bära upp de nya maskinerna.

Under 1900-talet har även elmotorer använts för driften av kvarnstenarna, möjligen som tillskottskraft. Det är dock svårt att säga hur fördelningen varit mellan turbinerna och elmotorerna då det sannolikt förändrats över tid. Stampens kvarn var i drift till 1976.

De flesta kvarnar som fanns vid mitten av 1800-talet liknade till stora delar de medeltida kvarnar som har funnits i Sverige. I och med industrialiseringen vid mitten av 1800-talet, som innebar en teknikrevolution, kom många kvarnar att byggas om vid den här tiden för att anpassa sig till den nya tekniken.

Källa: byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Västra Götaland, 2022-05-16