Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TOMELILLA TRYDE 12:2 - husnr 1, TRYDE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TRYDE KYRKA (akt.)
2016-04-07
Historik
I källorna anges ofta byggnadsåret för den medeltida kyrkan till 1160. Denna uppgift kan härledas till en äldre avskrift av ett numera förstört pergament som återfanns på 1700-talet vid rivningen av den medeltida kyrkans altare. Inskriftens tolkning har senare ifrågasatts och troligtvis rör det sig istället om namnet på ett helgon och inte ett årtal. Detta till trots är det troligt att Trydes medeltida kyrka byggdes någon gång på 1100-talet. Stenkyrkan har också haft en föregångare i trä. Spår efter stolphål, en planka samt äldre gravar vid utgrävningar på kyrkplatsen tyder på detta. Utgrävningarna visar också att kyrkan uppfördes i två etapper. I en första etapp byggdes långhus och ett lägre smalare, rakavslutat kor. Detta byggdes senare till med en halvrund absid i öster. Kyrkans dopfunt tillhör en av de mest kända och omskrivna av Sveriges medeltida dopfuntar. Upphovsmannen till Trydefunten, som brukar kallas för Magister Majestatis, anses också vara kyrkans byggmästare och ansvarig för kyrkans övriga utsmyckning i portalomfattningar och dylikt. På Lunds historiska museum finns tillvaratagna delar från en av kyrkans portalöppningar med en mycket rik skulpturutsmyckning bland annat i form av lejonskulpturer. Under högmedeltiden uppfördes ett västtorn med rektangulär form som var bredare än långhuset. Uppgång till tornets övre våningar var via en trappa i södra tornmuren. I tornbågen mellan torn och långhus fanns dubbla kolonner på var sida i valvöppningen och både bottenvåningen och tornets andra våning var tunnvälvda. Fyra ljudöppningar fanns mot vardera västra och östra sidan. Ett vapenhus byggdes också under medeltiden på kyrkans södra sida.

Den nuvarande kyrkan i Tryde uppfördes 1868-69 efter ritningar av arkitekt Emil Edvard von Rothstein. Byggnationen bekostades av kyrkans patronus J P Hintze som även bekostade bygg-nationen av Spjutstorps kyrka. Stora delar av den gamla kyrkans stenmaterial återanvändes i den nya kyrkan troligen med ett yttre skal av nytt tegel och hörnkedjor av kalksten från gamla kyrkan. 1800-talskyrkan byggdes i nyklassicistisk stil och består av västtorn och långhus med absidtillbyggnad i öster. Västtornet har kvadratisk planform och långhuset är brett och indelat i mittskepp och två sidoskepp. Koret är inrett i långhusets östra del medan absiden utgör sakristia. Invändigt var inredningen utformad med drag av nygotik. Bänkarna var öppna och målade i ekimitation och i öster fanns en marmorerad skärmvägg, ett korskrank, med ornament av treklöverblad mellan kor och sakristia målad. Från den gamla kyrkan återanvändes predikstol, altare och altaruppsats, barriären till orgelläktaren samt dopfunten. De gamla träinventarierna var målade i brunt med gulddetaljer. En orgel byggd av Carl Elfström installerades år 1900. År 1914 genomfördes en omfattande utvändig renovering av kyrkan under ledning av arkitekt Theodor Wåhlin. Taktäckningen av papp byttes till galvaniserad järnplåt på nytt undertak, skorstenarna murades om, hängrännor och stuprör monterades samt tornspiran och absidtaket sågs över och förstärktes. Dessutom renoverades fasaderna, solbänkar av gjutjärn lades till långhusets fönster och dörrar med överljusfönster byttes. Nästa renovering gällde kyrkans interiör och leddes av arkitekt Erik Lundberg. Ett trägolv lades under de öppna bänkarna som kompletterades med bänkskärmar. Ett podium utfördes också för dopfunten i kyrkans sydöstra hörn.

År 1955 restaurerades kyrkans altaruppsats, altare och predikstol av konservator Osvald Owald. Under 1960-talet utfördes flera inre åtgärder. År 1962 utfördes en renovering under ledning av arkitekt Eiler Graebe. Korskranket togs bort, korbågen gjordes smalare och altarringen flyttades fram. Ny inredning i form av altare och skåp tillverkades till sakristian. År 1967 kompletterades väst- och sydportalen med innerdörrar och de gamla ytterdörrarna byttes ut. Vapenhusets golv renoverades och innertaket gjordes om. Arkitekt i samband med åtgärderna var Aina Berggren. Några år senare, 1970, genomfördes en inre renovering under ledning av arkitekt Torsten Leon-Nilson. Koret utvidgades mot väster, och utrymmen under läktaren inreddes till vänt-rum/samlingsrum samt förråd och wc. En ny bänkinredning tillverkades också. Invändigt skedde en mindre renovering 1986 då väggar och tak tvättades och bänkar samt pelare målades om i ljust grön kulör. Kyrkans fönster kompletterades med innerfönster 1988 ritade av arkitektkontoret Barup & Edström. En del utvändiga åtgärder utfördes år 2001 då en storm orsakat skador på taket. Åtgärderna omfattade nya stuprör, lagning och ommålning av plåttaket, putslagning samt ommålning av fönster och dörrar. 2015 utfördes en utvändig renovering då samtliga yttertak lades om med reinzink på ny papp och läktning, nya stuprör och hängrännor monterades samt putsrenovering och utvändig målning utfördes.