Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG RÖDJAN 727:11 - husnr 2, KRUTKAPELLET PÅ RYA NABBE

 Byggnad - Beskrivning

Krutkapellet på Rya Nabbe (akt.)
Historik
Krutkapellet är av en standardtyp som uppfördes i anslutning till satellitskansarna runt Göteborg och fungerade som magasin för förvaring av krut. Placeringen av byggnaden, något avsides från försvarsanläggningen, kommer av att ett mer nära läge skulle vara farligt eftersom det då skulle kunna antändas av angripares beskjutning. Utifrån äldre kartmaterial framgår att det funnits tre krutkapell vid Rya Nabbe.

Uppförandeåret för det bevarade krutkapellet är inte känt, detaljer i byggnadens konstruktion talar för att den som yngst är från tidigt 1800-tal.

Byggnaden finns dock markerad, med samma placering, på historiskt kartmaterial tillbaka till sent 1700-tal.

På en relationsritning från 1789 finns ett krutkapell på samma plats som nuvarande markerat, vilket också är illustrerat med en utformning lik det som finns bevarat idag. På kartan finns en beskrivning av hur krutkapellet är byggt och för byggnaderna på nabbens västra del (kasern och vakthus) finns det även kompletterande fasad- och planritningar från samma år. Om krutkapellet står det; ”Krut Capel byggt av bjelkar och läckt med näfver blålera och jord. Kan inrymma 150 center krut.”

För krutkapellen som funnits vid Skansen Lejonets fot finns fotografier (1897 och 1921) och en ritning från 1820 som visar i stort sett samma modell som det bevarade krutkapellet vid Rya Nabbe.

Källa: Beslut om byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Västra Götaland, 2023-04-04, dnr 432-13555-2022