Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SANDVIKEN KUNGSBERG 4:83 - husnr 1, KUNGSBERGS BÖNHUS

 Byggnad - Beskrivning

Kungsbergs bönhus (akt.)
Historik
Kungsbergs bönhus stod klart 1889. Huset uppfördes av timmer i en rektangulär form, 11,25 x 9,25 meter. Fasaderna rödfärgades direkt på det synliga timret. Fönstren var sexdelade tvåluftsfönster, en modell som var vanlig i bostadshus vid tiden. Entrén var placerad på gaveln. Byggnadens exteriör saknade i övrigt arkitektoniska utsmyckningar och andra kyrkliga karaktärsdrag. Invändigt bestod byggnaden av en enda sal, som nåddes utan någon egentlig farstu. I denna tidigaste sal saknades bänkinredning; gudstjänstbesökarna satt på plankor utlagda på bockar. Den första större förbättringen av bönhuset skedde år 1896, då fasaderna kläddes med stående pärlspontpanel som målades vit. Fyra år senare, år 1900, tillkom bänkinredningen bestående av fristående bänkar placerade i två kvarter. Några av dessa ursprungliga bänkar finns fortfarande kvar. Vid samma tid målades också interiören.

År 1909 skedde en större ombyggnad till den utformning som bönhuset har idag. Tillbyggnaden som lades vinkelställd mot den västra gaveln och rymmer en tvåvånings byggnadskropp. Delen rymmer på bottenplan en tvärställd mindre sal med ett intilliggande kök. På första våningen finns en lägenhet om ett rum och kök. Lägenheten inreddes dock inte förrän 1918. Den nya delen nåddes med en egen entré från den norra sidan, direkt in i köket. I samband med tillbyggnaden tillkom sannolikt ett nytt värmesystem i stora salen. Uppvärmningen skedde förmodligen genom en kamin stående i skrubben som finns i lilla salen. Värmen leddes via kanaler därifrån vidare ut till stora salen genom två gallerförsedda öppningar i väggen bakom talarstolen.
Den stora salen har genom åren lämnats i stort sett orörd i den utformning som tillkom under 1900-talets första år. Tillbyggnaden i väster har däremot genomgått en del moderniseringar när behov har uppstått. Mellan åren 1917 och 1936 hölls småskola i lilla salen och under den tiden bodde lärarinnan i lägenheten på första våningen. I mitten av 1900-talet skedde en del förändringar, bland annat 1942 genom ett nytt varmluftssystem samt ett nytt brädgolv i stora salen. Nu skedde uppvärmningen genom en panna i källaren och värmen leddes ut till stora salen genom gallerförsedda öppningar i talarstolens bas. År 1957 renoverades köket och bostadslägenheten en trappa upp.

Källa: Byggnadsminnesförklaring, länsstyrelsen Gävleborg, 2023-09-04, dnr 3356-2021.