Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKRONA STUMHOLMEN 2:9 - husnr 1, CORPS-DE-GARDE

 Byggnad - Beskrivning

Corps-de-garde (akt.)
Historik
Stumholmen har varit militärt område det obehöriga inte ägt tillträde. För att bevaka och kontrollera såväl passage som disciplin på området behövdes en vaktstyrka och ett vakthus. Troligt är att den ursprungliga vaktbyggnaden för Stumholmen, som uppfördes under slutet av 1600-talet, omedelbart öster om den plats där gamla bageriet nu ligger, var en tillfällig träbyggnad.
Det här aktuella vakthuset är sannolikt uppfört under1730-talet. Vakthusets proportioner och konstruktion är besläktade med sjukhuspaviljongerna på Laboratorieholmen, som förmodligen ritats av J G Steuer. De profilerade sparrarna sticker ut under takfallet på samma sätt på som den bevarade paviljongen.
Byggnaden är uppförd av sten i en våning och har brant sadeltak klätt med tjärpapp.
I en beskrivning från 1781 anges att stumholmsvakten består "af 5 särskilte rum" nämligen förstugan med en fönsterluft och två beslagna halvdörrar som ingång. Arrestrummet med beslagen förr, en fönsterluft med nio galler uti, samt spis. Underofficersrummet är försett med beslagen dörr, två fönsterlufter, lavar och spis på östra vinden var brandredskapsrummet beläget och källaren utnyttjades av kronobagaren. På ena långsidan av detta hus fanns ett skjul för brandredskap täckt med järnplåtar. Huset var arrestlokal. Under 1950-talet var det bostad för föreståndaren för häktet.
Huset har i stort sett behållit sin rumsdisposition och sin exteriör, förutom att ett fönster togs upp på södra långsidan år 1889 och att en dörr på norra gaveln sattes igen. Vakthuset används nu som bostadshus och inredningen är moderniserad.
Corps de garde är den enda byggnaden bortsett från Bastion Kungshall som konkret visar Stumholmen som fortifikatorisk anläggning. Byggnaden är med all sannolikhet den äldsta vaktbyggnaden i Sverige som bevarat både arkitektur och planlösning från tidigt 1700-tal.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1992-04-07, Dnr 221-6122-91