Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKRONA STUMHOLMEN 2:18 - husnr 1, LOTSSTUGAN

 Byggnad - Beskrivning

Lotsstugan (akt.)
Historik
Lotsstugan avviker kraftigt genom sin påkostade utsmyckning och bjärta färg från Stumholmens i övrigt sobra och sparsmakade arkitektur. Detta har sin förklaring i att byggnaden inte är militär. Byggnaden uppfördes efter en ritning som är daterad 1861 och är utsatt på en karta från 1868. Huset har stor likhet med många av de förslag som under denna tid publicerades i olika facktidskrifter. Schweizerstilen var bara en i raden av uttrycksfull panel och snickarglädje, där förlagor för detaljer och gestaltning kunde hämtas direkt från planschverk. Denna rika utsmyckning, som återfinns på allt från ladugårdar till kyrkor, hade sin grund i at sågverken kunde producera finare lister och snickeriprodukter. Propagandan gällde främst lantbyggnader och villor, men även andra typer av funktioner kunde ges en arkitektonisk prakt motsvarande idealen.
Det estetiska programmet var väl definierat i sina detaljer, med flackt sadeltak, långt takutsprång och speciella typer av panel och utsmyckningar av takfot och fönsteromfattningar. Stor vikt lades även vid materialet, helst skulle grunde vara av grovt huggen natursten. Det var med andra ord närmast en byggsats som presenterades. Arkitekten kunde sedan själv välja och vraka bland former och själv sätta ihop sin byggsats. Därför lämpade sig dessa byggnader mycket bra som förlagor eller typritningar för hela serier av byggnader, där variationen kunde utföras med små medel.
Det är således ingen slump att Lotsstugan, liksom flera järnvägsstationer, kunde inordnas i denna arkitektur. Hela detta program åskådliggörs tydligt i Lotsstugan, som har stora likheter med flera förslag till villor publicerade under 1850-talet i olika tidskrifter.
Lotsstugan representerar en gången tids byggnadsskick, präglat av arkitekturideal hämtat från 1800-talets mönsterböckers uppfattning av det rationella, men stämningsskapande. Lotsstugan är också av stor betydelse som kontrast till Stumholmens övriga bebyggelse, präglad av ingenjörsmässig saklighet, Lotsstugan är det enda i Sverige kvarvarande lotshuset byggt i schweizerstil.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1992-02-12, Dnr 221-6132-91