Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄSSLEHOLM SANDBY 14:3 - husnr 1, NORRA SANDBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Norra Sandby kyrka (akt.), NORRA SANDBY KYRKA (akt.)
2021-09-13
Historik
Uppgifterna om den medeltida kyrkan i Norra Sandby är knapphändiga. Uppförandet skedde troligen på 1200-talet och av äldre kartmaterial att döma hade den på 1700-talet långhus, rakt avslutat kor samt vapenhus i söder. Vid mitten av 1800-talet var kyrkan i eftersatt skick och var liksom kyrkogården för liten för den växande församlingen. Ritningar till ny kyrka togs fram av arkitekt Johan Fredrik Åbom
vid Överintendentsämbetet. Den medeltida kyrkan revs kring 1864 och enligt vaga uppgifter ska tegel från kyrkan ha återanvänts i det skolhus som uppfördes på den gamla kyrkplatsen.

Den nya kyrkan som stod färdig 1865 uppfördes i nyklassicistisk stil, en vitputsad salkyrka med fullbrett kor, symmetrisk fönsterindelning och kraftig takfotsgesims. Samtidigt satte dåtidens paradigmskifte inom svenskt kyrkobyggande, till förmån för nyromanik och nygotik, avtryck i västtornets medeltidsinspirerade trappstegsgavlar och den halvrunda absiden.

Få förändringar har skett sedan uppförandet. 1932 läggs taken om med nytt skiffer från Grythyttan. Av äldre fotografier framgår att den ursprungliga invändiga bemålningen med kvadermålade väggar och schablonmålningar i absiden vitputsas någon gång före 1950, en trolig tidpunkt är 1930-talet. 1946 tillkommer ny orgel.

1951 genomförs en invändig restaurering under ledning av arkitekt Torsten Leon- Nilson där en vägg mellan kor och absid ersätter ett tidigare skrank. Väggen förses av konstnären Pär Siegård med fresken ”Kristus och helgonen” och i absiden inreds sakristia med textilförvaring. Den tidigare ekådringsmålade bänkinredningen justeras och glesas ut för ökad komfort och målas om i kulörer som sannolikt inspirerats av en bevarad bänklucka från den medeltida kyrkan. Fönstren förses med innerbågar och väggar och tunnvalv målas sannolikt om med alkydoljefärg.

1983 tillkommer ny orgel med fasad ritad av Torsten Leon-Nilson. Vid en utvändig restaurering 1991–92 byts äldre grythytteskiffer och ursprunglig engelsk skiffer ut mot skiffer från Spanien. Sekundär kalkcementputs avlägsnas från fasaderna, avvattningssystem byts ut och fönster repareras och målas.

2019–20 restaureras kyrkan invändigt. Alkydoljefärg avlägsnas från väggar och valv som målas om med silikatfärg. Bänkinredning och läktare målas om med utgång från en framskrapad äldre varmgrå kulör och bänkkvarterens tre bakre rader tas bort till förmån för plats för kyrkkaffe med lösa stolar och bord. Målningen på korväggen rengörs och nytt ljudsystem installeras.

Källa: Norra Sandby kyrka, Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning, Henrik Nilsson, Laserna restaurering, 2022-05-13.