Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄSSLEHOLM IGNABERGA 73:1 - husnr 1, IGNABERGA GAMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Ignaberga gamla kyrka (akt.), IGNABERGA GAMLA KYRKA (akt.)
2021-09-16
Historik
Ignaberga gamla kyrka uppfördes på 1100-talet med den lokala ignabergakalkstenen efter romanskt byggnadsmönster med långhus, smalare och lägre kor samt halvrund absid i öster. På 1400-talet valvslogs kyrkorummet och ett vapenhus tillkom i söder. Långhuset utvidgades 1717 åt väster och den tillkommande delen avtäcktes genom en valmning av det medeltida sadeltaket. Från denna tid härstammar troligen även läktaren som är placerad i tillbyggnaden.

Kyrkan dömdes på 1880-talet ut som undermålig och för liten för den växande församlingen. Därtill ansågs kyrkogårdens mark olämplig för begravningar, vilket ledde till att en ny kyrka kom att uppföras i byns norra del, snarare än att bygga nytt på den gamla kyrkplatsen vilket annars var vanligt förekommande vid denna tid. När nya kyrkan invigdes 1887 lämnades den medeltida kyrkan som ödekyrka. Taktäckningen av kopparplåt hade plockats ner och antagligen försålts, varpå förfallet tycks ha gott relativt fort med raserade valv och förstörd inredning som följd.

På 1920-talet började emellertid några hembygdsintresserade sockenbor engagera sig i att åter sätta kyrkan i stånd. 1924 kontaktades riksantikvarien Sigurd Curman med frågan om ämbetet kunde ansvara för framtida skötsel, vilket inte kunde medges, men väl hjälp med kostnadsberäkning av återuppbyggnaden. Under arkitekt Leon Nilssons ledning påbörjades 1925 de omfattande restaureringsarbetena. Nedrasade valv i långhuset, delar av murverken, yttertaket och interiören rekonstruerades.
Äldre romanska murverksöppningar togs upp. Delar av den äldre fasta inredningen återfördes till kyrkan, däribland dopfunt, altaruppsats och korbänkar, medan övriga bänkar, predikstol och läktare nytillverkades. Återinvigningen skedde 1928 och gamla kyrkan kom snart att återta funktionen som socknens huvudkyrka medan nya kyrkan användes allt mer sparsamt och slutligen kom att stängas.

1952 installerades elektrisk uppvärmning och året därpå tillkom ny orgel byggd av Wilhelm Hemmersam, Köpenhamn. På 1970-talet genomgick kyrkan en stor ut- och invändig restaurering ledd av arkitekt Torsten Leon-Nilson, som omfattade dränering av markfukt, in- och utvändiga putsarbeten, bättringsmålning av bänkinredning, installation av elektrisk belysning samt underbyggnad till läktaren med plats för sakristia. 1978 införskaffades en ny orgel byggd av Anders Perssons orgelbyggeri, Viken.

2007-08 genomfördes invändiga arbeten efter handlingar av Barup & Edströms arkitektkontor AB. Den främsta bänkraden på ömse sidor mittgången togs bort för att öka framkomligheten i koret, psalmnummertavlor och medeltida skulpturer omplacerades, el- och värmesystem byttes ut och larm installerades. 2014 utfördes underhållsarbeten av interiörens ytskikt och i samband med detta placerades en nytillverkad klocka på platsen för den medeltida primklockan på trabesbjälken i absiden. 2020 stängdes kyrkan på grund av rasrisk och under 2021 brändes kalk på plats i Lunds stifts mobila kalkugn för lagning av absidmuren på vinden. Vid inventeringstillfället för denna rapport i september 2021 pågick omläggning av kopparplåt på korets södra och absidens takfall. Kyrkan återöppnades första advent samma år och i samband med detta invigdes en ny dopfunt av ek som formgivits av Jörgen Persson och tillverkats av Hässleholms Snickeri AB.

Källa: Ignaberga gamla kyrka, Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning, Henrik Nilsson, Laserna restaurering, 2022-06-17.