Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅTVIDABERG LUNDBY 1:3 - husnr 2, GREBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GREBO KYRKA (akt.)
2003-12-01
Interiörbeskrivning
Långhusets golv är lagt med kalkstensplattor, sannolikt från omkring år 1800, medan golvet i bänkkvarteren består av breda obehandlade brädor. Väggarna är vitputsade och taket täcks av ett vitmålat trätunnvalv som avslutas nedåt med en kraftigt profilerad och marmoreringsmålad taklist. Fönsteröppningarna är sedan renoveringen 1925 försedda med gråmålade öppningsbara innanfönster. I väster finns en rundbågig pardörr till vapenhuset. Den har en trären plankstomme med äldre smidesbeslag. I muren finns uttag för en bom. Den slutna bänkinredningen är indelad i två kvarter. De två bakre bänkraderna är sedan 1993 borttagna. Bänkluckorna är sannolikt övertagna från den äldre kyrkan och har en 1600-talsdekor med snidade ornament och blomstermålningar. Predikstolen är placerad på norra sidan med uppgång från sakristian. Predikstolen är tillverkad 1779-1780 med tillhörande ljudtak och målat ryggstycke.

Orgelläktaren i väster bärs upp av smäckra pelare. Läktarbarriären har ett framskjutande mittparti med rektangulära speglar, som är målade med träd och växtmotiv. Övriga speglar har en grå marmoreringsmålning och ramverket är marmoreringsmålat i gröngrått. Läktaren nås via en öppen trappa vid vapenhusets södra sida. Läktargolvet består delvis av originalgolvet av breda obehandlade brädor samt av ett 1993 inlagt golv. Den södra sidan har bevarade gradänger och bänkar. Orgeln är byggd 1785-86 av orgelbyggaren Pehr Schiörlin med fasad efter ritningar av arkitekt Jacob Wulff på Överintendentsämbetet. Verket är förnyat 1926 av Olof Hammarberg i Göteborg.

Korets golv består av kalksten, vilket är inlagt omkring år 1800. I golvet finns sex gravhällar, av vilka några är medflyttade från den gamla kyrkan och någon inflyttad från kyrkogården. Eventuellt sattes det 1925 in galler i golvet från den underliggande anläggningen för lågtrycksånga. Korets utformning och ytskikt är i överensstämmelse med långhuset. Längs väggarna löper dock en gråmålad bröstning eller träpanel. Altaruppsatsen tillhör originalinredningen med en altartavla framställande Jesus på korset, som är målad och skänkt 1773 av Johan Stålbom, som var boende i socknen. Altaret är av gråmålat trä med pilastrar i hörnen. Altarringen är halvrund och ansluter mot östväggen. Den tillhör sannolikt originalinredningen och är försedd med fältindelning med ovala marmoreringsmålade speglar. Dopfunten är tillverkad av mässing 1686 och placerad på en svarvad träfot. Kyrkan har två ovala nummertavlor med förgyllda ramar, varav den ena har texten; Gifven af Rusthållaren Härad D Magnus Pettersson I Björntorp 1842. I söder och norr finns korbänkar, som tillhör originalinredningen. Bänkluckorna och skärmarna i söder har texten DALA BÄNKAR samt målade vapensköldar och de norra är försedda med texten WIGBYHOLMS BÄNKAR. Väster om sakristieingången finns även en klockarebänk med skärmar med en kraftig marmoreringsmålning. På södra sidan finns koringången, dörrbladets insida består av en trären plankstomme med äldre smidesbeslag.

Sakristian är belägen norr om koret. Golvet består av obehandlade brädor, väggarna är vitputsade och det plana taket är trärent och försett med en plafondmålning från 1925. Sakristian är mycket rymlig med direktingång på västra sidan. På nordvästra sidan finns en trappa till predikstolen, i nordöstra hörnet en öppen spis och på norra väggen ett inmurat skåp med äldre lucka. Fönsteröppningarna är försedda med gråmålade innanfönster samt järngaller.

Vapenhuset är beläget i tornets bottenvåning med golv av kalkstensplattor. Väggarna är vitputsade och det plana brädtaket är omålat. Fönsteröppningarna i söder och norr saknar innanfönster. På södra sidan finns en öppen trappa till läktaren och tornets övre våningar. Trappan är omgjord vid renoveringen 1925 och försedd med ett tidstypiskt räcke. Dörrarna i väster har på insidan en omålad plankstomme och stocklås. Mot öster finns ett 1925 tillkommet vindfång med en tidstypiskt laserad enkeldörr med runt överljusfönster. I vindfånget leder dörrar i norr till en städskrubb och i söder till en el-central.
Tornets övre våningar nås via en trappa i vapenhuset. Första våningen är avdelad med samma typ av räcke som återfinns i trappan. I utrymmet mot väster förvaras delar till Pehr Schiörlins orgelverk. Golvet består av obehandlade brädor och väggarna är vitputsade och det plana taket vitmålat. I öster finns en järnplåtsklädd dörr till läktaren och i nordvästra hörnet en trappa till de övre våningarna. Våningen över har trägolv, putsade men omålade väggar och ett äldre runt fönster i väster samt två igensatta muröppningar i norr och söder. Även nästa våning har samma ytskikt, men med en plåtlucka till långhusvinden i öster. Kyrkan har två klockor, storklockan är gjuten 1742 av Magnus Hultman i Norrköping och lillklockan är gjuten 1860 hos Joh A Beckman i Stockholm.