Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅTVIDABERG BORKHULT 3:1 - husnr 1, YXNERUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

YXNERUMS KYRKA (akt.)
2007-10-30
Interiörbeskrivning
Långhusets golv består av breda obehandlade brädor, eventuellt inlagda vid renoveringen 1885. Då tillkom även den nuvarande öppna bänkinredningen med profilerad nygotiska gavlar, som är indelad i två kvarter. Bänkarna är målade i en kraftfull gröngrå marmorering och är sannolikt inte moderniserade. Väggarna är målade i en ljus terracottafärg. Taket täcks av ett flackt tunnvalv av breda brädor, målat i en ljusgrå ton. I väster finns pardörrar till en passage till vapenhuset, vilka har en spegelindelning och är målade i samma kraftfulla grågröna marmorering som bänkarna, läktarbarriären, orgeln, altarringen och altaret. Kyrkan saknar innanfönster och avrinning från ytterbågarna sker via zinkplåtsintäckningar och uppsamlingskärl. Predikstolen är placerad på den norra sidan med uppgång från öster. Den är placerad på ett kalkstensfundament, som eventuellt kan tillhöra en äldre kamin. Predikstolen var ursprungligen en altarpredikstol, som 1926-28 flyttades till sin nuvarande placering och byggdes om med bl a ny trappa.

Orgelläktaren i väster bärs upp av åttkantiga pelare, vilka liksom den raka läktarbarriären är målade i den kraftfulla grågröna marmoreringen. I läktarens undertak syns ilagningar och förändringar som sannolikt hör samman med de ursprungliga läktartrapporna som mynnade i kyrkorummet och som avlägsnades i samband med tornbygget. Läktaren nås numer via en trappa i passagen till tornet. Läktarens golv består av obehandlade breda brädor och läktarbänkarna från 1885 finns delvis bevarade. Orgeln är byggd 1826 av mjölnarsonen Carl Magnus Ringström i Ukna. Fasaden är mycket välbevarad och målad i grågrön marmorering. Läktarens norra sida upptas av en marmoreringsmålad inbyggnad för orgelbälgen.

Koret är beläget på samma golvnivå som långhuset med samma utformning och ytskikt som långhuset. På korväggen finns en rundbågig nisch flankerad av två pardörrar, varav den norra leder till sakristian och den södra är en blinddörr. Dörrarna tillhör originalinredningen och är målade i den grågröna marmoreringen. Altaret är av trä med kraftfull marmorering. Altarringen, som är genombruten med marmoreringsmålade svarvade balusterdockor, ansluter mot östväggen. Dopfunten är av kalksten och tillverkad under 1200-talet. Den lagades och kompletterades 1959 efter förslag från arkitekt Kurt von Schmalensee. Kyrkan har två nummertavlor med förgyllda ovala gustavianska ramar.

Sakristian är belägen öster om koret med ingång från koret samt med en direktingång från sakristians norra sida. Utrymmet bakom koret är indelat till förstuga, sakristia och arkivrum. Sakristians golv är täckt av en blå textilmatta. Väggarna är målade i en vitgul ton och det äldre plana brädtaket är gråmålat. De enkla dörrbladen till förstuga och arkiv- och förrådsrum har en spegelindelning och är försedda med äldre smidda beslag. I sakristian förvaras ett äldre kors med svep.

Vapenhuset är beläget i tornets bottenvåning med ett golv av kvadratiska kalkstensplattor. Väggarna och taket är målade i en ljust gul ton. I söder och norr finns små kvadratiska kopplade fönster. Mot öster finns svängdörrar med överdel av frostat glas och däröver en rund öppning mot tornets trapphus.

Vindfånget eller passagen mellan vapenhus och långhus har samma typ av golv som vapenhuset. På södra sidan finns två gråmålade dörrar som leder till källare respektive torn. På norra sidan finns en dörr till ett förråd.

Tornets övre våningar nås via en trappa från passagens södra sida. Trapptornets första våning har ett golv som täcks av en korkmatta, på väggarna finns klädhängare och i öster en gråmålad dörr till orgelläktaren. I väster finns en rund öppning till vapenhuset. Nästa våningsplan har samma utformning, men med en dörr åt väster. Tornrummet är inrett till ett litet kapell, som används för konfirmationsundervisning. Golvet är täckt av en korkmatta, väggarna är putsade i ljust grått och det plana putsade taket är vitt. I väster finns ett litet altare och i det sydöstra hörnet en kamin. Rummet är möblerat med 1885 års bänkar samt stolar från 1920-talet. Däröver finns klockvåningen och där är kyrkans västra yttervägg synlig med gavelns konsolfris samt äldre spritputs.