Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ANEBY HAURIDA 3:1 - husnr 1, HAURIDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HAURIDA KYRKA (akt.), Haurida kyrka (akt.)
2004-04-27
Interiörbeskrivning
Kyrkorummets nuvarande utformning härrör från 1960-talets renovering då väggpanelen avlägsnades och taket sänktes. Det liggande timret är vitmålat, i nedre delen samt på väggen mot kor och tornet utbytt mot nytt virke, och knutarna och brädinklädda. Taket är tredelat och bemålat med änglamotiv och bibeltexter, målat efter takets höjning 1760 av okänd upphovsman. Huvudingång är på södra långsidan, västra delen domineras av orgelläktaren som vid 1960-talets taksänkning också sänktes och numera sluter rummet mot väster. Orgelverk är nytt men orgelfasad är från 1834, ombyggd 1921. Läktarbröstningens apostlabilder är samtida med takmålningarna och målade av Grännamålaren Olof Rosenblad. Bänkinredningen byggdes om, eller byttes helt ut 1921, men bänkdörrar och gavlar är troligen från 1700-talet, bemålningen med varannan röd respektive blå marmorering hittades vid renoveringen 1921 och återskapades då. I sydöstra hörnet av kyrkorummet står predikstolen från 1658 av en mäster Petter.

Koret som är putsat invändigt har vissa bemålningsrester kvar, främst på de övre stockvarven som troligen sattes in vid 1600-talets början. Det välvda taket i koret avlägsnades och istället höjdes väggarna med några timmerbjälkar. Taket är ett panelklätt spegeltak med djupt infälld spegel, blåmålat. Altaruppsatsen är från 1723 och sattes i slutet av 1800-talet upp på norra långhusväggen, men flyttades tillbaka till koret och över altarbordet vid renoveringen på 1960-talet. Istället för en altartavla i dess mitt är altaruppsatsen öppen och de bemålade korfönstren från 1895 lyser på så sätt fortfarande upp. Fönstren har ett påtryckt motiv på en hel glasskiva och är idag sällsynta, men var tidigare ett ekonomiskt alternativ till riktiga blyinfattade glasmålningar.

Sakristian är valvslagen med putsade och vitmålade väggar och valv. Den järnplåtsklädda dörren var tidigare ytter-dörr till kyrkan men flyttades till sin nuvarande plats omkring 1664. I norra väggen finns en nisch som eventuellt har tjänat som kassaskåp.

Tornet och orgelläktaren nås från kyrkorummet via en förbindelsegång under läktaren. Tornet är uppbyggt som en fristående klockstapel, klädd på sidorna med panel och kyrkspån. Timmer i bjälklag är handbilat, utom långhusets takstol som byttes ut helt och hållet på 1960-talet. I tornet hänger två kyrkklockor, den stora är gjuten 1937 och den mindre är gjuten 1705.