Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRKÖPING DAGSBERG 3:4 - husnr 1, DAGSBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

DAGSBERGS KYRKA (akt.)
2007-04-02
Interiörbeskrivning
Interiör beskrivning


Långhusets golv består av kalkstensplattor från renoveringen 1958-1963. Väggarna är putsade och målade i en vaniljgul ton. I putsen gjordes vid omputsningen 1958-1963 ritsar i putsen som markeringar efter medeltida valv på norra sidan. På södra väggen finns en högt sittande igenmurad rundbågig fönsteröppning. I nord- och sydvästra hörnen finns de medeltida pelarna som bar upp valven bevarade. På södra väggen finns även en relativt stor kvadratisk nisch i muren, med oklar funktion. Taket härrör från renoveringen 1958-1963 och består av ett plant kassettak, målat i vitgult. I väster finns en rundbågig dörröppning till vapenhuset, som sedan 1958-1963 är försedd med dubbeldörrar av furu med ett genombrutet mönster med öppningar täckta av opaka plastskivor. Över dörren finns ett runt fönster med färgat glas i blyspröjs som ger ett indirekt ljus från tornets västfönster via tornkammaren. På södra sidan finns en öppning med kalkstensomfattning efter den ursprungliga sydportalen bevarad. Dörrbladet tillkom 1958-1963 och består av brunlaserad furupanel med ett rundbågigt överljusfönster med antikglas i blyspröjs. Bänkinredningen, som tillkom 1958-1963, är indelad i två kvarter med asymmetrisk indelning. Bänkkvarteren är slutna mot mittgången och öppna mot sidogångarna. Bänkluckorna är nygjorda med en äldre bänklucka som förebild och målade i blått med grå marmorering. Enligt arkivmaterialet framgår att ny bänkinredning gjordes år 1700. Bänkarnas insidor är laserade i rödbrunt. Predikstolen är placerad på norra sidan med uppgång från öster. Korgen med tillhörande ljudtak är rikt dekorerad med skurna ornament, kolonner och med sekundära skulpturer. Den nuvarande färgsättningen härstammar från en konservering 1958, då de ursprungliga färgerna framtogs. Trappan och räcket nygjordes sannolikt i samband med konserveringen. Orgelläktare saknas i väster.


Korets golv ligger två trappsteg högre än långhusgolvet och består av kalkstensplattor med fasad kant. Väggar och tak har samma ytbehandling som långhuset. I söder finns en koringång med en spetbågig portal och en mindre, sedan 1960-talet eller 1984 insatt gråmålad enkel spegeldörr. Innerbågarna i korets kopplade östfönster är försedda med antikglas i blyspröjs. På korets norra sida finns en slät grå enkeldörr med överljusfönster med antikglas i blyspröjs som leder till ett inbyggt förråd från renoveringen 1958-1963. Förrådet har ett tegelgolv. Altaret är uppmurat 1958-1963 med en äldre kalkstensskiva, som tidigare var ilagd i vapenhusets golv. Altarringen är halvrund och öppen mot öster. Den består av gråmålade svarvade balusterdockor och tillkom sannolikt vid renoveringen 1892, alternativt uppges en ny altarring 1810. Altartavlan är målad av Pehr Hörberg och signerad af Pehr Hörberg år 1807. Den omges av en altaruppsats med gråmålade pilastrar med förgyllda kannelyrer. Nederpartiet omgjordes i samband med renoveringen 1958-1963 och består av smala gråmålade brädor. I korets sydöstra hörn finns sedan 1961 en kororgel. Den är byggd av Magnussons Orgelbyggeri i Göteborg. Dopfunten är av sten och tillverkad under 1600-talet med spår av bemålning i en enkel marmorimitation och förgyllning. Kyrkan har två nummertavlor med ovala förgyllda ramar.

Sakristian är sedan ombyggnaden 1778-1779 belägen i det f d vapenhuset på långhusets södra sida. En romansk rundbågig portal leder från långhuset in till sakristian. Golvet består sedan renoveringen 1958-1963 av ett tegelgolv lagt i fiskbensmönster. Väggarna är vitkalkade och taket består av det på 1400-talet slagna ribbvalvet. I söder finns en markering efter den ursprungliga sydingången. I nischen finns en upptagen fönsteröppning. Ett likadant fönster finns även på den östra väggen.

Vapenhuset är beläget i tornets bottenvåning med ett mönsterlagt kalkstensgolv. Väggarna är slätputsade och målade i gulvit ton och det plana taket består av brunlaserade furubrädor. I väster leder dubbla gråmålade rundbågiga spegeldörrar från 1958-1963 till ett vindfång, som skapats i murnischen. På södra sidan finns en rektangulär fönsteröppning. Tre enkla gråmålade dörrar leder till förråd i väster och på norra och södra sidan. På norra sidan finns även en dörr som leder till torntrappan.

Tornets övre våningar nås via en trappa på vapenhusets norra sida. Trappan är av brunlaserad furu. Tornets första våning har ett golv av smala furuplankor. Det plana taket är inklätt med en pärlspontpanel sannolikt från renoveringen 1892. Tornkammarens södra del är avdelad med en vägg klädd med pärlspontpanel med bakomliggande förråd och trappa till tornets övre våningar. På den östra väggen finns en igenmurad stickbågig öppning till en tidigare orgelläktare. I nischen har ett runt fönster med färgat glas i blyspröjs placerats. I väster finns en rund fönsteröppning med gråmålade kopplade bågar. Den andra våningen har ett obehandlat äldre brädgolv. I väster och norr finns smalare rektangulära ljusöppningar. I öster finns en plåtlucka till långhusvinden. På våningsplanet förvaras bl a en äldre bänklucka, som varit förebild för de nuvarande bänkluckornas utformning. Däröver finns en halvvåning och däröver klockvåningen. Kyrkan har två klockor. Storklockan omgöts 1790 av Anders Billsten i Norrköping och lillklockan omgöts 1839 av F Seippel och J G Lilliedahl i Stockholm.

Långhusvinden når man via en plåtlucka i tornets andra våning. Takstolen nygjordes i samband med renoveringen 1958-1963 då den äldre takstolen var kraftigt angripen av husbock. Den äldre takstolen över det f d vapenhuset är dock bevarad.