Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD BREAREDS PRÄSTGÅRD 2:93 - husnr 1, BREAREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BREAREDS KYRKA (akt.)
2001-11-10
Interiörbeskrivning
HELHET- Entrén till kyrkan sker via södra vapenhuset. Förutom kapprum inrymmer vapenhuset toalett- och städutrymmen. Kyrksalen utgörs av ett långhus med kor i öster. Koret avskiljs från långhuset med ett stegs nivåskillnad. Korväggen är rak. I sydöstra hörnet finns en låg dörr, i en segmentformad nisch, till sakristian i öster. Predikstolen med baldakin från 1593, sitter på södra långhusväggen med uppgång via en trätrappa från koret. Med undantag för bakre raden och en korsgång från vapenhuset i söder mot vapenhuset i norr, fylls långhuset av en öppen bänkinredning från 1952, ombyggd under 1970-talet och med nuvarande färgsättning från 1991-93,med raka, täta, gavlar. Bänkarna är monterade i en boasering i ytterväggarna. Läktaren, med läktarbarriär med marmorerade spegelfyllningar, vilar i yttervägg samt på marmorerade kolonner. I centrum, vid orgeln, skjuter läktaren ut i en halvcirkelform. Likaså skjuter läktaren ut i långhuset på såväl södra som norra sidan. Uppgången till läktaren sker längst bak från mittgången, via en trätrappa med två böjda armar. Taket utgörs av ett välvt limfärgsmålat, molnprytt brädtak som är valmat mot östra väggen och rakt avslutat ovanför orgelverket. Valvet är isolerat med Gullfiber. Belysning under läktare - Mässing och glas.
VAPENHUS -GOLV- Brunt, hårdbränt tegel med vita inslag. Efter östra och norra väggen löper en platt täcklist av plast (täckande kablage).
VÄGG- Puts med grovstruktur som följer väggarnas ojämnheter. Avfärgad i vit kulör med rödvig Kulekalk (1991-93). I sydvästra hörnet ligger ett wc utrymme från 1991-93.
PORTAL- Ytterdörr, en beklädnadsdörr av hyvlade topp-rot ställda brädor av fallande bredd, hänger i smidda gångjärn. Kistlås. Utvändigt beklädd med profilerade brädor monterade i fiskbensmönster. Täckmålad med blank täckfärg i mörkbrun kulör (år 2000).
INNERDÖRRAR- Bräddörr mot långhus, se långhus. Bräddörr till wc, ingång från öster, hänger i smidesgångjärn. Täckmålad i vit kulör.
TAK- Synliga, rakskurna, bjälkar och däremellan har spikats en smal spontad panel. Samtligt täckmålat i vit kulör (äggoljetempera) från 1991-93.
ÖVRIGT- Mot västra väggen, nordvästra hörnet, finns tre högskåp med släta luckor. Ett oljefyllt element sitter på östra väggen. Lösa inventarier: Ett gästboksbord av ljus ek med figursågade ben, stå mot östra väggen. Ett tidskriftsbord med hyllor på väggen ovan, står i en nisch som bildas mellan wc utrymmet och skåpen, mot västra väggen. En smidesbeslagen kista med plant lock står mot östra väggen, under kapphängaren. Två ljusplåtar för elektriskt ljus hänger på ömse sidor om en spegel på östra väggen, ovan gästboksbordet.

WC- Brunt klinkergolv från 1991-93. Väggar lika vapenhus, dock täckmålat i vit kulör med oljefärg fabr. LIWA. Vitt kakel ovan handfat. Tak likt vapenhus.

LÅNGHUS -GOLV- Brädgolv i öst-västlig riktning. Spikat med smidd spik och synlig spikskalle i bänkkvarteren och i mittgången flertalet gånger upptaget och troligtvis spikat med tillplattad försänkt spikskalle. Golvet är lutbehandlat och oljat, ev. har oljan varit vitpigmenterad. I nisch till södra vapenhuset ligger ett rödbrunt klinkergolv med grå fogar (från1991-93). I nisch till norra vapenhuset ligger ett obehandlat betonggolv. Golvlist: Av trä med "lock" som följer ytterväggens ojämnheter. kulör - blågrå lasering på ljusbotten (från 1991-93).
VÄGG- Slätputsade med struktur som följer väggytans form. Avfärgade i vit kulör, troligen kalkfärg. På södra väggen, under baldakinen finns en nygotisk väggmålning i mörka bruna, gröna och röda kulörer med tre- och fyrpass samt liljemotiv. Boasering av trä mot ytterväggarna, i anslutning till bänkraderna. Täckmålad i ljust grå kulör med gråblålaserad (på ljusbotten) överliggare och sockel (målning från 1991-93).
FÖNSTER- Tre segmentformade fönster mot norr och tre mot söder. (Varav de längst i öster sitter i koret) Öppningsbara fyrluftsfönster med inner- och ytterbåge. Ytterbågarna är spröjsade med fyra rutor per båge. Innanfönstren är ospröjsade. Kvarstavsprofil på yttrebågen och karnisform på den inre. Täckmålade i ljust grå kulör, troligen oljefärg. Fönsternischerna är rundbågeformade i framkant och segmentformade i anslutning till fönsterkarm. De är fasade innåt och slätputsade i likhet med övriga väggar. Fönsterbänkarna är släta, innåt sluttande, och täckmålade med en halvblank färg i vit kulör bruten mot grått.
DÖRRAR- Mellan långhus och södra vapenhuset, i en rundbågeformad nisch, sitter en rakt avslutad pardörr av stående brädor. Laserad i rödbrun kulör på ljusbotten. Mellan långhus och norra vapenhuset, i en segmentformad nisch, sitter en segmentformad bräddörr. Laserad i rödbrun kulör på ljus botten.
TAK- Brädtak med brädor av fallande bredd i fyra sektioner, avvalmat mot öster samt med platt tak (målat i ljust grå kulör) i en sektion över orgelläktaren i väster. Synliga spikskallar av smidd spik. Över långhuset är taket bemålat med moln på ljusblå botten samt med en sol över mittgången strax innan koret. Spår i bemålningen efter revetering i form av spikhål och ränder efter vassmatta. Retuscher främst synliga i anslutning till taklist. Målningen härrör från 1795 och konserverades och retuscherades 1993 av Ivar Nordén. Taklist: Låda av trä med illusionsmålad profilering i varmgrå kulör med rödbrun rand i anslutning till vägg. Från 1993.

KOR- GOLV- Spontat brädgolv i öst-västlig riktning från år 1991-92. Spikat i sponten. Lutbehandlat och oljat. Troligen vitpigmenterad olja. Golvet ligger ett steg högre upp än långhusgolvet. (Golvet är troligtvis förlängt mot väster (Bänkarnas boasering avslutas ca 1,20 m in i koret).
VÄGG OCH TAK- Se Långhus. Under södra och norra fönstret sitter elradiatorer med slät front.
INNERDÖRRAR- En segmentformad enkeldörr med en fyllning, täckmålad i vit kulör, sitter i en segmentformad nisch i östra väggen (SÖ hörnet) till sakristian.
ÖVRIGT- Ett fristående altare (från 1990-talet), står mot norra väggen, av trä och täckmålat i ljuts grå kulör med förgyllda detaljer. Ett golvur står i det nordöstra hörnet, täckmålat i vit kulör med förgyllda lister. Ett piano och en ambo står framför norra bänkraden. Nummertavlor sitter på östra väggen, en på ömse sida om altaret, med svart botten och förgylld (bronserad) ram. Två series pastorum hänger på norra och södra väggen, längst mot öster, Vit text på blåsvart botten och med ram täckmålad i svart och vit kulör. En liten medeltida primklocka hänger i anslutning till taklisten ovanför klockarbänken, med ett vävt band. Ljusglob av svart smide på svart, rund skyddsplåt, står i sydvästra hörnet, nedanför predikstolen. Ett antal lösa stolar, täckmålade i grå kulör, står mot norra och södra väggen.

PASSAGE TILL SAKRISTIA -GOLV- Rödbrun klinker med grå fog, Trägolv i öst-västlig riktning. Lutat och oljat.
VÄGG- Puts. Avfärgad i vit kulör.
INNERDÖRRAR- Spontade bräddörrar mot norr och söder. Bräddörrarna är täckmålade i vit kulör med äggoljetempera.
TAK- Puts avfärgad i vit kulör, brädor avfärgade i vit kulör i äggoljetempera.

STÄDUTRYMME I NORR- GOLV- plastmatta.
VÄGG- Puts mot N och V, avfärgat med kalk. Gips mot Ö, vit kulör linoljefärg LIWA
TAK- Puts, Avfärgat i vit kulör.
WC I SÖDER- GOLV- Plastmatta.
VÄGG- Puts mot S och V, avfärgat med kalk. Gips mot Ö, kakel ovan handfat, vit kulör, linoljefärg.
TAK- Puts avfärgat i vit kulör.

SAKRISTIA- GOLV- Smalt spontat trägolv i nord-sydlig riktning. Skarvar i golv, efter lucka. Golvet är lutbehandlat och oljat, trol. med en vitpigmenterad olja, lika långhus och kor. Ett trappsteg skiljer sakristian från en passage mellan sakristia och kor. Steget har en schablonmålning i brun kulör på kanten.
VÄGG- Mot öster, norr och söder - puts med grovstruktur avfärgad i vit kulör. Mot väster: stående, spontade, tjocka brädor/plank, täckmålade med en tjockfärg i vit, matt, kulör (äggoljetempera). Sockellist, enbart mot väster, slät, täckmålad lika vägg.
FÖNSTER- Ett kopplat tvåluftsfönster med spröjsning på ytterbågen. Täckmålat i vit kulör. Fönstret sitter i en segmentformad, inåt fasad, nisch. Fönsterbänken är slätputsad och täckmålad i vit kulör.
DÖRRAR- En beklädnadsdörr, invändigt laserad i rödbrun kulör på vit botten (äggoljetempera), sitter i en segmentformad nisch i södra väggen, sydvästra hörnet. Den hänger i kraftiga smidda gångjärn. Dörren fungerar även som utrymningsväg.
TAK- Synliga, bärande fyrkantsskurna bjälkar samt spontat brädtak i östvästlig riktning. Täckmålat med en matt, tjock, färg i vit kulör.
ÖVRIGT- I norra väggen sitter ett inbyggt träskåp med två släta luckor av hyvlade brädor av fallande bredd och med luftningshål utskurna i form av blommönster och hjärtan. Gångjärn av smide och brädor är laserade med en ljusbrunrosa kulör på ljus botten (äggoljetempera). Piscina av kalksten. Monterad på östra väggen. Knopphängare, täckmålade i vit kulör, hänger på sydvästra väggen. Ställ för kollekthåvar hänger på nordvästra väggen.
Ett stort bord från 1991-93, står mitt i rummet, mot östra väggen, ritat av ark. Anna Sandberg med skiva och skrivplats för två personer samt skåp därinunder. Underredet har spegelfyllningar med schablonmönster i mörkgrått på ljusgrå botten och mörkgrå ramlister. Stommen är laserad i rödbrun kulör på ljus botten. (Äggoljetempera). Ett litet altare med polerad stenskiva, underreda av trä - ljusgrå spegelfyllningar med förgyllda lister, ramverket rödbrunlaserat på ljus botten (äggoljetempera).
Äldre, smidesbeslagen kista med välvt lock och två hänglås står mot västra väggen. Ett trärent, inoljat skåp för textilförvaring med två luckor (två spegelfyllningar per blad). Profilerad sockel och överstycke. Står mot södra väggen. (Skåpet togs till nuvarande användning 1991-93) Ett lamm som härrör från en altaruppsats från 1795, ligger i östra fönstret. Fyra lösa stolar av mörkbrun ek.

LÄKTARE- Läktaren bärs av 16 stycken marmorerade runda kolonner med doriska baser och kapitäl (åtta på södra och åtta på norra sidan). Marmoreringen går i mörkbrunt och svart på brunröd botten och gjordes av Per Torstensson 1991-92. Detaljer vid bas och kapitäl är förgyllt. Kolonnerna står på fyrkantiga plintar av trä, marmorerade i grå kulör.
GOLV- Spontat trägolv i nord-sydlig riktning med 13 gradänger på vardera läktarsida. Mittpartiet, vid orgeln sluttar mot öster. Brädorna är lutbehandlade och partiellt strukna med en vitpigmenterad olja.
VÄGG- Se långhus. Dock är väggarna i anslutning till bänkarna struken med en täckfärg av annat slag. I Västra väggen är en träbjälke synlig. På bjälken sitter en profilerad list med hängkrokar.
FÖNSTER OCH TAK- Se långhus (långhusets västra fönster sträcker sig upp på läktarna). Mot väster finns här dessutom ett enkelt rundfönster med fyra rutor.
ÖVRIGT- Läktarbarriären har ett ramverk täckmålat i gråkulör med mörkgrå marmoreringar på ljus botten i spegelfyllningar och med rostrött och förgylld ramlist. I nederkant finns en inskription i svart på mörkgrå botten som anger att kyrkan blev prydd med målningarna (i tak och på bänkar m.m.) 1795 av I.M. Hultgren från Varberg. På läktarbarriärens lägsta delar sitter skyddsräcken av svart smide på överliggaren (se bild). På den södra läktaren står åtta stycken nygotiska bänkar, täckmålade i ljust grå kulör (vitt brutet med grön umbra och guldocker). På norra läktaren står nio. Orgeln från 1842, byggd av Söderling, restaurerades 1995. Fasaden är täckmålad i vit kulör bruten med grönumbra och guldocker och har förgyllda lister. I det sydvästra hörnet leder en trappa upp till tornvinden. Klockorna hänger längst upp. Torntrapporna är av sentida datum. Ett svart elpiano står på den södra läktaren. En kororgel står längst bak på den norra läktaren.

FAST INREDNING- BÄNKINREDNING- Bänkarna härrör från 1952 men ändrades under 1970-talet. Sin nuvarande utformning och färgsättning fick bänkarna vid restaureringen 1991-93. Ryggyta och sittbänkar är täckmålade i ljust grå kulör. Överliggare och sockel är laserade i blågrå kulör på ljusbotten. Sidostyckena samt frontstycket längst fram mot koret har en rödbrun lasering på ljusbotten på ramverket och en utanpåliggande blåmålad listomfattning kring en fyllning med grå marmorering på ljusbotten. Motsvarande frontsycken och bakstycken mot korsgången, har också en listindelning, men på dessa är hela ytan laserad i en rostbrun kulör på ljus botten. Bänkdynorna är hela och har ett grått tyg. Under ett antal bänkar sitter bänkvärmare. Längst bak i norra bänkraden står en nygotisk bänk, täckmålad i grå kulör (av lika typ som dem som står på läktaren). Trappan upp till orgelläktaren från mittgången har två armar, en mot norr och en mot söder. Vagnstyckena är täckmålade i mörkgrå kulör, likaså handledare och spjälor. Spjälorna utgörs av svarvade dockor. Trappstegen är lutade och oljade i likhet med övrigt golv.
PREDIKSTOL- Över de två främre raderna, på södra långhusväggen, med uppgång från koret, sitter predikstolen från 1593 med baldakin (förgylld duva i taket). Monterat på predikstolens överstycke sitter ett smidesställ med tre timglas. Trappen från koret är av trä med figursågade marmorerade balusterdockor (rödbrun marmorering på grå botten) i sidostycket. Trappstegen är lutade och oljebehandlade i likhet med golv. Vagnstyckena är täckmålade i ljust grå kulör. Predikstolens fundament är fyrskuret med fasade kanter. Täckmålat i ljust grå kulör.
ALTARRING- Femsidig altarring med svarvade balusterdockor, marmorerade med gråsvart kulör på vit botten. I Anslutning till hörn sitter täta, marmorerade, spegelfyllningar med förgyllda lister. Ramverket i anslutning till knäfall och överliggare, är laserad i rödbrun kulör på ljus botten. Knäfall och överliggare är klädda med ett mörkrött kläde. Sockelpartiet är laserat i gråblå kulör på ljus botten. Altarringen har en öppning i sydöstra hörnet.
ALTARE- Altaret är byggt av vitslammat tegel på ett medeltida fundament 1991-92. Det står mot östra väggen. Överdelen, i anslutning till skivan, är av kalksten och har en inhuggen rundbågefris. Skivan är av kalksten.

SPECIFIKA INVENTARIER- DOPFUNT- från 1701-06 står norr om altarringen.
ALTARTAVLA- i nuvarande komposition från 1904 (ombyggt epitafium från 1600-talet, efter förslag av Sigfrid Ericsson), med en Kristusskulptur i Corpus, omgiven av större änglar och amoriner. Samtligt kolorerat och med förgyllda vingar och detaljer.
ÖVRIGT- En s.k. klockarebänk står i sydöstra hörnet. Ljusgrå stomme, gråblålaserat överstycke och sockel, marmorerad fyllning med förgylld, utanpåliggande, list. Fronten med sidostycken med rundad överkant, härrör trol. från en tidigare inredning.
Basunängel från 1700-talet, konserverad och retuscherad 1955 av Erik Sköld, samt av Ivar Nordén 1993, hänger över mittgången i gränsen mellan kor och långhus. Målad relieftavla av trä föreställande Maria och barnet från 1996, hänger på norra väggen, väster om det främsta fönstret. Tidskriftsställ med underskåp, täckmålat i ljust grå kulör, står mot västra väggen, längst ner bakom södra bänkraden. Ett antal lösa stolar, lasyrmålade i rödbrun kulör, står framför bänkfronterna i korsgången. Oljemålning, föreställande Kristi lidande, från 1949. Hänger på södra väggen vid uppgången till predikstolen.