Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD GETINGE 3:81 - husnr 1, GETINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GETINGE KYRKA (akt.)
2002-06-17
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS - GOLV -Mittgången är täckt av en heltäckningsmatta i röd kulör. Under mattan ligger ett kalkstensgolv lagt i rutor samt en liten del av det gamla trägolvet i ljust trä är synligt, vilket även har legat under bänkraderna, dock i V-Ö riktning.
Under bänkraderna, vilka är placerade ca 7-10 cm över mittgången finns ett lackat, mörkare trägolv av gran lagt i N-S riktning. I den nordvästra delen mot gravkapellet ligger en likadan matta som i mittgången.
VÄGG - Slätputsade i en bruten vit kulör. Troligen målade med plastfärg.
INNERDÖRR - I väster sitter en pardörr av trä, laserad i en svagt ljusgrön kulör, med tre spegelfyllnader i varje dörrblad. Handtag av mässing. Dörrkarm av trä, lika dörr. En öppning i muren finns mot gravkapellet i N. Här finns också en gallerförsedd dörr av svart smidesjärn.
FÖNSTER - 5 stycken i N och 5 i S. Rundbågeformade fönster med obehandlad karm och spröjs av trä indelade i sex rutor. Innanfönstret är ett antikglas i svaga toner av gult och rosa med blyspröjs indelade i små rutor. Ytterbågen är lika i sin utformning med har släta glas i spröjsarna och är ej blyinfattade. Fönstren sitter i rundbågeformade inåtfasade, putsade nischer och är ej öppningsbara.
TAK- Slätputsat tunnvalv i bruten vit kulör. Rundbågeformad taklist i ljusgrå kulör med överliggande profilerade lister i orange, ljus grågrön samt beige kulör. Under läktaren består taket av ett skivmaterial med synliga bjälkar, täckmålat i bruten vit kulör.
ÖVRIGT- I mitten av långhuset i N och S står två friskulpturer av trä på konsoler. Till höger Kristus med segerfanan och till vänster översteprästen Aron. De är troligtvis tillverkade av Marcus Jäger på 1600-talet.
I mittgången hänger fyra takkronor av mässing, avsedda för både levande- och elektriskt ljus. Vita spotlights av plåt är fästa vid taklisten. I taket under läktaren finns två taklampor, blyspröjsade med glas. På den västra väggen hänger två Series Pastorum- tavlor med lister samt dekorerat överstycke med urna.

GRAVKOR- Brummerska gravkoret är placerat i nordväst.
GOLV- En tegeltrappa med två steg leder ner till gravkoret. I övrigt har gravkoret ett tegelgolv lagt i L-form. Golvlist av plåt med lufthål, med överstycke av obehandlat trä.
VÄGGAR- Rivputsade väggar, troligen täckta med plastfärg. En profilerad, vitmålad taklist finns i V och Ö. I N finns en putsad nisch, troligtvis efter en tidigare dörr.
INNERDÖRR- Se långhus.
TAK- Putsat tunnvalv i bruten vit kulör.
FÖNSTER- Ett i V och ett i N, båda sitter i en inåtfasad, putsad nisch. Rundbågeformade enluftsfönster med blyspröjs indelat i smårutor. Karm av trä, täckmålad i bruten vit kulör. Fönstret har antikglas och endast ytterbåge. Som innerbåge sitter ett svart smidesgaller.
ÖVRIGT- I rummet finns i S en garderobslänga, den gamla predikstolen tillverkad på 1600-talet i renässansstil med målningar av de fyra evangelisterna samt en äldre, liten orgel. I taket hänger en krona av mässing, på väggen en lampett av mässing. I nischen mot N står ett glasskåp. Element i Ö.

KOR - Kor med rund avslutning beläget i öster. GOLV - En avsats med ett trappsteg leder upp till koret. Både avsatsen och korgolvet är belagt med ett trägolv, laserat i en ljust grågrön kulör. Brädorna är lagda från N-S i avsatsen och i koret ligger de från V-Ö. I koret finns en profilerad trälist täckmålad i vit kulör. Mot sakristian finns en trappa med ett trappsteg samt bredare viloplan, i lika utformning som golvet.
VÄGG - Lika långhus
PORT - I norr finns en pardörr av trä, täckmålad i bruten vit kulör, en spegelfyllnad i nederkant på varje dörrblad, spegeln har en profilerad list som är förgylld. Över spegeln har dörren 18 spröjsindelade glasrutor. Handtag av mässing. Dörren leder in till sakristian.
Dörren sitter i en rundbågeformad nisch i lika utformning som fönsteröppningarna och är troligen en äldre fönsteröppning. I den rundbågeformade delen sitter nederst ett smårutsindelat överljus, täckmålat i bruten vit kulör. Den översta, rundade delen har solstråleformad spröjs.

Bakom altaruppsatsen i S finns spår av en tidigare muröppning. Här finns även en smal järndörr, täckmålad i bruten vit kulör. Dörren har en järnring på mitten.
FÖNSTER - Ett i norr och två i söder lika de i långhuset.
TAK - Lika långhus.
ÖVRIGT- Element i N och S. I norr står ett äldre golvur av trä, målat i blå kulör med marmorerade, profilerade lister. Ett piano står på avsatsen i söder.

VAPENHUS - Ingår i tornet. GOLV - Kalkstensgolv lagt i rektangulära rutor.
VÄGG - Putsade väggar i bruten vit kulör. I V och Ö är den underliggande stenen synlig. I Ö återfinns en tegelbåge murad i väggen, ev. spår av den medeltida kyrkan. I den sydvästra muren finns en rektangulär uthuggning i muren, ev. en medeltida fönsterglugg. I N finns en senare tillkommen vägg av skivmaterial. I denna vägg finns också spår efter tidigare stickbågeformade dörr- eller fönsteröppningar.
FÖNSTER- i S finns ett rundbågeformat fönster i lika utformning som de i långhuset. Det sitter även i en slätputsad nisch.
INNERDÖRR- I Ö en dörr lik den i långhuset. Denna dörr har dock från denna sida ett halvcirkelformat överstycke. I N finns en dörr med 1940-talskaraktär med slät dörrkarm, täckmålad i en bruten vit kulör. Handtag av mässing, golvlist vid dörren av lackat trä.
PORT - I V, en pardörr sittande i en rundbågeformad öppning, med tre fyllnadsspeglar i varje dörrblad. Svagt grönlaserad. Karm av trä med samma utformning som dörren. Kraftigt handtag av järn. Dörren har ett halvcirkelformat överljus av trä med profilerad underlist samt profilerad träkarm och mittpost. Samtliga är laserade i en ljusgrön kulör. Innerbågen har ett smårutsindelat fönster med blyspröjs och antikglas.
TAK - Trätak med synliga bjälkar. Något mörkt i färgen men ej målat.
ÖVRIGT- På den västra fasaden hänger kraftiga, svarta hängkrokar av järnsmide. En kyrkbänk står också mot den V väggen. I S en stor rektangulär runsten från 1200-talet. Tidigare var denna inmurad i södra kyrkväggen. I taket hänger en modernt utformad mässingskrona från 1964.
I Norr återfinns ett litet rum med elskåp. Väggarna och taket är putsade i gul kulör, golvet belagt med plastmatta. Enkel trälist i Ö. På Ö väggen hänger en klotlampa av glas.
Innanför detta rum återfinns en toalett. Dörr i lika utformning som den in till elskåpsrummet. Dock är handtaget av svart backelit. Golvet är kakelklätt och lagt i kvadratiska rutor. Väggarna är putsade och målade i gul kulör. Tak av skivmaterial, målat i gul kulör. Toalettstol och handfat av vitt porslin, 1940-tal.

SAKRISTIA - Placerad i nordost. GOLV - Lackat, trägolv av gran lagt i N-S riktning. Profilerad trälist, täckmålad i vit kulör.
VÄGG - Slätputsade i V, Ö och S, rollade i en bruten vit kulör, troligen med plastfärg. I N finns en träpanel, täckmålad i bruten vit kulör.
PORT - I Ö sitter två lika utformade dörrar av trä med fyra spegelfyllningar, täckmålade i en bruten vit kulör med ljusgrå spegelram. Dörrkarm av trä, täckmålad i bruten vit kulör. Handtag av mässing. I yttersta dörren sitter ett modernt handtag med lås. Mellan dörrarna ligger en täckmålad bräda i grå kulör.
INNERDÖRR- I S , se beskrivning från kor.
FÖNSTER - I V sitter en nyinsatt innerbåge i en rundbågeformad nisch, rundbågeformad fönsterbåge av lackad ek. Ej öppningsbart. Fönstret har två liggande träspröjs, antikglas samt blyspröjs indelade i smårutor.
TAK - Tunnvalv täckt med spontade bräder laserade i en vit kulör. Profilerade, laserade taklister i rosa, ljusgrön samt beige kulör.

ÖVRIGT- På väggen mot N finns en äldre skåpsinredning med garderober i hörnen, det ena har en utslagsvask av porslin samt kvadratiska kakelplattor i bruten vit kulör. I skåpsinredningens mittparti förvaras mässhakar m.m. Denna del har glasade pardörrar med spröjsar samt smårutsindelade fönster. Skåpsinredningen är täckmålad i en bruten vit kulör. I sakristian finns även ett lackat skrivbord av ek med tre tillhörande trästolar. I N och Ö sitter element. I det sydvästra hörnet står en ensam garderob med pardörr, en stor spegel i varje dörrblad, täckmålad i bruten vit kulör.
I taket hänger en krona av mässing för levande ljus. Längst upp mot taket har en glaskupa med glödlampa satts in.

TORN - Från vapenhuset leder en svängd trappa av kalksten med lackad, profilerad handledare av trä upp till vån 2. Väggarna i trappan är slätputsade och rollade i en bruten vit kulör, troligen med en plastfärg. Taket består av skivmaterial och är målat i en vit kulör. I trappan hänger en glaslampa med detaljer av mässing.

VÅN 2- Läktare samt ett förvaringsrum och trapprum. GOLV- Heltäckningsmatta i brunbeige kulör. VÄGG- Slätputsade väggar, rollade i en gråvit kulör. Profilerade trälister, täckmålade i gråvitt. Mot S är väggen klädd med skivmaterial. INNERDÖRR- I Ö finns två trädörrar med två utåtgående spegelfyllningar. Dörrkarm av trä, profilerad samt målad i samma kulör som dörren. Dörrarna är täckmålade i ljusgrå kulör. I S samt sydvästra hörnet återfinns två garderober med dörrar täckmålade i ljusgrå kulör.
FÖNSTER - I V sitter ett senare tillkommet, cirkelformat fönster med korspost samt fönsterbåge av lackat trä. Fönstret är smårutsindelat med antikglas och blyspröjsat. Fönstret sitter i en rund, putsad nisch. TAK - pärlspåntstak med synliga bjälkar i V och Ö, täckmålat i bruten vit kulör.
ÖVRIGT- I N sitter ett skyddsräcke av trä med korslagda bräder på sidorna samt slutstolpe, täckmålat i ljusgrå kulör. Utmed den östra väggen finns förvaringsskåp. I sydväst en trappa av trä med filtbelagda viloplan och handledare. Trappan är täckmålad i grå kulör.

VÅN 3- I trapphusdelen återfinns ett viloplan täckt med grå filtmatta. Här är väggarna slätputsade och rollade i en gråvit kulör. TAK- Taket är klätt med skivmaterial och målat i ljusblå kulör. Ett rundbågeformat tvåglasfönster med lackad träkarm sitter i S i en putsad nisch. Fönstret är spröjsat och indelat i 12 mindre rutor. En dörr leder in till vån 3, denna är enkelt utformad med en rektangulär spegel, täckmålad i vit kulör. Handtag av mässing samt lås. I taket hänger en lampa i stjärnform med glas och spröjs av smide.
GOLV - Filtmatta, grå kulör. VÄGG - I V och S är väggarna vitputsade, stenen är synlig i nedre delen i V samt hela östra delen. I N och S är väggarna klädda med skivmaterial, målat i vit kulör. INNERDÖRR- En i S och en i lika utformning i N. FÖNSTER - Tre stycken rundbågeformade, enlufts tvåglasfönster med lackad fönsterbåge. Fönstret är indelat i 12 rutor med spröjsar och sitter i rundbågeformade nischer. TAK - Lika trapphus.

ÖVRIGT- I södra väggen finns sex stycken inbyggda garderober med dörrar täckmålade i en bruten vit kulör, lika utformade som dörren i N. I rummet förvaras en mindre orgel, laserad i gul kulör.
Bakom dörren i N återfinns ytterligare ett rum. Detta används som arkiv och är försedda med med hyllor av trä. Här är golvet ett obehandlat trägolv och väggarna är oputsade. Mot N sitter ett fönster med samma utformning som de i V. Taket utgörs av pärlspånt täckmålad i brun kulör. En enkel trätrappa med handledare av trä leder upp till vån 4

VÅN 4 - Klockrummet som består av två sidorum med lägre tak samt högre
mittrum. Mitt i rummet står en klockbock av trä som bär upp en storklocka och en mindre, båda gjutjärnsklockor med inskriptioner. I den södra delen förvaras äldre inventarier.
GOLV - Obehandlat trägolv. VÄGG - Slätputsade, målade med kalkfärg i en vit kulör. Från sidorummen in till mittenrummet finns två rundbågade muröppningar. INNERDÖRR- Vindslucka av trä. FÖNSTER - Två ljudluckor i V och två i Ö, med jalusier och luckor av trä, vilka är täckmålade i brun kulör, rundbågeformade och sitter i putsade nischer. TAK - I N en äldre trätakstol, i mittdelen en senare tillkommen del med obehandlad pärlspåntspanel. Ytterligare en lucka finns i taket.

FAST INREDNING- ALTARE - Altaret är sammanbyggt med altaruppsatsen. Altaret är av trä, täckmålat i en bruten vit kulör. Överstycket och nederstycket är profilerade med förgyllda lister. Altaret hare tre fyllnadsspeglar med förgyllda lister samt förgyllt blomstermotiv. Överst är altarskivan täckmålad i en grå kulör. På altaret ligger en vit linneduk med spetskant. Framtill hänger ett antipendium av linne, grön botten med guldtrådar och hjortmotiv, blomstermotiv och vatten.
BÄNKINREDNING - Bänkinredningen är uppdelad i två slutna kvarter med 22 bänkar i S och 20 bänkar i N samt en kortare bänk längst bak på norra sidan. Bänkarna är placerade i ett ramverk av trä. Bänkfronten har tre fyllnadsspeglar som är laserade i en blåturkos färg. Ramverket runt spegeln är täckmålat i en blågrön kulör. En överliggande profilerad list av trä, laserad i en ljusgrön kulör, löper runt hela bänkkvarteret.
Sidostyckena har en spegel med ram i lika kulörer som bänkbarriären.
Framstycket på insidan av bänkarna är laserat i en grön kulör, här finns en list för psalmböcker samt moderna hängkrokar av mässing. Sidostyckena mot väggen består av en spontad träpanel, laserad i samma färg som framstycket på insidan. Sidostycket mot mittgången är slätt och målat i samma färg som panelen. Rygg- och sittytan är målade i samma kulör och teknik som övriga delar av insidan. Ryggytan har en pärlspont som löper horisontalt. I mitten under varje bänk finns ett profilerat fotstöd, även detta är laserat och målat i en grön kulör. Mot mittgången löper en bred trälist, täckmålad i grå kulör.

PREDIKSTOL - Placerad i norr. Klassicistisk utformning som harmonierar med altaruppsatsen. Korgen är rund och smyckas av balusterdockor med förgylld ornamentik samt äggstavslist. I korgens nedre del hänger utskurna blad- och blomstergirlander. Korgen avslutas nedtill med en pinjeknopp. Över predikstolen hänger en baldakin som kröns av ett klot och ett kors. På väggen mellan predikstol och baldakin har placerats Moses två lagtavlor, Arons grönskande stav samt kors, ankare och hjärta. Trappräcke av trä, täckmålat i vit kulör dekorerad med balusterdockor med förgyllda utsmyckade delar. Nederstycke av stående träpanel, även denna är täckmålad i bruten vit kulör. Trappan upp till predikstolen är av trä men har täckts av en brun-beige heltäckningsmatta. Ledstång av trä samt innersida av stående träpanel, täckmålad i bruten vit kulör.

ORGEL - Orgeln är uppförd i trä med profilerade lister och spegelfyllnader. Laserad i en blågrön kulör. I speglarna finns ett ramverk i rosa kulör samt förgyllda lister. Baksidan av orgelfasaden är täckmålad i en grå kulör, likaså det bakre orgelverket.

LÄKTARE - Läktarbarriären är enkelt utformad i trä, täckmålad i en turkosblå kulör. Den har ett utbuktande mittenparti. Sex vävnader som symboliserar de sex skapelsedagarna pryder sex speglar. Under- och överdel har profilerade lister. Den undre har samma färgsättning som läktarbarriären medan den övre är täckmålad i grå kulör. Överst sitter ett gråmålat skyddsräcke med rundade hörn. Läktaren bärs upp av fyra kolonner på vardera sidan om mittgången, vilka är fästa i bänkarna samt två kolonner i N och två i söder. Kolonnerna står på en gråmålad bas som är fäst i en grönlaserad, fyrkantig piedestal. Kolonnerna är täckmålade i bruten vit kulör med tärningskapitäl och bågar samt överstycke i grå kulör. Insidan av läktarbarriären är täckmålad i en grå kulör.
GOLV-På läktaren finns ett lackat trägolv av gran, lagt i V-Ö riktning.
Vid läktarbarriären samt i N, S och Ö löper en kvartstavslist av lackat trä.
VÄGGAR- Lika långhus. I väster syns partier troligtvis av den medeltida väggen, grova putsade stenar är synliga i muren samt en rundbåge av tegel. INNERDÖRRAR- Innerdörrarna i V sitter i djupa, stickbågeformade nischer.
Dörrarna har samma utformning som de är beskrivna från tornet vån 2.
TAK- Lika långhus.
FÖNSTER- Långhusets fönster i N och S går upp till läktaren. Man har satt över ett skyddsglas i en fönsterbåge av trä, täckmålad i bruten vit kulör.
ÖVRIGT- I S och N finns en liten träramp, täckmålad i grå kulör på vilken enkla pinnstolar av trä står. I sydväst finns en klädhängare med bak- och sidostycken av trä med skyddsplåt för ett mindre element, med hål i fyrpassmönster nederst. Samma skyddsplåtar finns även i sydost, nordost och nordväst. På den södra väggen hänger an tavla med Series Cantorum med förgylld ram och utsmyckad övre del med bl a en förgylld lyra. Vid innerdörrarna i V finns trappor av trä. Den i söder är täckt med en brun filtmatta. Mitt i tegelvalvet i V har ett hål tagits upp och ett skåp av träfiber satts upp.

SPECIFIKA INVENTARIER- ALTARTAVLA - Altartavla, altaruppsats och altarring är ett sammanhängande komplex som står på en profilerad träsockel i bruten vit kulör. Golvet är täckt med en heltäckningsmatta i brun-beige kulör.
Altartavlan består av en gråmålad rektangulär yta bakom det förgyllda korset med mantel och törnekrona.
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen är utformad i nyklassicistisk stil. Den består av kannelyrförsedda, dubbla kolonner på varje sida som bär upp en arkitrav och en trekantsgavel. Altaruppsatsen är utformad enligt antika förebilder i form av ett tempel försett med kristna symboler.
ALTARRING - Knäfall av tyg i guldgul kulör. En rad med stora enkla balusterdockor stående på en rektangulär bas, täckmålade i bruten vit kulör med förgylld profilerad list. Överstycke av trä i samma kulör som dockorna. Handledaren är belagd med tyg lika knäfallet. Altarringen är ej delbar. På mitten finns en ram med avfasade hörn samt förgyllt, dekorerat kors.
DOPFUNT - Dopfunten är utformad i barockstil och är skuren i ek med sexsidig cuppa. Funten anses vara av hög hantverksklass och har sju skickligt utskurna karyatider.
NUMMERTAVLA - Hänger från södra väggen. Utförd av trä med profilerade förgyllda lister. Överstycket är utformat som en tempelgavel med tympanonfält som dekorerats med bl a av en förgylld harpa omgiven av blad. Täckmålade lister i bruten vit samt grå kulör.