Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD GUVERNÖREN 1 - husnr 1A, MARTIN LUTHERS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MARTIN LUTHERS KYRKA (akt.)
2002-04-08
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS- Består av ett modernt kyrkorum. Rummet är genom corténpelare samt betongväggar indelat i olika delar. En processionsväg finns fram till altaret. I norr finns en del som fungerar som dopkapell och i sydost finns rosenkapellet.
GOLV - Öländsk kalksten i brun kulör. Lagd i mindre rektangulära rutor i olika storlekar. Golvet sluttar svagt framåt för att åter stiga en aning vid koret. Trösklar och trappsteg saknas så att rullstolar och barnvagnar kan köras ända fram till altaret.
VÄGG - Växelvis av corténstål och vitbetong, veckade för akustikens skull. Akustikhål är upptagna i de bakre väggarna. Corténstålen är i en rostig brun kulör. Det syns spår efter vatten som runnit längs väggarna. Fästena mellan varje stålplatta är utstickande och synliga både i tak och på den norra väggen. I övrigt är plåten lagd i tunnare rutor, t ex i V och S. Vitbetongens yta har en träimitation. I söder är väggen veckad som en skärmvägg, för att skapa skugg- och dagverkan. På väggen finns ventilationsluckor. Även i N i dopkapellet finns en veckad vitbetongvägg med ventilationsluckor. I dopkapellets norra vägg finns en järnlucka, bakom denna finns en vattenkran för dop. Bultar och skruvar är synliga på väggarna och vitbetongen finns runda hål. I Sydväst finns en veckad skärmvägg av corténstål. Även denna har ventilationsluckor.
PORTAL - En nödutgång finns i väster. Detta är en pardörr av trä, furu med enkel stående panel samt 2 st enkla mässingshandtag. Nederst finns en svart skyddsplåt.
INNERDÖRRAR - I N finns 2 st entrédörrar som leder in till kyrkorummet. Mellan dem finns ett vindfång. Dessa består av en modern pardörr av bandsågat trä, furu. I mitten finns en platt, kvadratisk fyllnad och i kanterna ett ramverk. Inga utstickande profiler eller lister. Enkla mässingshandtag samt nyckelskylt. Dörrarna har ett modernt, stort överljus av enkelt glas. Den yttersta rutan är dekorerad med ett glaskors i en ring.
I nordost finns 2 st enkeldörrar med överljus som når ända upp i taket, lika entrédörrarna. Bakom denna finns ett litet utrymme med en lampa.
FÖNSTER - I söder finns överst mot taket en liggande smal rad av fönster, enkelt glas som delas upp av corténstål. I hörnet i sydost finns ett stående, rektangulärt fönster som löper från golv till tak. Troligen tvåglasfönster med aluminium. Framför detta finns ett skyddsgaller av järn eller corténplåt. I N, i dopkapellet finns blyinfattade, färgade och målade fönster. Fönstren delas in av järnbjälkar. De sattes in pga av att man tidigare blev bländad av solen vid predikningar m.m. I det sydvästra hörnet finns ett stående rektangulärt fönster, tvåglas med aluminium.
TAK - Corténvalv, varmt brun kulör. Den högsta delen når 12 m.
ÖVRIGT - I taket hänger ett flertal lampor formade som österländska oljelampor. De är munblåsta i Italien och färgade i en rosa-lila kulör. Lamporna hänger i enkla vajrar. På väggen i N, dopkapellet, och S finns moderna lampetter i stål avsedda för levande ljus. De sitter i par med 6 st i N och 12 st i S. På den norra sidan där väggen består av corténplåt finns även 2 st fastmonterade ljusstakar i järn.
Just innanför entrédörrarna finns ett mittenrum med vitbetongväggar samt en enkeldörr lika övriga i söder.

KOR - Koret är smalare i N än långhuset och i söder avskärmar det s.k. Palestinska husets vitbetongväggar koret från sakristian.
GOLV - Lika långhuset.
VÄGG - Lika långhuset. I N finns en skärmvägg av vitbetong lika de i långhuset. Denna har även 6 st lampetter lika de i långhuset samt ventilationsluckor.
FÖNSTER - I N finns blyinfattade, färgade fönster målade av Erik Olsson precis innan han avled 1986. Färgerna är i orange, starkt blått, ljust grönt, rött samt ofärgat. Koret har 2 st lodräta och ett vågrätt fönster. Det högra korfönstret har följande bilder (från insidan sett) Tron, hoppet och kärleken. Det vänstra korfönstret har fyra delar; Gudssymbol, Kristi ansikte, fem bröd och två fiskar samt Lutherrosen, församlingens emblem. I det sammanbindande fönstret finns Guds namn på hebreiska samt de grekiska bokstäverna Alfa och Omega. 8 st fönster tillverkade vid Berlings Glasmästeri.
TAK - Lika långhuset. Dock lägre.

VAPENHUS - Fungerar snarare som foajé. Placerad i väster.
GOLV - Lika kyrkorummet.
VÄGG - Corténstål i rostbrun kulör.
PORTAL - 1 st pardörr av trä, stående panel, enkelt handtag med lås av mässing. Skyddsplåt i nedre delen, svart. Framför dörren ligger en brun dörrmatta.
INNERDÖRR- I N finns tre enkeldörrar i bandsågad furu samt en pardörr.
FÖNSTER - Till höger om entrédörren finns ett smitt järngaller med betongglas föreställande de fyra evangelisternas symboler; ängeln, lejonet, oxen och örnen. Konstverket har överflyttats från småkyrkan och är utfört av Erik Olsson. I väster finns stora, glasade partier som följer takets välvda form. Tvåglasfönster, isolerglas. Fönstret i nordväst delas av i mitten av en stående järnbalk. Ej öppningsbart.
TAK - Välvt corténstål, brun kulör.
ÖVRIGT - Kapprum med soffor samt hyllgavlar av bandsågad furu.
Här finns även kyrkväktarrum och brudkammare. På väggarna hänger glaslampor, vita med mässingsbeslag. Vid fönstret står 2 st stora rektangulära blomsterlådor av järn.

SAKRISTIA - Kallas för det palestinska huset eftersom det är utformat som ett enkelt Medelhavshus med trappa upp till en terrass. En korridor leder fram till rummet som fungerar som sakristia.
GOLV - Lika övriga rum i kyrkan.
VÄGG - På utsidan finns vit betong lika övriga väggar. Den östra väggen har ett uthugget kors i betong som omges av en cirkel. Inne i sakristan finns en veckad vitbetongvägg i söder och i norr och väster består väggen av corténstål. I öster vitbetong lika övriga.
PORTAL- 1 st ytterdörr finns i S, enkeldörr med stående panel.
INNERDÖRR- I nordväst finns en dubbeldörr av trä lika övriga dörrar med bandsågat trä. En enkeldörr av trä finns i öster. Runt mässingshandtag. Dörrens panel har glipor mellan varje bräda. På baksidan sitter ett skyddsglas av plast. Ovan denna finns ett överljus.
FÖNSTER - I sydväst finns ett plastfönster med mönster. Ofärgat. Framför detta finns en skyddsdörr med galler av järn.
TAK - Vitbetong lika övriga vitbetongväggar.
ÖVRIGT - I Palestinska huset finns ett vilorum samt ett personalkök. Samtliga dörrar, golv och väggar är lika övriga i kyrkorummet. Taket är av vitbetong. Enkla vita glaslampor finns i taket. I sakristian finns ett skrivbord av trä. 1970-tal med tre st stolar lika de i långhuset. I N står ett altare av furu med ett modernistiskt kors samt 2 st ljusstakar. I rummet finns garderober av furu i de östra delarna. En modern piscina med kran finns i öster. Uppe på terrassen förvaras diverse föremål. Trappan är av lika material som övriga golv, ett handledsräcke av furu. Grindar av järn med galler. Väggbonad i väster. I gången hänger en sakristiklocka.

FAST INREDNING- ALTARE - Består av tre sammanställda och säreget formade furubord som anspelar på det första nattvardsbordet.
BÄNKINREDNING - Utgörs av klädda stolar på balk med psalmboksfack mellan varje stol. Ger plats åt ca 400 besökare. Tidigare var tyget brandgult men idag är det rosa-lila. De är grupperade så att man sitter fem i rad.
PREDIKSTOL - Är även den i furu, med en kvadratisk del där talaren står. Som bakgrund har den en vävnad, Märta-Måås-Fjetterströms ateljé Båstad och komponerad av konstnärinnan Barbro Nilsson.
ORGEL - 2st orglar finns i kyrkan. Den mindre som är överflyttad från den gamla kyrkan till rosenkapellet har sex stämmor och är byggd av Olof Hammarberg i Göteborg. 1993 tillbyggdes orgeln med pedalstämma. Den stora orgeln från Grönlunds Orgelbyggeri, Gammelstad, 1970 omfattade 21 stämmor och 1700 pipor. 1983 tillbyggdes orgeln med ett svällverk placerat snett bakom den ursprungliga orgeln. Nu har den 29 stämmor och är helmekanisk. Båda har enkla fasader av trä, furu.

SPECIFIKA INVENTARIER- ALTARRING - Av trä lika altaret med knäfall av ljus beige skinn. Även detta består av separata delar som kan flyttas. Totalt 10 delar.
DOPFUNT - Står i dopkapellet. Underrede av furu och en glasskål med inskription ur Jesu dopbefallning: " Gör alla folk till lärjungar, döp dem i FADERNS och Sonens och den helige Andes namn". Här finns också ett votivskepp av ovanligt slag. En Noaks ark gjuten i brons av skulptören Robert Nilsson.

ÖVRIGT- ROSENKAPELLET - Används vid vigslar och andakter. Här finns ett altarkors av Yngve Olsson och en rosenvävnad med Lutherrosen utförd i Märta-Måås-Fjetterströms ateljé, Båstad och komponerad av Barbro Nilssonseleven Maryn Hemmingsson. I rosenkapellet finns ett altare samt bänk lika de i koret. På en pelare finns också en syditaliensk skulptur i lindträ föreställande Maria med Jesusbarnet, gåva 1977.
TRIUMFKRUCIFIX - På korväggen bakom altaret hänger ett triumfkrucifix med Kristus som den segrande konungen. Det är snidat i furuträ av konstnären Gert Kaffa.