Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD HARPLINGE 39:1 - husnr 1, HARPLINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HARPLINGE KYRKA (akt.)
2002-07-10
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS - med korta korsarmar i N och S.
GOLV - rektangulärt tegelgolv med grå fog. I korsarmarna är de lagda varannan med kortsidan mot V och varannan mot N. I övrigt har de kortsidan mot V. Under bänkraderna ligger ett obehandlat trägolv av gran, lagt i N-S riktning. Längs långhuset samt i södra väggen på korsarmen, löper en bred profilerad golvlist, täckmålad i grå kulör.
VÄGG - Putsade väggar avfärgade i bruten ljust gulvit kulör. I långhuset finns ett putsat, spetsbågeformat valv med samma kulör som väggarna. Korsarmarna markeras med putsade utskjutande putsade pilastrar i något mörkare kulör än väggarna. I Ö markeras väggen med en rundbågeformad rits i varje korsarm.
PORT - Se beskrivning i vapenhuset.
INNERDÖRRAR - I korsarmarna finns i N och S pardörrar, täckmålade i grå kulör med profilerad karm, täckmålad i grå kulör samt profilerat överstycke med fris lik tandsnitt, även denna täckmålad i grå kulör. Dörrarna har tre speglar på varje dörrblad, vilka är inramade med profilerade lister. Även dessa är i grå kulör samt har en inre, rödmålad ram. Handtag av mässing. I korsarmarnas västra delar finns dörrar i lika utformning som de i N och Ö, men ej med överliggande fris.
FÖNSTER - I långhusdelen finns två fönster i N och två i S, i kyrkans västra del. De båda fönstren är placerade i en rundbågeformad, putsad nisch. De är rundbågeformade tvåglas sexluftsfönster indelade i mindre rutor med spröjs samt korspost. Karm och spröjs av trä, täckmålat i grå kulör. Endast en av lufterna går att öppna. Innerrutan har slätt glas, ytterrutan har antikglas.
Bredvid dessa i N och ett i S, sitter i en grund nisch ett fönster mindre än de förra. Rundbågeformade, träkarm täckmålad i grå kulör, blyinfattat matt glas indelat i små rutor. Englasfönster. I korsarmarna sitter ett fönster i N och ett i S.
Dessa består av trekopplade rundbågeformade fönster, mittenfönstret är högre än sidofönstren. Fönstren sitter i profilerade putsade nischer, Karm samt mittpost av trä, täckmålade i grå kulör. Ytterglaset är ett antikglas, innerglaset är slätt. Spöjsindelade mindre rutor. Sidofönstren har 4 luft medan mittfönstren har 9. I nischerna sitter värmeaggregat.
TAK - En öppen takstol av trä med tunnvalv av pärlspåntpanel, lagd från V-Ö i långhuset och från N-S i korsarmarna, täckmålad i blå kulör. Valven är utsmyckade med trästycken täckmålade i ljusbrun kulör och dekorerade med utsnidade fyr- och trepassmönster. Kraftig och profilerad taklist, täckmålad i brun kulör.

VINDFÅNG i N och S vid korsarmarna
GOLV- Tegelgolv likt långhuset.
VÄGG- Putsade väggar lika långhuset.
TAK- Välvt tak klätt med pärlspånt av trä, täckmålat i grå kulör.
PORT- Pardörr täckt med kopparplåt, dörrkarm av trä täckmålad i grå kulör.
FÖNSTER- Trepassfönster med omfattning av puts. Englasfönster med karm i grå kulör.

ÖVRIGT- Elelement på väggen i N och S i långhuset samt i korsarmarnas väggar mot S.
I långhuset samt i korsarmarna finns sex stora takkronor av mässing för el- samt levande ljus. Över bänkarna hänger sex mässingslampor med skärmar vikta över varandra. På väggarna hänger lampetter av mässing samt av trä. I rundbågefrisen i den södra korsarmens vägg mot Ö finns en målning.

RUM I KORSARMARNA -I NV och SV finns två mindre rum.
Rummet i N används som förvaringsrum för stolar och skåp, rummet i S till elskåp och diverse förvaring.
GOLV- Tegelgolv likt långhuset.
VÄGG- Putsat likt långhuset. Klotlampa av glas på södra väggen.
TAK- Rummet är öppet i 2 våningars höjd. Kraftig takfotslist med synlig bjälke, täckmålad i blå kulör. Tak av pärlspont täckmålad i blå kulör, lagt från V-Ö.
FÖNSTER- I S mot långhuset med samma utformning som i långhuset, dock något mindre i storlek. En vit plastskiva utgör glaset i fönstret. I V finns överst, placerat i en rundbågeformad putsad nisch, ett rundbågeformat fyrluftsfönster med träkarm, täckmålat i grå kulör. Ytterglaset har smårutsindelade spröjs samt antikglas, innerglaset är slätt. Under detta sitter två rektangulära enluftsfönster med samma utformning som övriga. Sitter i en putsad nisch med gemensam avrinningsrits i V-form. I N lika fönster som i V. Samtliga fönster öppnas utåt.
DÖRRAR- Lika den beskriven utifrån i korsarmen.

ÖVRIGT- I rummet i S finns en smal trappa av trä täckmålad i grå kulör, bruna trappsteg samt handledare som leder upp till vinden. På vinden, där valven och takstolen är synliga, finns fjärrverket, en extra orgel. Från orgeln går en trumma av trä ner till en ventil som öppnas i koret. Genom denna transporteras ljudet då musiken ska komma från koret t ex vid kistutförande, nattvard m.m.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Putsad med avfasade hörn mot långhuset och samma utseende som långhuset.
GOLV- Lika långhus. Smal profilerad golvlist, täckmålad i grå kulör.
VÄGG- Putsad lika långhus.
PORT- Mot vapenhuset finns en pardörr i samma utformning som dörrarna i korsarmarna.
DÖRRAR - In till sakristian och samlingsrummet har dörrarna samma utformning som de enklare dörrarna i V, i korsarmarnas sidorum har översta spegeln blyinfattat glas.
TAK- Pärlspåntpanel lagd från N- S, täckmålad i grå kulör, synliga bjälkar.
ÖVRIGT- Takkrona med el-ljus och liknande formgivning som lampetterna av trä. Två hyllor i röd kulör för böcker m.m.
Mellan läktarunderbyggnaderna och vapenhuset finns ett vindfångsliknande utrymme med lackade trätrappor och handledsstång av trä i N och S som leder upp till läktaren. Taket är detsamma som det i läktarunderbyggnaderna, likaså väggar och golv.

KOR - GOLV - Lika långhus och korsarmar, dock nytillverkat. En förhöjd mittdel med ett golv av slipad kalksten, avsedd för altaret.
VÄGG - Lika långhus, Triumfbåge, rundbågeformad. I bågen finns på båda sidor handledsräcken av gjutjärn, svartmålade.
INNERDÖRRAR - I N och S finns en dörr i samma utformning som de i V i korsarm.
TAK - Lika långhus, samt en ventil för orgelmusik.

ÖVRIGT- I den södra korsarmen står en mindre orgel av trä, täckmålad i grå kulör med marmorerade speglar med röd kant samt ett piano, dopträd, klocka och dopfunt i ek från 1702. I den norra delen står en ambo, täckmålad i röd kulör. I S finns ett el-element.

ABSID- GOLV- En avsats, lika bred som absiden, med två trappsteg av kalksten leder upp till absiden. Hela golvet är av slipat kalksten. Golvlist av slipad kalksten.
VÄGG- Lika långhus. Vid fönsterraden finns putsade kolonner med tärningskapitäl mellan fönstren samt nischer.
FÖNSTER- Sju stycken rundbågeformade fönster sittande i putsade nischer. Dekorerade med glasmålningar. Fastsatta med smidesjärn.
TAK- Triangel- och stjärnformat, välvt tak. Lika kulörer och material som i långhuset. Taklist lika långhus.
ÖVRIGT- Fyra elradiatorer, i N och S lampett av trä för elljus i modernistisk utformning av Jerk Alton lika de övriga i kyrkan. I taket hänger tre lampor och på sidorna strålkastarlampor.

I koret finns i N ett rum inrett som kök och i S ett rum för förvaring.

RUMMET I SÖDER-GOLV, VÄGGAR och DÖRR har samma utformning som koret.
FÖNSTER- I Ö och S sittande i putsade nischer med putsad del mellan fönstren, tvåluftsfönster uppdelade i sex mindre rutor. Täckmålad träkarm i grå kulör. Totalt fyra fönster i varje rum.
TAK- Trätak täckmålat i grå kulör med synliga bjälkar. Lampa av järn med grönt glas samt järnkedja.

RUMMET I NORR- GOLV- Modernt köksgolv av tegel. DÖRR och VÄGG har samma utformning som i koret, väggen vid köksdelen har dock vitt kakel.
FÖNSTER- Två st i N lika de i rummet i S.
TAK- Lika rummet i S, liknande lampa samt två moderna glaslampor med frostat glas.
ÖVRIGT- Rummet är inrett som kök med modern skåpsinredning, täckmålad i grå kulör, aluminiumbeslag, arbetsbänk med träyta, utslagsvask. Elradiator i Ö.

VAPENHUS - Omgestaltat 2000 med toaletter i N och S.
GOLV - Tegelgolv likt långhuset.
VÄGG - Likt långhuset, dock gulare kulör.
PORT- Pardörr uppförd i koppar i lagda rektangulära rutor. Handtag av mässing.
DÖRRAR - I Ö pardörr i lika utformning som de i korsarmarna, dock ej överstycke. I V Modern pardörr med tre speglar i varje dörrblad, täckmålad i grå kulör, handtag i mässing.
I V in till toaletterna en trädörr med två speglar täckmålad i grå kulör, handtag av mässing, dörrkarm med profilerad list.
TAK - Pärlspåntpanel, täckmålad i bruten vit kulör med synliga bjälkar. Två lampor av järn med glas samt järnkedja.
FÖNSTER- I N två vitmålade rektangulära, spröjsindelade enluftsfönster med enkelglas. Genomgående träspröjs och 15 mindre rutor i varje fönster, karmen är täckmålad i grå kulör. I V ett rundfönster sittande i en nisch, vit kulör. Se exteriör beskrivning.
ÖVRIGT- I NV samt SV finns en anordning i trä upphängning av kläder, täckmålad i grå kulör. Över de båda toaletterna har ett tak satts in, skivmaterial, i vit kulör med ett fönster.
Över dörren mot långhuset hänger en äldre sköld av trä.
TOALETTER- Tegelgolv, putsade väggar målade i gul kulör, vitt kakel vid handfatet, vitmålat tak av skivmaterial, taklist av trä, profilerad och målad i vit kulör. Elelement.

SAMLINGSRUM- i söder under läktaren. GOLV och VÄGG- Lika långhus. DÖRR- Beskriven utifrån. TAK- Lika läktarunderbyggnad.
ÖVRIGT- Fönster lika långhus, dock har detta försetts med en rektangulär fönsterbåge, tvåluftsfönster och träkarm, täckmålat i grå kulör. Öppnas inåt.
El-element i S, i V en förvaringshylla för mässhakar inhuggen i väggen samt modern vask med skåp.

SAKRISTIA - i norr under läktaren. och VÄGG- Lika långhus. PORT - I S se läktarunderbyggnad. I V lika den andra men har en spegel överst. FÖNSTER - Lika långhus samt samlingsrum. TAK - Lika läktarunderbyggnad
ÖVRIGT- Svagt beigegula, laserade garderober i Ö. Laserat skrivbord samt stolar. I taket hänger en el-ljuskrona lik den i läktarunderbyggnaden.
TOALETT- Golvet är belagt med modernt tegel, lika som i köket, väggarna putsade i gul kulör, vitt kakel ovanför handfatet. Glaslampa i tak, på väggen en i mässing lika övriga i kyrkan.

TORN - Tornet är ca 44 meter högt och har 5 våningar inkl spiran.

VÅN 1- Körrummet beläget ½ trappa ovanför läktaren. GOLV- Linoleummatta i gråbeige kulör. Golvlist i grå kulör. VÄGG- Putsade i ljusgul kulör. INNERDÖRRAR - två stycken moderna dörrar i väster, grå-vita med grå karm Handtag av mässing. Golvlist av trä. FÖNSTER- Tre fönster sitter i rundbågeformade, djupa nischer i N och S. TAK- Skivmaterial, målat i vit kulör. Vit plastlist täcker elledningar. I taket hänger tre tyglampor och en lampa av glas lika de på vån 2. ÖVRIGT- I rummet finns gråmålade garderober i Ö, ett piano med två stolar i V samt diverse nytillkomna möbler.

VÅN 2- GOLV- Trägolv av gran lagt från V-Ö. Täckmålad grå, enkel golvlist. VÄGG- Putsade i ljusgul kulör. INNERDÖRR- två stycken placerade i Ö, moderna i ljusgrå kulör med grå enkel träkarm. FÖNSTER- I V sitter ett cirkelformat fönster i en rund, avfasad nisch. Träkarm målad i grå kulör, spröjsindelat i nio rutor interiört medan det har många smårutor exteriört. Fönstret är ej öppningsbart. TAK- Skivmaterial, målat i vit kulör. ÖVRIGT- I hörnet i SV finns en svängd trappa av lackat trä med ledstång, skyddsräcke, spaljé samt hörnstolpar av trä. (Trappan går från vån 1 till vån 2). Två tyglampor samt en rund vit glaslampa hänger i taket. I rummet finns bord och stolar, troligen från 1970-talet. I V bakom dörrarna finns en trappa av trä som leder upp till arkivrummet med handledare samt skyddsräcke av trä. Utrymmet under trappan används till förvaring.

VÅN 3- GOLV- Trägolv av breda tiljor lagt från V-Ö. VÄGG- Putsade i vit kulör. I delen i Ö finns en äldre trälucka som leder in till ett vindsförråd. Mot V och S sitter masonitväggar. INNERDÖRR- Masonitdörr i söder mot arkivrummet. FÖNSTER- Ett rundbågeformat fönster med liggande spröjs i norr och ett i söder, placerat i en putsad nisch. TAK- Spontat, obehandlat trätak. ÖVRIGT- Rummet har på senare tid blivit avdelat mot V och S. I söder finns ett arkivrum med hyllor och underskåp. Detta har masonitväggar samt ett smalare trägolv lagt från N-S. I V finns en avdelning mot klockrummet. I denna del finns en trätrappa med handledare av trä.

VÅN 4- Klockvåning med klockbockskonstruktion av trä. GOLV-Trägolv. VÄGG- Putsade med tre rundbågeformade ljudluckor med jalusier av trä i varje väderstreck. På utsidan har de ett obehandlat trä och på insidan är de täckmålade i grön kulör. TAK- Träkonstruktion. ÖVRIGT- Två gjutjärnsklockor finns. Enkla trästegar leder upp vidare i tornet.

VÅN 5- Spiran. GOLV - Trägolv. VÄGG - Murade trekantsgavlar, uppförda av granit, gråputsade. I gavlarna är tegelmurade runda nischer synliga, avsedda för urtavlor. FÖNSTER - Fyra mindre, rektangulära fönstergluggar med liggande spröjs, ett i varje väderstreck. TAK - Synlig takbjälkskonstruktion av trä med dubbla bjälkar lagda i kors. Spiran har ett brädklätt innertak. ÖVRIGT- Elektrisk klockringning. Gamla träblock med tampar avsedda för den gamla mekaniska ringningen förvaras här.

FAST INREDNING- ALTARE - Troligen ritat av arkitekt Jerk Alton. Altaret är av trä och bärs upp av åtta marmorerade kolonner i brun kulör, grå täckmålad bas och grått tärningskapitäl med list i guld. Bordskivan är stöppelmålad i rödbrun kulör. Även vid altaruppsatsen står ett altare. detta är uppfört i trä, täckmålat i grå kulör med likartade marmorerade kolonner samt rundbågefris.

BÄNKINREDNING - Kyrkan har totalt 35 bänkar placerade i långhuset samt korsarmarna. I långhuset och korsarmarna är bänkarna grupperade i sju kvarter.
Både längst fram och längst bak samt på benen är bänkarna laserade i en ockragul kulör, med sex laserade ockragula speglar med täckmålade röda profilerade lister med tandsnittslist i rött och laserade överstycken i brun kulör. Sidostyckena har en spegel med ockragul bakgrund, på denna finns ett målat bladmönster i ljusbrun kulör. Denna omfattas liksom fram- och bakstyckena av en röd profilerad list samt överstycke. Ryggytan, som är laserad i röd kulör, har tre rektangulära profilerade speglar. Överstyckslisten är brunlaserad. Sittytan är målad i samma röda kulör och har en röd tygdyna. Bakstycket är utformat som ryggytan, dock finns här ett tunt smidesräcke för psalmböcker.
ÖVRIGT- Vid bänkarna står även ett flertal lösa stolar, i röd kulör med tegelröd tygdyna.

PREDIKSTOL - Placerad i N. Utförd i renässansstil 1616. Predikstolen har fem sidor. I fyra av fälten finns evangelisterna med sina attribut som friskulpturer. Den femte är en kopia av det fält som visar Johannes. Det ursprungliga fältet har tidigare förstörts. Färgerna är i rött och blått med förgyllda detaljer. Predikstolen har en pulpet i trä dekorerad utåt med en ängel. Baldakinen är rikt utsmyckad med listverk. Inuti sitter en duva. Baldakinen kröns av ett grönmålat kors sittande på en kula av guld. Upp till predikstolen leder en trappa med träräcke med marmorerade kolonner.

ORGEL - Nygotisk fasad med hörntoureller. Uppförd i trä i bruten vit kulör med listverk och gavlar i grått samt röda lister. Marmorerade kolonner med förgyllda kapitäl. Sidostyckena är indelade i rutor med tunna dörrar.

LÄKTARE - GOLV- Lackat trägolv av gran lagt från N-S. Golvet har tre bredare avsatser i N och S samt en insatt trappa av trä med tre steg som leder upp till ½ våning i V. Uppe på denna våning är golvet av linoleum. Profilerad golvlist av trä, täckmålad i grå kulör i N och S.
VÄGG- Lika utformning som långhuset. I V finns en putsad hög, rundbågeformad valvbåge. Längst bort mot V är väggen klädd med en pärlspåntpanel avfärgad i gulvit kulör.
INNERDÖRRAR - Lika de i körrummet.
FÖNSTER- Ett i N och ett i S, lika de i långhuset. Ett skyddsgaller av trä, målat i grå kulör.
ÖVRIGT- I NV sitter en Series Cantorum-tavla av trä. På båda sidor om orgeln finns fyra bänkrader i samma utformning som de i långhuset. Läktarbarriären är försedd med skyddsglas. I NV står ett mindre träskåp för förvaring av noter.

LÄKTARBARRIÄR- Barriären bärs upp av två marmorerade kolonner i brun kulör, med täckmålade tärningskapitäl som är artikulerade med utsnidade kolonner med bl a fyrpassmönster samt överstycke av trä, täckmålat i grå kulör. Läktarfasaden har en profilerad trälist, täckmålad i grå kulör med en ovanpåliggande list i röd kulör. Barriären består av en rad med kolonner i röd kulör med bas och tärningskapitäl i grå kulör. Överst återigen en profilerad list i rött och grått.

SPECIFIKA INVENTARIER- ALTARTAVLA OCH ALTARUPPSATS- Altaruppsatsen från 1683, tillverkad av bildhuggaren Gustav Kihlman, är skuren i ek i senbarock stil. Centralmotivet, Corpus, som skurits i relief, föreställer nattvardens instiftande. På vardera sidan om altartavlan finns två kolonner som avslutas med korintiska kapitäl. Över dessa finns änglaansikten i friskulpturer och sedan en arkitrav med texten "Dhet är fulkomnat". Altaruppsatsen kröns av en oval med ett kors och Carl XI: s namnschiffer insnidat i överstycket. Utanför kolonnerna och på arkitraven står som friskulpturer de fyra evangelisterna. Färgerna är i rött, blått och grönt.

ALTARRING- Femdelad med bas av trä, täckmålad i grå kulör, knäfall med orange tyg, marmorerade kolonner med täckmålat överstycke i grå kulör med rundbågar emellan varje kolonn. Översta delen är laserad i beige-orange kulör.

DOPFUNT- Tillverkad 1702 av bildhuggaren Gustaf Kihlman. Sexkantig fot av ek, målad och dekorerad i bruna och röda kulörer. Dopfunten hålls uppe av en ängel av trä i gulfärgade och vita kläder hållande ett vitt tygstycke. Dopfatet är marmorerat i ljus kulör och förgyllda blom- och fruktknippen hänger på dess sex sidostycken. Fat av mässing. Över funten hänger en baldakin av trä med snidade detaljer.

EPITAFIUM- Ett epitafium från 1702 över kyrkoherden Christiernus Rudolphi hänger i norra korsarmen. Bildhuggaren har återgett en bild av en präst vid ena sidan om ett bord eller altare och med en knäböjande officer vid den andra. Överst omgiven av moln sitter Gud Fader omgiven av änglar. Epitafiet har ett ramverk med en inre krans av stramt skurna blommor och yttre av akantusblad.

VÄGGMåLNING- I doprummet i södra korsarmen återfinns en målning utförd 1955 av konstnären Hans Fagerström, Halmstad.

NUMMERTAVLA - Finns i SV, utförd stil som ansluter till altare och altarring, med marmorerade kolonner i brun kulör och täckmålade över- och understycken i grå kulör. Överstycke med fris.