Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD RÄVINGE 12:1 - husnr 1, RÄVINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RÄVINGE KYRKA (akt.)
2002-04-08
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS- GOLV - Lackat trägolv av gran, lagt i V-Ö riktning. I mittgången ligger en lös heltäckningsmatta i röd kulör.
VÄGG- Slätputsade väggar i bruten vit kulör, troligen målade med kalkfärg. Mot V samt i nordväst och sydväst har väggarna en grövre yta och inte slätputsade utan rivputsade. Här syns den underliggande stenen. Ett rundbågeformat valv finns i V.
INNERDÖRRAR- I V mot vapenhuset finns en pardörr av trä med rundbågeformat överstycke. Stående brädpanel laserad i brungrön kulör. Handräcke av smide. Synliga spikskallar. Dörren sitter i en rundbågeformad putsad nisch.
FÖNSTER- Tre stycken rundbågeformade fönster i N och tre i S. Fönstren sitter i inåtfasade, rundbågeformade putsade nischer. Fönsterbänken är målad i en grå kulör. Tvåglasfönster med slät innerruta med mittpost och två korsposter. Fönstret är indelat i 6 rutor. Ytterbågen har blyinfattade antikglas. Fönsterbågen är av trä, täckmålad i en ljusbeige kulör.
TAK- Välvt trätak lagt med bräder i V-Ö riktning. Synliga spikskallar. Överdelen, som är ett platt tak, har en löpande profilerad list som marmorerad i vitt och rosa. En taklist löper runt hela taket, täckmålad i brunrosa och beige kulör.
Taket smyckas av takmålningar från 1774. Det främsta takpartiet visar ett himmelsmotiv med Kristus omgiven av änglar. I taket längst bak vid orgeln finns motiv från helvetet, föreställande odjur och eldsflammor. På frisen utmed den norra långsidan återfinns tre bilder från Gamla testamentet och på den södra tre bilder från Nya testamentet. I samband med renoveringen 1952 kompletterades takmålningarna med bl a en hebreisk text, gudsnamnet Jahwe. På frisen i norr och i söder målades även två runda fält med texter.
ÖVRIGT- Längst bak i V står tre fristående enkla bänkar, utan rygg- och sidostycken i S och två i N, samtliga laserade i en gulgrön kulör. Längs väggarna finns plåtöverklädda element. Framme vid koret i S står en mindre orgel med pall.

KOR- Rundavslutat kor med samma bredd som långhuset. In till sakristian i N leder en putsad gång. I gången finns ett trägolv lika som det i koret med en lackad golvlist av trä, trekvartstavslist. Taket är ett smalt trätak, täckmålat i beige kulör. I Ö finns i en rundbågeformad nisch med en piscina i snäckform av natursten.
GOLV- Ett trappsteg med lackat trä av gran leder upp till koret. Golvet har samma utformning som i långhuset.
VÄGG- Slätputsade väggar i bruten vit kulör liksom långhuset, troligen målade med kalkfärg.
PORTAL- I Ö en enkel, slät träfiberdörr täckmålad i ruten vit kulör och handtag av mässing, troligen från 30-40-talet.
INNERDÖRR- I norr in till sakristian finns en dörr av trä i 1700-talsstil med två spegelfyllnader. Speglarna är räfflade och den översta har en list med en cirkel i mitten. Speglarna omges av en profilerad, täckmålad list i bruten vit kulör. I övrigt är dörren täckmålad i en beige kulör. Slät dörrkarm av trä, täckmålad i beige kulör. Handtag av mässing.
FÖNSTER- Ett i söder i samma utformning som de i långhuset. I norr syns spår efter en tidigare fönsteröppning i form av en rundbågeformad, putsad nisch med igenmurad rundbåge. I söder finns ett cirkelformat enluftsfönster som sitter i en rund nisch. Tvåglasfönster med slät innerruta medan ytterrutan har ett antikglas, blyinfattat. Träkarm, täckmålad i ljusbeige kulör.
TAK- Lika Långhus.
ÖVRIGT- I koret står i nordöst en ett golvur i blå kulör från 1835. Vid predikstolen står ett piano. Fem el-element finns i koret.

VAPENHUS - Vapenhuset är beläget i väster. GOLV - Tegelgolv med grå fog.
VÄGG - Kvastad puts, troligen kalkputs. Den underliggande stenen är synlig. I N under trappan finns en trävägg av stående panel, täckmålad i bruten vit kulör.
PORTAL - I V en pardörr av trä med två spegelfyllnader. Laserad i brungrön kulör. Stort, äldre järnlås med litet handtag. Dörren har ett halvcirkelformat överljus med solstrålemönster. Enkelt, slätt glas.
INNERDÖRRAR- I Ö en dörr lik den från långhuset. På denna sida är dörren klädd med profilerade lister som bildar ett rutmönster. Dörren är laserad i en allmogeblå kulör. Dörren sitter i grova, svarta gångjärn. I norr finns en dörr i träpanelen under trappan. Bakom dörren (under trappan) återfinns ett förvaringsrum.
TAK- Oljat trätak med synliga takbjälkar.
ÖVRIGT- I vapenhuset finns i S en lång kyrkbänk av trä, laserad i en rostbrun kulör. I taket hänger i en grov kedja en stor lykta med blyinfattat glas samt två värmeelement.
En trätrappa med dekorerat skyddsräcke och stolpe laserade i allmogeblå kulör leder upp till läktaren. Från vapenhuset finns en tillbyggd del som leder upp vidare i tornet samt till läktaren. Denna del har ett skyddsräcke med speglar, laserad i blå kulör. Golvet är utformat lika långhus. Insidan av barriären är laserad i en grå kulör. Här står enkla kyrkbänkar, lika de under läktaren i långhuset. Här finns också i S en tillbyggd del som används för att komma upp i tornet. Denna har väggar täckta med träpanel, täckmålade i vit kulör med en enkel dörr täckmålad i beige kulör. I Ö finns en dörr av trä med glasruta, täckmålad i beige kulör.

SAKRISTIA- Sakristian är belägen i NO. Vindfång mot V. I vindfånget är golvet lagt med tegel med grå fog. Taket är ett smalt trätak täckmålat i beige kulör. Väggarna är putsade. En garderob finns i Ö. Rund glaslampa i taket.
GOLV- Lika kor, dock lagt i N-S riktning. Enkel golvlist av trä, täckmålad i beige kulör.
VÄGG- Vitputsade , troligen plastfärg.
PORTAL- Placerad i vindfånget mot V. Trädörr, täckmålad i beige kulör med två speglar, smideshandtag med äldre beslag, enkel täckmålad dörrkarm i beige kulör.
INNERDÖRRAR- Två stycken i S. I lika utformning som den beskriven från koret.
FÖNSTER- I V ett kopplat fönster med träkarm och mittpost av oljad ek. tvåglasfönster med innerbåge med slätt glas medan ytterbågen har ett blyinfattat antikglas indelat i 8 rutor. Fönsterbänk av rödbrun sten.
I Ö sitter i en rund putsad nisch ett cirkelformat enlufts fönster. Karm av oljad ek. Tvåglasfönster med slät innerruta och ytterruta med blyinfattat antikglas.
TAK- Svagt välvt trätak, täckmålat i en gul kulör med tandsnittslist i grå kulör med raka lister i rosa och grönt.
ÖVRIGT- Mot N står en fast garderobslänga till förvaring av mässhakar, antependier, i det en hörnet finns inrett en liten vask, i samma stil som innerdörrarna. Liknande den i Getinge kyrka. I rummet finns ett äldre skrivbord av trä med tre tillhörande stolar, samt ytterligare en stol av trä med dyna.

TORN- 2 våningar. VÅN 1- En enkel svängd trätrappa leder upp till vån 1. Förvaringsutrymme. En fottrampad klockringning finns. GOLV- Obehandlat trägolv. VÄGG- Liggande träpanel, med massvis av spik, till skiffertaket, samt synlig takstol bort i långhuset och bjälkar. TAK- Synlig takkonstruktion med bjälkar och bräder.
VÅN 2- En rak brant trappa av trä med handledare leder upp till vån 2. Detta är klockvåningen. En stor gjutjärnsklocka hänger i en klockbock. GOLV- Obehandlat trä. VÄGG- Stående träpanel med bjälkar. FÖNSTER- Två ljudluckor i varje väderstreck, täckmålade i vit kulör. Dessa öppnas manuellt. TAK- Synlig takkonstruktion med bjälkar.

FAST INREDNING- ALTARE- Hör samman med altaruppsatsen. Är tillverkat i trä, täckmålat i ljusbeige kulör. Framstycket har tre spegelfyllnader varav den mittersta är dekorerad med förgyllda bokstäver. En vit linneduk med spetskant ligger på altarskivan och ett antependium hänger för framstycket.

BÄNKINREDNING- Två slutna kvarter med 14 bänkar i varje kvarter. I det södra kvarteret har den främsta bänkraden kortats av för att ge plats åt en mindre orgel. Kyrkbänkarna som är från 1952 är byggda efter en 1700-tals modell. Bänkfronten står på en täckmålad sockel i grå kulör. Den har 6 rektangulära spegelfyllnader med en profilerad trälist, täckmålad i bruten vit kulör, en inre list i rosa kulör samt räfflat mittstycke. Framstycket är annars laserat i en grå kulör. Överst finns profilerade lister täckmålade i rosa, vitt och grått.
Sidodörrarna har en ljusare laserad ram i gulvit kulör. Varje dörr har en spegel med profil i brun kulör och rosa list samt marmorerat innerblad i grått och gul-vitt. Efter denna spegel följer ett sidostycke i lika utformning som bänkbarriären. Insidans front med psalmbokshylla, laserad i gul-grön kulör, är i övrigt laserad i en rostfärgad kulör. Även sitt- och ryggytor är målade i denna kulör. Sidostyckena mot långhusväggen har en stående, spontad panel i samma kulör som övrig insida. Under bänkarna finns värmesystem. Bänkbarriären mot V har fem speglar lika de marmorerade speglarna i sidostyckena.

PREDIKSTOL- Är från 1620, utförd i renässansstil. Den har fyra fält målade med evangelisterna med sina attribut. Målningarna inramas av ett rundbågigt träverk med skuren beslagsornamentik. På varje sida om målningarna står en marmorerad kolonn med joniskt kapitäl. Över målningarna löper ett listverk med inskriptionstext. Foten är enkel och sexkantig. Skrankverket till predikstolen är liksom foten senare tillkommen. Det pryds av spegelfyllnader som är grålaserade med rosa, profilerad list. Insidan där en trappa leder upp till predikstolen är målad i en brun kulör. Över predikstolen hänger en duva.

ORGEL- Orgelfasaden är av trä. Ett mittparti med en oval öppning, och på båda sidor om denna två utbuktande partier. Orgeln är marmorerad i gula och grå kulörer samt har lister i rosa och förgyllda utsmyckningar. Överst en strålgloria av guld.

LÄKTARE- Läktaren bärs upp av sex marmorerade kolonner i grågul kulör med joniska kapitäl målade i grönt och rött. Kolonnerna står på rektangulära piedestaler, laserade i mörkare beige kulör. Undertaket, som är av trä vilande på bjälkar, är dekorerat med slingriga blomster- och bladmotiv i gult och rött på en vit botten. Två mindre lampor av trä i vit kulör hänger i taket.
Läktarbarriären är indelad i 12 speglar, grupperade två och två, med målade motiv. Speglarna har röda och gröna profilerade lister. Nederstycket är indelat i olika fält med inskriptioner och huggen ornamentik.
Väggen under läktaren är inte slätputsad som i långhuset, här syns den underliggande stenen. Denna vägg är även ca 10 cm bredare på båda sidor. I N och S finns brandstegar. Läktarbarriären är täckmålad i grå kulör på insidan.
GOLV- Enkelt trägolv av gran, täckmålat i grå kulör. Över detta ligger en röd naturfibermatta. I v löper en bräda som list, täckmålad i grå kulör. Framför dörren i V ligger en gråmålad träfiberplatta som golv.
VÄGG- Lika vapenhus.
INNERDÖRRAR- I en kraftig nisch sitter en dörr beskriven från vapenhuset.
TAK- Lika långhus. Målningen fortsätter hela vägen runt västra väggen. Vid nischen i V finns ett trätak, smalare brädor, täckmålade i ljus beige kulör.
ÖVRIGT- Orgelfasad med orgelverk, dörrar och öppningar är målade i en ljus beige kulör. En digital orgel samt ytterligare en mindre orgel finns även här uppe. Skyddsplåt för värmesystem finns i S, sydväst, N och nordväst. Baksidan av orgeln är täckt med pärlspåntpanel, täckmålad i beige kulör. I taket hänger i grova kedjor två lyktor med blyinfattat glas.

SPECIFIKA INVENTARIER- ALTARTAVLA OCH ALTARUPPSATS- Altaruppsatsen och altarringen står på en plattform av trä, lika golv i långhus och är upphöjda med ett trappsteg i N och ett i S. En ventil av järn finns i golvet vid altarringen samt en heltäckningsmatta i brunbeige kulör.
Altartavlan är från 1640 i skuren ek i renässansstil. Centralmotivet föreställer Jesus på korset och är målat på en träpannå. Dessutom syns Maria och Johannes. På båda sidor om målningen står två kolonner med korintiska kapitäl och snidade ädelstens- och beslagsornamentik på skaftets nedre del. Utanför kolonnerna ser man till vänster som friskulptur evangelisten Matteus med sitt attribut, ängeln och till höger Markus med sitt attribut, lejonet. Över arkitraven finns en målning föreställande Jesu uppståndelse, inom ett rundbågigt träverk. På arkitraven står till vänster som friskulptur Lukas med attributet oxen och till höger Johannes med örnen. Altaruppsatsen kröns av en trekantsgavel som är urgröpt, i vilken Gud Fader står som friskulptur. Kulörerna är blått, grönt, rött samt marmorerade listverk m.m.
KALVARIEGRUPP- På den södra korväggen finns en kalvariegrupp från 1500-talet med skulpturer av Kristus på korset, Maria och Johannes alla skurna i ek i gotisk stil med lättskulpterade ryggpartier i fur.
ALTARRING - Sockel av trä, täckmålad i grå kulör. Knäfall täckt med tyg i beigegrön kulör. En rad med halva balusterdockor, täckmålade i beige kulör med rosa band löper i halvcirkeln. Vid början och i slutet av altarringen finns två rektangulära slutpelare, täckmålade i beige kulör med överstycke i grågrön kulör. Handledaren är också täckmålad i en grågrön kulör.
DOPFUNT - Skuren i ek från 1935 av Eric Nilsson, Harplinge. På den åttakantiga foten står som friskulpturer fyra bibliska gestalter. Figurerna har ryggarna vända åt en trädstam. Cuppan är även den åttakantig.
NUMMERTAVLA - I söder av trä, med profilerad ram, täckmålad i grå samt beige kulör. Överst pryds tavlan av ett snidat parti. Innertavlan är grön.