Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD SNÖSTORPS PRÄSTGÅRD 6:1 - husnr 1, SNÖSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SNÖSTORPS KYRKA (akt.)
2001-11-16
Interiörbeskrivning
ALLMÄNT- Interiören har starkt förändrats sedan byggnadstiden. Ursprungligen stod predikstolen i centrum av kyrkan, med bänkinredning grupperad runt omkring. Över fem av sidoskeppen fanns läktare. Taket var en öppen träkonstruktion som bars upp av kolonner. Samtliga läktare med undantag av västra korarmens orgelläktare har senare avlägsnats.

Den från början centralt placerade predikstolen flyttades tidigt till den norra sidan. Vid en omfattande restaurering 1934 efter förslag av arkitekt Harald Wadsjö förändrades främst korpartiet och kyrkans längdriktning fick en tydligare betoning. Som altardekoration insattes en perspektivisk Ecce Homo-målning utförd av Olle Hjortzberg och på båda sidor om målningen bågfriser över korsformade öppningar framför värmeelement.
Den tidigare över altaret placerade orgeln flyttades till västläktaren. Kyrkan fick också en ny predikstol och en dopfunt av keramik.

Kyrkans nuvarande utseende är huvudsakligen ett resultat av en renovering 1953, efter ritningar av arkitekt Fredrik Wetterqvist. Då insattes ett nytt valv, sidoläktarna revs samt sakristia och kapell inreddes i de nordöstra respektive sydöstra tvärarmarna. Kyrkan var även tänkt att putsas om invändigt, men när putsen tagits bort, beslöts att det underliggande röda bruksteglet skulle få stå oputsat. Innerväggar och hörnpelare är nu helt i exponerat, rött brukstegel av olika bränningsschatteringar från skärt till svart samt med bred murfog med undantag av korarmens väggar som är vitputsade.
I sidokapellet insattes 1958 en triptyk utförd av konstnären Erik Olson. Samme konstnär gjorde också 1983 glasmålningar till sidovalvens fönster. Det mellersta av de trekopplade fönstren har evangelistmotiv. Rundfönstren ovanför har gulrödtonat glas.

Kupol över mittrummet med sexdelat gratvalv putsat i vitt med pendentiv. Valvet vilar på sex breda gördelbågar i tegel som avgränsar de likaså välvda tvärarmarna.
Kalkstensplattor i gångarna och i det två steg förhöjda koret. Linoleummattor i bänkkvarteren.

SAKRISTIA- Den runda sakristian i nordöstra tornet utökad med en taklös inbyggnad i nordöstra tvärarmen samt toalett och entré i norra tornet. Inbyggnaden avskärmas mot kyrkorummet med en tegelvägg och ett skrank av höga balustersvarvade stolpar i samma utförande som det skrank som avskärmar dopkapellet i sydöstra tvärarmen. I kapellet en dopfunt i lergods av Erik Nilsson från 1931 och en altartriptyk av Erik Olson från 1953.

TRAPPHUS- Förvaringsutrymme i det tidigare sydöstra trapptornet, numera endast med ingång från koret. Vapenhus i väster med tegelväggar. Av samtliga trapphus har endast det nordvästra bevarats. Det motsatta trapphuset omvandlat till en städskrubb under ett rum för organisten.

FAST INREDNING- ALTARE- Altare i tegel med kalkstensskiva, altarring med runda balusterdockor i brunt.

PREDIKSTOL- Sexkantig predikstol på fot prydd med polykroma reliefskulpturer i trä av Axel Wallenberg. Högt placerat ljudtak med sex utsvängda hörn.

BÄNKINREDNING- Frontal, modern bänkinredning i blått med raka gavlar med palmetter på marmorerade sidofält.

ORGEL OCH ORGELLÄKTARE- Modern barockiserande orgelfasad med kopparbruna fasadpipor samt marmorerade träpartier i gråa nyanser med inslag i blått, grönt och rött på en utbyggd orgelläktare med ryggpositiv och rektangulära fyllningar av samma typ som fanns på de äldre läktarna. Orgelverket omfattar 27 stämmor.

ÖVRIGT- Kyrkorummet upplyses av en stor mittkrona med kula samt fem mindre kronor av samma typ över läktarna.