Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD VAPNÖ 3:2 - husnr 1, VAPNÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VAPNÖ KYRKA (akt.)
2002-06-13
Interiörbeskrivning
ALLMÄNT- Långhuset täcks av ett tunnvalv av trä. Gravkoret avskiljs nu från själva kyrkan med en mur. I gravkoret finns förutom tre marmorsarkofager även ett epitafium över fältmarskalken Georg Bogislaus Staël von Holstein. Kyrkan har en äldre predikostol i renässansstil och altaret pryds av en större målning från 1789 utförd av Pehr Hörberg och föreställande Marie kyrkogång.

LÅNGHUS - GOLV - Längs mittgången ligger ett kalkstenskolv i brun-röd kulör, lagt i rektangulära ytor. Ovanpå detta ligger en heltäckningsmatta i turkosblå kulör.
I bänkraderna ligger ett lackat golv av fur, lagt i väst -östlig riktning. Golvlist av fur, lackad, mot N och S. I sydväst finns en nyare golvlist av trä. I NV saknas list.
VÄGG - Putsade väggar avfärgade i bruten vit kulör, troligtvis kalkfärg.
I den norra väggen finns spår av en tidigare muröppning.
PORTAL -Beskriven under vapenhus.
INNERDÖRRAR - Mot vapenhuset i V finns en pardörr av trä, täckmålad i grå kulör med fyra speglar i varje dörr; överst och underst kvadratiska speglar och däremellan två smala vertikala rektangulära speglar. På båda sidor om dörren finns en utstickande slät karm av trä, täckmålad i grå kulör. Handtag av mässing.
FÖNSTER - Fyra spetsbågeformade fönster i N och fyra i S. Fönstren sitter i en vitputsad spetsbågeformad nisch lika väggarna, med fönsterbänkar av rödbrunt tegel med grå fog. Fönsterbågen är av trä, täckmålad i en ljusgrå kulör. Fönstren är indelade i sex lufter och är öppningsbara utåt. Innerbågen har ett slätt glas medan ytterbågen har ett svagt gultonat glas med blyspröjs med nio rutor i både de kvadratiska luftarna och i de översta spetsbågeformade lufterna.
TAK - Tunnvalv av trä med två synliga takbjälkar, samtliga täckmålade i ljusblå kulör. Brädorna är lagda från V till Ö, synliga spikskallar. Längst bort mot V är brädorna tunnare. Taket har en profilerad taklist målad i guld, röd-rosa samt himmelsblå kulör. I taket hänger fyra mässingskronor med förgyllda kulor och mässingsdelar för både elektriskt ljus och levande ljus. Uppe vid orgeln hänger två mindre mässingskronor.
ÖVRIGT- På den sydvästra och nordvästra väggen finns en vägghylla för psalmböcker med sidostycken med speglar. Denna harmonierar i sin utformning med bänkinredningen. På södra väggen hänger en äldre vapensköld av trä.

LÄKTARE- GOLV- Heltäckningsmatta, blå kulör. Golvet är upphöjt med trappstegsavsatser i N och S. I väster finns två trappsteg av trä på båda sidor om orgeln. I N och S står en äldre bänkinredning, tre bänkar på varje sida, täckmålad i ljusblå kulör med blå tygdyna.
VÄGG- Putsad lik långhus. I väster finns ett valv i en djup nisch. Väggen i valvet är av trä, täckmålad i bruten vit kulör.
INNERDÖRRAR - I V finns en dörr på varje sida om orgeln. Dörrarna har träkarm med profilerad list, två speglar och är täckmålade i en ljusgrå kulör. Handtag av trä.
TAK- Likt långhus.
ÖVRIGT- Elradiatorer finns i N och S. Framför fönstren sitter ett svart skyddsräcke av smide.
LÄKTARBARRIÄR - Av trä med nio kvadratiska speglar med profilerad ram. Täckmålade i ljusblå kulör. Barriären är i övrigt avfärgad i en bruten vit kulör och har profilerade lister samt en överlist i rosa-röd kulör. Troligtvis oljefärg. Underdelen som bildar ett tak i början av långhuset består av täckmålade vita bräder, lagda från N-S. Här finns också två taklampor av rutindelat glas med svartmålade kanter, de har en liknande formgivning som lampan i sakristian.

KOR - GOLV - En kalkstenstrappa med ett trappsteg leder upp till koret. Koret har ett kalkstensgolv i lika utformning som det i mittgången.
VÄGG - Lika långhuset, i N finns spår efter det gamla spetsbågeformade fönstret med putsad nisch. I S finns ett utstickande murat altare, vitputsat med överdel av tegel.
INNERDÖRRAR- I N mot sakristian, sitter i den gamla fönsternischen en slät dörr av skivmaterial från restaureringen på 1950-talet med profilerad träkarm, täckmålad i grå kulör. Modernt svartmålat handtag. Golvlisten i dörröppningen är av lackad fur. I S finns en mindre dörr i lika utformning som den i N. Dock utan golvlist.
FÖNSTER - I S sitter ett fönster i lika utformning som de i långhuset.
TAK - Lika långhus. Takbjälken i Ö har en modern lampa av stål. Likaså sitter en strålkastarlampa i taket på båda sidor om altaruppsatsen, med ljusblått skydd.

VAPENHUS - GOLV - Vid porten finns två trappsteg med smala, rektangulära naturstenshällar. I övrigt är golvet av tegel med grå fog. Modern nedsänkt dörrmatta av svart plast med stålram samt dörrmatta av naturfiber. Mot V finns en slät, täckmålad trälist i rosa kulör.
VÄGG - Mot N, S och V putsade väggar i vit kulör, troligen ej kalkfärg. Mot väster finns en rundbågeformad öppning mot porten, mot långhuset i Ö en vägg av stående träpanel, täckmålad i vit kulör. Mot S är trappans underdel synlig vilken är täckt av skivmaterial och täckmålat i vitkulör, likaså i sydvästra hörnet. I S finns en stor gravsten av kalksten till minne av Johan Kihl som avled endast 18 år gammal 1683.

INNERDÖRRAR- I V lika den i långhuset men på denna sida har dörren ett profilerat dörrfoder.
PORTAL- Porten är en pardörr av trä med stående, täckmålade brädor i vit kulör samt liggande förstärkare med stora spikskallar av smide. Infästning med ytterbeslag av koppar syns längs kanten på dörrhalvan mot S. Handtaget är modernt.
En dörrhållare av smidesjärn är fäst från väggen till den N dörrhalvan.
TAK - Trätak med bräder liggande från V-Ö. Täckmålade i ljus-beige kulör, mot V är brädorna bredare och kortare och har synliga spikskallar. Välvd taklist av trä, täckmålad i vit kulör. I taket sitter fyra glaslampor lika de under läktaren i långhuset. Vid porten sitter två värmeaggregat.
ÖVRIGT- I Vapenhuset finns den äldre altartavlan på väggen mot N, en gammal kyrkklocka, moderna bord och stolar, kapphängare, brandpost samt elradiator.

SAKRISTIA - Belägen i nordöst, tillkom 1953-54.
GOLV - Ekparkett, lackat, lackad kvartstavslist av trä samt täckmålad trälist i grå kulör.
VÄGG - I N, Ö och S är väggarna putsade i en bruten vit kulör. I V finns en trä eller masonitpanel i täckmålad i en bruten vit kulör. I V finns ett skåp av skivmaterial där mässhakar förvaras, täckmålat i grå kulör med profilerad träkarm. Modernt handtag.
PORTAL - Ytterdörr i väster av trä med enkel karm, täckmålad i grå kulör med två speglar.
INNERDÖRRAR- I S lika den i koret. I V ytterligare en dörr lika den i koret samt en smalare, täckmålad dörr i grå kulör som leder in till en städskrubb.
FÖNSTER - I N sitter ett tvåluftsfönster av trä, täckmålat i bruten vit kulör, kopplade bågar. Innerbågen har slätt glas medan ytterbågen har spröjsindelat, åtta rutor, antikglas. Fönsterkarm av marmor, brun kulör.
TAK - Ett upphöjt valmat tak av trä, täckmålat i orange kulör. Tandsnittslist, täckmålad i grå kulör. En lampa av glas med svarta kanter hänger i taket.
INREDNING - I Ö finns två förvaringsskåp, täckmålade i gul-vit kulör med profilerade lister. Mellan dessa står ett altare av trä, täckmålat i grön kulör. I rummet finns ett skrivbord med två tillhörande stolar, alla i mörkare trä. Bakom dörren i sydväst finns ett vindfång. Golvet är av kalksten, väggarna putsade likt övrigt och taket är av skivmaterial. Klotlampa.

TORN - TRAPPHUS- Från vapenhuset leder en smal trappa upp till andra våningen. Trappan har en heltäckningsmatta i rosa kulör och profilerade sidostycken av trä, täckmålade i ljusgrå kulör. Ett räcke av smide finns monterat i den rundade väggen. I väggen finns ett litet spetsbågeformat tvåluftsfönster med fyra rutor och blyspröjs. Taket i trappan är välvt. Trappspindel av trä, täckmålat i ljusgråkulör. Dörr av trä i tunnare typ, täckmålad i ljusgrå kulör med hasplås, klotlampa.

TORN- VÅN 2 - fungerar som förvaringsrum, samt rum för elskåp. GOLV - Täckmålat trägolv i grå kulör, lagt från V-Ö. Vid trappan finns två skyddsräcken i smidesjärn monterade i golvet. I V och S finns en golvlist av trä. VÄGG - I N, S och V är väggarna putsade i vit kulör. Vid trappan i S är en del av väggen uppförd i trä och täckmålad i grå kulör. I väster finns en spetsbågeformad nisch för ett fönster. I Ö finns en täckmålad spontad trävägg avfärgad i bruten vit kulör. I denna delen finns även tunnare trädörrar med speglar. På den N väggen sitter elsystemet monterat i väggen. INNERDÖRRAR- På västväggen finns två täckmålade trädörrar i grå kulör som leder till orgelläktaren. Dörrkarm med profilerad list. FÖNSTER - I V finns i en putsad nisch ett halvcirlkelformat gjutjärnsfönster med spetsbågeformad överdel. TAK - Spontat trätak med täckmålade brädor i ljus beige kulör lagda i V-Ö-riktning. Klotlampa. ÖVRIGT- Mot Ö står en äldre bänk av trä, täckmålad i blå kulör. I V leder en trappa av trä, täckmålad i grå kulör med handledare, upp till vån 3.

VÅN 3 - används som förvaringsrum. Här finns bl a en äldre dörr med dekorativa beslag av smide, några enkla bänkar, svarta pallar samt orgelpipor. GOLV- Ohyvlat trägolv av fur.
VÄGG- Vitputsade. DÖRR- Lucka av trä som öppnas från vån 2. FÖNSTER- I V, N och S sitter runda gjutjärnsfönster med antikglas, utformade som hjul eller solar, i djupa putsade nischer. TAK- Synliga takbjälkar av trä. I mitten en nyinsatt bjälke.

VÅN 4 - Klockrum med en gjutjärnsklocka. Synlig takkonstruktion av trä. I samtliga väderstreck finns två ljudluckor av trä sittande i spetsbågeformade nischer.
Klockan invigdes första söndagen i advent 1940. Den väger 525 kg och är gjuten hos M & E Ohlssons klockgjuteri i Ystad. Klockan bär följande inskription: " O du som Sion vårdar. Sänd över oss din Ande ned. I dina helga gårdar oss till din ankomst själv bered." Psalm 47:3
Så står kyrkan här på höjden. Som ett minnesställe över tider som varit. Men framförallt en mötesplats, ett levande gudstjänstrum, för nutidens människor.
"Huru ljuvliga är icke Dina Boningar, Herre Sebaot. Min själ längtar och trängtar efter Herrens gårdar," Psalt. 84.

GRAVKOR- Uppfört 1767. Gravkoret avskiljs från kyrkan genom en mur och ingången är placerad i norr. Här finns förutom tre marmorsarkofager för fältmarskalken Georg Bogislaus Staël von Holstein och hustrurna i hans båda äktenskap även ett epitafium från tidigt 1600-tal av trä, vitmålat med gulfärgade detaljer. Epitafiet är indelat i sex olika fält med de danska adelssläkternas, Marsvin, Gyldenstirne, Urup, Baden, Beck och Grubbe vapen. I det sydöstra hörnet finns även en mindre kista.
GOLV- Mindre, kvadratiska kalkstensplattor i brun och grå kulör med grå fog.
VÄGG- Putsade väggar av tegel i bruten vit kulör med valvribbor och anfanger. Mot V finns en putsad nisch. I denna finns ett upphöjt parti, ett marmoraltare, med två urnor samt marmorplattor på väggen med inskription.
PORTAL- Modern obehandlad trädörr med slät karm i N.
FÖNSTER- I S sitter ett enluftsfönster av obehandlat trä, med blyspröjs, antikglas, i en putsad nisch. I nischen sitter även ett gjutjärnsgaller med ringar.
TAK- Vitputsat med kryssvalv. I taket hänger en ljuskrona för levande ljus.

FAST INREDNING - BÄNKINREDNING - Från 1953-54, 13 bänkar i N och 13 i S. Längst fram mot koret finns en bänkbarriär med tre rektangulära speglar. Dessa har en profilerad ram täckmålad i bruten vit kulör, spegeln är täckmålad i en rosa-röd kulör samt har en innerlist som är förgylld. Insidan har krokar i mässing samt psalmbokshylla och fotstöd.
I övrigt är bänkarna täckmålade i en ljusblå kulör på sitt- och ryggytor samt på framstycken och sidostycken. Sidostyckena har utåt vertikala, rektangulära speglar lika de i bänkbarriären mot koret samt profilerade överstycken och understycken i en himmelsblå kulör. Färgerna i bänkinredningen går igen i taklisten. Sittdyna av ullmaterial i blå kulör. Färgen är troligen en halvmatt oljefärg. Under bänkarna sitter värmeaggregat.

PREDIKSTOL - Kyrkan har en predikstol i renässansstil från slutet av 1500-talet, placerad i nordväst. Upp till predikstolen leder en gråmålad trätrappa i nygotik med sidostycke täckmålat i grå kulör med utsnidade mönster samt förgyllda delar. Denna tillkom 1876 då predikstolen flyttades från södra väggen till dess nuvarande plats. Predikstolen är indelad i fyra rutor, där varje sida är prydd med en evangelistsymbol. De tomma fälten i övre och nedre delen har tidigare innehållit texter vilka har försvunnit i samband med ommålningar. I hörnen på predikstolens övre del är änglahuvuden fästa som friskulpturer.
Mellan varje ruta finns kolonner med bas och kapitäl. Färgerna går i brunt och rött med marmoreringar, grönt och blå-grönt samt guld. På väggen finns ett ramverk i grå kulör med förgyllda lister och fyllnader samt en tavla föreställande ett rött sidendraperi. Ovanför denna finns ett ljudtak, baldakin som kröns av en glob och ett blåmålat kors samt en silvermålad duva, symbol för den Helige Ande.

ALTARE OCH ALTARUPPSATS - Altaret, som är modernt, är av trä med laserad spontad panel i grå-grön kulör. På altaret står ett krucifixskåp med krucifix av buxbom från 1763. På altaret ligger linnedukar. I S finns även ett murat altare.
Även altaruppsatsen är från 1789 och utförd av Pehr Hörberg. Den har en klassicistisk utformning uppförd i trä och har marmoreringar i grå och blå kulörer samt förgyllda lister och fyllningar. På båda sidor om altartavlan finns en hög pilaster med utsmyckat bas och kapitäl. Överst finns en tempelgavel med förgylld stjärnstråle samt Jahve- tecken. På nederdelen under altartavlan finns ett guldomfattat ramverk.
Altarring: Halvcirkelformad av trä med knäfall klätt med blått tyg. Basen är täckmålad i en grågrön kulör som går igen i räcket som överst är blåmålat. Mellan räcket och knäfallet sitter en tät rad med balusterdockor täckmålade i en bruten vit kulör med förgyllda delar.

ORGEL - Orgelfasaden utförd i nygotik är byggd av J. Andersson och J. Carlsson 1877. Grundfärgen är grå-vit med dekorationer i blått samt lister, fyllnader och de översta artikulerade gavlarna är förgyllda. På sidofasaderna finns dörr- och skåpsöppningar.

SPECIFIKA INVENTARIER - DOPFUNT - Från tidig medeltid, huggen i sandsten i tre delar med dopfat, ett sk Nürnbergerfat i mässing från 1599.

ALTARTAVLA - Från 1789 utförd av Pehr Hörberg som föreställer Maria kyrkogång, ett ovanligt motiv. Tavlan har en förgylld, profilerad ram.

ÖVRIGT- Nummertavla: En till vänster om altaret och en till höger. Svart tavla med förgylld ram. Överstycket är dekorerat med förgylld stjärnstråle och gren med blad.

Bredvid predikstolen finns en ljusstake av gjutjärn för minnesljus. Framför dopfunten står en ambo av trä, täckmålad i ljusblå kulör med mörkare blå detaljer. Över dopfunten hänger en träljuskrona med dopängel från 1758, tillverkad av bildhuggaren Jöns Lindberg från Sandhem. Över altaret i S hänger ett stort kors av trä.