Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG ANGERED 114:1 - husnr 1, GUNNAREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GUNNAREDS KYRKA (akt.)
2006-08-15
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är traditionellt orienterad med koret och korabsid placerat mot öster. Rummet är tre skeppigt. Mittskeppet höjer sig över de båda sidoskeppen, som avgränsas av pelarrader. Väggarna är murade av rött tegel och korväggen är randad genom att vartannat skift är putsat. Koret avslutas med en absid vars vägg är putsad och längs väggens övre del finns en färgstark emaljmosaik. Längst fram i det södra sidoskeppet finns ett litet altare, så att denna del kan användas som ett sidokapell. I kyrkorummet släpps dagsljuset in endast genom två fönster, ett i koret och ett i västväggens gavelspets.

GOLVET är belagt med mörka kalkstensplattor.

Alla VÄGGAR utom den bakre, är klädda med blekrött tegel. Korväggen är randad genom att vartannat skift är putsat i en grålila ton och korabsiden är putsad i samma ton. Den bakre väggen är klädd med slät träpanel. På hög höjd kan delar av väggen öppnas mot ett bakomliggande rum som kan användas som läktare vid behov. Smidesljustakar är infällda i det norra sidoskeppets vägg.

Ett stort FÖNSTERPARTI i den högra korväggen låter dagsljuset belysa koret, fönsterpartiet går från golvet upp till taklisten och är indelat i flera kvadratiska rutor, bågarna är av ek. I partiet ingår också en glasad pardörr. Rummet har ytterliggare ett fönster, det är placerat längst upp i den västra gavelspetsen och ger ljus över takstolarna. Fönstret är stort och runt och indelat i fyra delar.

DÖRRAR Utanför det högra sidoskeppet ligger en församlingssal. Hela väggen mellan församlingssalen och kyrkan består av dörrar, som kan öppnas så att församlingssalen blir en del av kyrkan.

TAKET är klätt med träpanel och de kraftiga takstolarna av furu ligger synliga. Mittskeppet har invändigt samma branta vinkel som på utsidan och höjer sig 14 meter över golvet. I de båda sidoskeppen är takhöjden något lägre.

KORET avslutas med en absid vars golvnivå ligger två steg högre än långhusets. Absidväggen är putsad i en blekt rödlila ton och tak är putsat i en mörkt blå kulör. Altarringen som är placerad på långhusets golvnivå utgör en avgränsning mellan kor och långhus.

ALTARET är ett fristående bordsaltare i ek med där smala ribbor bildar ett rutmönster. Bordsskivan är av kalksten.

Någon egentlig ALTARTAVLA finns inte men absidväggen avslutas uppåt med en färgstark mosaik i emalj och framför denna är altaret placerat.

ALTARRINGEN står på samma nivå som stolarna, och två steg lägre än altaret. Altarringen av ek är rak, genombruten och fyrdelad med stoppade knäfall och överliggare av trä.

På den norra sidan i övergången mellan kor och långhus står DOPFUNTEN placerad. Den har en enkel rund form i huggen sten med ljusare bas och mörkare cuppa. Cuppans diameter är större upptill än vid övergången till basen som i sin tur har en större diameter vid golvet än vid övergången till cuppan. Ett fat av mässing håller dopskålen. Dopfunten har inskription.

På den södra sidan i övergången mellan kor och långhus står PREDIKSTOLEN placerad. Den är av ek och har en enkel form med tre raka sidor. Överliggaren skjuter ut något från sidorna och har en enkel profilering.

Kyrkans ORGELN är digital och spelbord står i det norra sidoskeppet. Högtalarna är inbyggda i kyrkorummets västra gavel. Högt upp finns tio jalusiförsedda luckor i träpanelen som låter ljudet komma fram.

SITTPLATSERNA består av stolar, som står kopplade i rader i tre kvarter, två kvarter i mittskeppet och ett i det högra sidoskeppet. Stolarna är av ek med stoppad sitts som klätts i grönt tyg.