Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG BERGSJÖN 47:1 - husnr 1A, BERGSJÖNS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BERGSJÖNS KYRKA (akt.)
2006-03-30
Interiörbeskrivning
Bottenplanet - Kyrkorummet ligger i gatunivå och rymmer ca 200 ordinarie sittplatser. I anslutning till kyrkorummet finns på södra sidan en entréhall med kapprum och toaletter, sakristia och rum för dop- och bröllopsgäster. Församlingssalen med plats för c:a 125 personer ligger i direkt anslutning till kyrkorummet på dess norra sida. På andra sidan av församlingssalen ansluter pentry, arbetskretsrum och junior-/ungdomsrum.

Suterrängplanet - Kan även nås direkt utifrån, inrymmer ett större samlingsrum, ett rum med öppen spis, motionsrum, konfirmandlokaler samt tre mindre rum.

Övre planet - Detta plan sträcker sig över ungefär halva byggnadsytan (den andra
halvan upptas av den höga kyrkorummet). Här ryms pastorsexpedition med väntrum,
arbetsrum för kyrkoherde, präster, organist, klockare, diakonissa och vaktmästare,
samt arkiv, pentry och toalett. Den invändiga kommunikationen sker via en trappa och en hiss.

KYRKORUMMET har en nära kubisk form och är traditionellt orienterad med korväggen i öster men utan någon avgränsning mellan kor och långhus. Såväl väggar som tak är klädda med furupanel. Från ingången i kyrkans sydvästra hörn går altargången diagonalt till rummets mitt där dopfunten står placerad. Här byter gången riktning och fortsätter fram till altaret, som står fristående utmed korväggens mitt. Predikstolen står på altarets södra sida. Hela rummet präglas av enkelhet och enhetlighet. Så väl altare, dopfunt, predikstol, bänkar som orgeln är samtida med kyrkan och tillverkade i furu. Huvuddelen av den fasta inredningen ritades av C. E. Ekström, vid Bo Cederlöf arkitektkontor.

VÄGGARNA är av furupanel som monterats i släta geometriska mönster. Bland annat bildas stiliserade pilastrar som "bär" takbjälkarna som är av betong. Ventilationen är gömd bakom ett gallerverk av furu som blir till en variation av rummets södra väggpanel.

GOLVET består av klinkers, som till färgen liknar furupanelen, så att hela rummet förefaller vara klätt i samma varma färg.

Rummet kröns av ett sänkt INNERTAK som hänger i bjälklaget ungefär åtta meter över golvet med ett litet avstånd från väggarna där de högre sittande TAKFÖNSTREN ger rummet ljus. Taket är plant med ett kassettverk i furu med lampor som ger ett mjukt sken jämnt fördelat över rummet. Vid koret i den södra väggen finns en smal FÖNSTERSLITS som sträcker sig från golv till tak.

INNERDÖRRARNA är av furupanel med handtag av mässing. Dörrarna till entréhallen och till församlingssalen är parställda medan dörren till sakristian är enkel liksom dörren i västra väggen utmed orgeln.

ALTARET i furu är fristående med en kraftig skiva som vilar på ben i form av två indragna rektangulära skivor. ALTARRINGEN är fyrdelad med genombruten stomme av svart smide med överliggare av trä. Knäfallet är stoppat och klätt med mörkt rödlila tyg.

ALTARTAVLAN utgörs av en Kristusskulptur i terrakotta, av Jerd Torjusen Melander 1978. Den föreställer den uppståndne Kristus.

DOPFUNTEN som fått en central placering i rummet är tillverkad i furu. Den är fyrsidig med raka sidostycken utan dekor. Ovansidan är plan med ett runt hål för dopskålen. Ritad av C.-E. Ekström 1974.

PREDIKSTOLEN i ljust trä från 1974, är tresidig med rak, slät front och sidostycken.
Överst ett utkragat snedställt pulpetbord.

ORGELN är placerad mot västväggen. Orgelfasaden är av furu och den övre delen består av två snedställda pipfält med olika djup. Det vänstra inrymmer metallpipor och det högra pipor av trä. Orgeln byggdes av Lindegrens orgelfirma, Göteborg 1975.

BÄNKARNA är av furu med stoppad sittyta klädd med tyget "Atlesund" från Bogesunds väveri AB i Ulricehamn. Bänkarna är ritat av C.-E. Ekström. Gavlarna har en rektangulär form.

ÖVRIGT
En vävnad i ljust transparent blandmaterial, bl.a. lin och ull, av konstnärinnan
Gerd Ekdahl avskärmar ljuset från korväggens fönster. Väven avbildar två stiliserade landskap. Väven är samtida med kyrkan.