Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG BISKOPSGÅRDEN 29:1 - husnr 1, BISKOPSGÅRDENS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BISKOPSGÅRDENS KYRKA (akt.)
2006-03-22
Interiörbeskrivning
Kyrkan är traditionellt orienterad med ett smalare rakt avslutat kor i öster. Kyrkorummet har två avskiljbara sidoskepp. Det norra sidoskeppet ligger med en glasvägg mot den överbyggda atriumgården och kring den grupperar sig kyrkorummet, sakristian, expeditions- och församlingslokalerna. Planlösningen är mycket flexibel. Tre väggar är vikväggar, som kan skjutas för och ifrån efter behov. Detta gör att rummets karaktär också kan förändras. Man kan få man ett rum som är bredare än det är långt. Om man istället stänger vikdörrarna mot sidoskeppen och öppnar hela rummets längd, får man ett mer traditionellt långsmalt kyrkorum.

Det som är mest påfallande i kyrkorummet är den stora rymd som uppstår genom att taket över mittskeppet reser sig mot det höga korfönstret som sträcker sig nio meter ovanför koret. Ljuset som faller in genom korfönstrets färgade glas belyser de vita betongytorna i taket. I det södra sidoskeppet sitter ett stort fönster med utsikt och utmed norra sidan finns öppnar sig sidoskeppet mot en ljusgård med lanternin.

Koret är tresidigt och höjt två steg över långhusets golvnivå. I koret är altaret, predikstolen och dopfunten placerade. De är gjutna i betong och bryter igenom tegelgolvet. Korgolvets avslutning ut mot församlingen följer på södra sidan dopfuntens rundning och på norra sidan predikstolens rektangel.


GOLVET i kyrkan är av gult tegel och koret är höjt ca 30 cm över långhusets golvnivå.
VÄGGARNA är av gult tegel. I mittskeppet sluttar den vita betongen in mot det branta vita taket.

I TAKET och väggarna är betongen synlig inne i kyrkan. Mittskeppets vita tak reser sig mot korfönstret och artikuleras genom mönster i form av trianglar intryckt i betongen. De låga delarna av taket är klädda med träpanel

FÖNSTER Det nio meter höga glasmosaikfönstret i koret är ett verk av konstnärerna Ralph Bergholtz och Randi Fischer. Ledmotivet i korfönstret är "Jag är vinträdet" och "Kommen till mig I alla som arbeten.". Genom glasmosaiken anar man siluetten av klockorna utanför.
Utmed södra sidan finns två stora fönster med utsikt, ett från långhuset och ett från församlingssalen. Utmed norra sidan finns fönster mot en ljusgård.

ALTARET med fundament gjutet i oputsad betong har en skiva av svart granit. Skivans sidor är grovhuggna och pryds av inhuggna förgyllda grekiska kors. Skivans ovansida är polerad.

Korfönstrets i glasmosaik går från golv till tak och bildar ALTARTAVLA. Ett stiliserat krucifix i mässing av konstnärerna Ralph Bergholtz och Randi Fischer är fäst framför fönstret.

ALTARRINGEN är fyrdelad och genombruten med en ram av svart metall och med en överkant och knäfall i ljust trä. Knäfallen är stoppade och klädda med blått tyg.

SITTPLATSERNA består av kopplade stolar i rader med sitsar stoppade och klädda med grönt tyg.

PREDIKSTOLEN är placerad på norra sidan om altaret och är gjuten i betong. Den är tresidig med enkla raka sidor och utsmyckad med en försänkt dekor i form av två stiliserade veteax.

DOPFUNTEN är placerad på södra sidan av altaret och är gjuten i betong. Den är rund med en försänkt dekor i form av fyra triangelgrupperingar. Ovansidan är plan med rundad försänkning. Dopfunten bär en dopskål med korsformat underrede i röd metall och rund skål.

ORGELN är placerad söder om koret i sidoskeppet. Den är vinkelbyggd i ljust trä, med fem synliga pipfält på ena fasaden och spelbordet på den andra. Orgelfasaden är ritad av kyrkans arkitekt Olivegren (1963) och byggd av Magnussons orgelbyggeri, Göteborg 1964.

Längs långhusets mittskepp på den övre väggdelen sitter mässingslampor ritade av kyrkans arkitekt.