Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG BRÄNNÖ 4:178 - husnr 1, BRÄNNÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BRÄNNÖ KYRKA (akt.)
2006-05-15
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet har en nord-sydlig orientering, med koret i en utbyggnad åt söder. Rummet kan göras större genom att öppna vikdörrar mot kyrksalen i norr. Vapenhuset ligger i norr, med entré från öster.

Kyrkorummet är enkelt och funktionellt utformat. Det har genomgått omfattande renoveringar både på 1970- och 1990-talet.

Korfönstret är kyrkans mest framträdande utsmyckning. Fönstret är från kyrkans tillkomsttid och ritades av kyrkans arkitekt, Olov Geggen. Han ritade även den ursprungliga altarringen och predikstolen, men de ersattes med nya på 1970-talet.
___________________________________________________________________________

GOLVET är täckt med ett klickgolv av trä, likt ett parkettgolv. VÄGGARNA är tapetserade med vävtapet och vitmålade. INNERTAKET är klätt med träpanel, som är satt i rummets längdriktning, och målat i ljust blått. Tvärs över rummet går ett dragjärn av metall, målat i samma kulör som taket.

Kyrkorummets FÖNSTER sitter i band i de östra och västra fasaderna. Karmar och omfattningar är vitmålade. I koret sitter ett fönster med GLASMOSAIK, utfört i blyinfattat glas i klara färger. Det ritades av kyrkans arkitekt Olov Geggen.

Kyrkans DÖRRAR är släta och vita. Mellan vapenhuset och kyrkorummet sitter en stor skjutdörr, och mellan kyrkorummet och kyrksalen finns ett parti med vikdörrar. På var sida om koret sitter enkla dörrar in till sakristian och ett förvaringsutrymme.

KORET är smalare och lägre än långhuset. Golvet ligger på samma nivå i hela kyrkan. Koret går att avskilja från kyrkorummet med en vikvägg, då kyrkan tidvis fungerar som samlingssal under veckorna.

ALTARET är ett enkelt blockaltare i trä, tapetserat med vävtapet och vitmålat. Det är placerat mot den södra väggen. ALTARUPPSATS saknas, motivfönstret fungerar som altartavla.
ALTARRINGEN i ljust trä är tredelad. Barriären är uppbyggd av konkava spjälor, överliggaren är slät, knäfallet är stoppat och klätt i ljusblått tyg.

PREDIKSTOL saknas, istället finns en ambo. Den är i ljust trä, enkelt utformad med en bas av stående spjälor och ett snedställt pulpetbord. DOPFUNTEN är också enkel, ett fyrbent stativ i ljust trä som tillverkats utifrån en befintlig dopskål.

KYRKORUMMET är öppet och luftigt, möblerat med stolar i två kvarter. Bänkkvarterens kopplade STOLAR har stommar i ljust omålat trä. Sitsar och ryggstycken är stoppade och klädda i ett blågrått tyg. Stolarna härrör från en av renoveringarna.

ORGELN står i rummets nordöstra hörn. Den är enkelt utformad med raka sidor i omålat trä. Överdelen är något utkragad och framsidan är försedd med luckor.

SAKRISTIAN har sin plats i ett litet utrymme bredvid koret. Utrymmet är dock så litet att det inte används för denna funktion.

VAPENHUSET har karaktär av hall. Golvet täcks av en beige linoleummatta, väggarna är klädda med omålad träpanel, taket är vitt.

Bland ÖVRIGA INVENTARIER märks kyrkans stora VOTIVSKEPP, en ovanligt stor skeppsmodell i trä från mitten av 1900-talet. Det är placerat i en nisch ovanför dörren mot vapenhuset. Bredvid koret står ett GOLVUR i snidat och målat trä, mörkgrönt med förgyllda detaljer. Urverket är tillverkat av Jonas Biurstedt och daterat till 1700-talet.