Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG BÖ 8:1 - husnr 3, ÖRGRYTE NYA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖRGRYTE NYA KYRKA (akt.)
2004-09-29
Interiörbeskrivning
Hela interiören domineras av nygotikens stilelement så som spetsbågar, fyrpass och kolonnetter. Det dekorativa måleriet är betydande. Kyrkan är treskeppig med korsplan och öppen takstol med ett välvt femsidigt kor. Kyrkans golv är av ljusa plankor.

MITTSKEPPET avgränsas från sidoskeppen av fem stycken pelarknippen i gjutjärn. Långhusets fönster är indelade i fyra grupper på varje långsida, fönstergrupperna motsvaras av en spetsbåge i mittskeppets vägg. Väggen är horisontellt randig i en ljus och en mörkare grå färg. Över öppningen mot sidoskeppen finns en pelargång med röda små pelare mot blå bakgrund. Taket bärs av fem bågformade taksparrar som utgår från långhusets pelarknippen. Mellan bågarna ligger ett trätak indelat i smala fält.

SIDOSKEPPEN är smala och utgörs enbart av en gång i varje sidoskepp. Varje fönstergrupp består av två spetsbågade FÖNSTER med ett runt fönster ovanför. Fönstergruppen inramas av en omfattning där formtegel målats i randigt rött och vitt och omges i sin tur av bladmåleri. På väggen mellan fönstren bär konsoler med korintiska kapitäl sidoskeppets valvbåge. Väggarna är putsade med en bottenkulör i ljust grått, ner mot golvet är väggen målad i en mörkare ton med fönsterbröstningens höjd som brytningslinje, vilket markeras av ett målat band i rött, vitt och svart. Sidoskeppen avslutas uppåt av en spetsbåge som i sin tur bär två mindre bågar.

Kyrkans huvudentré, under huvudläktaren i sydväst, har en hög rundbågig dubbeldörr. En kopia av Schnitgerorgeln från 1699 i domkyrkan i Lübeck är instalerad på läktaren. På ömse sidor av orgeln har smala sidoläktare byggts som sträcker sig längs långhusets första fönstergrupp. Till största del utgörs läktarbarriären av orgelpipor. Under den stora orgelläktaren finns läktarunderbyggnad på båda sidor om ingångsdörren. Det liknar två lådor och innehåller wc och städrum.

Över varje korsarm finns läktare och ett rosettfönster målat av R Callmander pryder gavelfälten. Läktarbarriärerna är ådermålade i en ljus träimitation. På den södra läktaren är bänkarna bevarade. På den norra läktaren finns en engelsk Willisorgel av 1870-tals modell. Under den nordvästra läktaren finns en underbyggnad med förvaringsskåp. Här finns också sakristia och samtalsrum.

Kyrkbänkarna är stilenligt utformade i enkel nygotik och ådermålade liknande ljus ek, gavlarna kröns av en treklöver.

Predikstolen är placerad vid triumfbågens norra sida. Den är av trä och utformad med nygotiska motiv som spetsbågar och kolonnetter som ådermålats.
Kyrkans ursprungliga altargrupp, en skulptur av den korsfäste Kristus flankerad av Johannes och de två Mariorna, är placerad vid triumfbågens södra sida.

Väggen runt triumfbågen omges av ett bemålat fält med en vinranka. Triumfbågen är bred och rikligt dekormålad. KORET har mittskeppets bredd. Det är femsidigt med golvnivån två steg över långhusets. Korgolvet är lagt med parkett. Väggen har en bröstningspanel upp till fönsterbänkarna också bröstningen är rikt dekorerad med mestadels ådermålade nygotiska motiv. Väggfälten mellan fönstren är vita med dekor av kors jämt fördelade över väggytan.

Koret har fem fönstergrupper. Fönstergrupperna närmast triumfbågen har glasmålningar i de runda överfönstren.

Kryssvalven över koret är rikt bemålade, blomsterslingor följer valvbågarna och över ytan mellan dessa finns en dekor av kors jämt fördelade. En duva hänger ner från valvbågarnas skärningspunkt där också guldflammor breder ut sig.

Altarringen i trä är dekorerad med fyrpass i kassetter. Knäfall och överliggare är stoppade med brunt tyg. Altaret är ytterligare två steg förhöjt från korgolvet. Altaret är av ådermålat trä utformad med nygotiska motiv.

Altarskåpet av Thor Fagerkvist är en triptyk som när skåpet är öppet visar Jesu födelse, uppståndelse och nattvarden. När skåpet är stängt visar berättelserna om Getsemane och fottvagningen. Altarskåpets ram är ritad av arkitekt Axel Forssén 1950. Dopfunten är placerad i östra korsarmen och ritad av Axel Forssén 1926.

Sakristian ligger i den nordvästra korsarmen. Golvet utgörs av brädor. Väggarna är slätputsade och målade ljust grå med en mörkbrun golvlist, dörren är mellangrå. På väggarna finns marmorreliefer från 1950-talet. Piscinan är av koppar.

Vapenhuset är placerat i sydväst mitt för koret. Golvet utgörs av rödbrun klinker. Väggarna är slätputsade och beigemålade. På var sida om kyrkporten finns små spetsbågiga fönster i djupa fönsternischer.