Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG DONSÖ 1:353 - husnr 1, DONSÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

DONSÖ KYRKA (akt.)
2005-12-02
Interiörbeskrivning
Donsö kyrka är en salskyrka med väst-östlig sträckning, med torn och vapenhus i väster och tresidigt avslutat kor i öster. Sakristian är vidbyggd vid korets södra sida. Byggnaden är symmetrisk i plan och fasader, med undantag sakristian.

Byggnaden är enkelt och funktionellt utformad. Kyrkorummets disposition är traditionell och trä är det dominerande byggnadsmaterialet. Rummet är ganska litet men öppet och luftigt.

En del av inventarierna är bevarade sedan byggnadens tid som begravningskapell, bl.a. predikstolen och bänkarna, men ombyggnaden till kyrka 1955 dominerar kyrkorummets karaktär.
__________________________________________________________________________

GOLVET i långhuset är täckt med en beige linoleummatta. Korgolvet är ett ljust parkettgolv. Golvlisterna är släta och vitmålade.

De vitmålade VÄGGARNA är klädda med ett slätt skivmaterial. Smala lister delar in väggarna i ett diskret rutmönster. TAKET är panelklätt och valmat i tre fält över koret. Utanpåliggande träribbor markerar takstolarna. Över långhuset är taket målat i en mild blå nyans, över koret är det vitt. I mötet mellan vägg och tak löper en smal guldfärgad list.

De flesta av kyrkans INNERDÖRRAR är släta trädörrar. Mellan långhus och vapenhus sitter en vitmålad dubbeldörr med stora glaspartier i dörrbladens övre halva. Dörrarna har släta vitmålade omfattningar.

FÖNSTREN sitter i liv med fasaden. De flesta är rundbågiga med spröjsning som följer bågens form. Fönsterglaset är vattrat. Omfattningarna är släta och vita, fönsterbänkarna är av mörkt trä. Bågarnas insidor är vitmålade. Korets fönster har blyinfattat glas i innerbågen. Ett litet runt fönster med glasmålning är monterat framför det sydöstra korfönstret.

KORET ligger ett steg över långhuset. En sektion av korgolvet, mitt framför altarringen, går att höja upp för att fungera som katafalk.

ALTARET är ett blockaltare placerat mot den östra väggen. Framsidan är violett med målad mittdekor i vinrött (IHS samt ett kors), i övrigt är det vitt. ALTARTAVLAN är en triptyk med oljemålningar av Folke Persson från 1954-1955. Målningarna är monterade i en slät ram av förgyllt trä och mittsektionens kröns av ett kors. Sidosektionerna går att stänga till och deras baksidor är dekorerade med liljor. Understycket består av ett textfält i grönt med text i gult.

ALTARRINGEN från 1955 är av trä, tresidig och vitmålad. Knäfall och överliggare är stoppade och klädda i ett dämpat grönt sammetsliknande tyg. Överliggaren vilar på sju smäckra balusterdockor.

PREDIKSTOLEN står söder om altaret, i mötet mellan långhus och kor, och nås vis en låg trappa från koret. Predikstolen tillverkades för gravkapellet men byggdes om 1955. Grundfärgen är grå med detaljer i ljusblått, vitt och guld. Korgen är åttakantig med fem synliga sidor. Över- och nederkanterna är utkragade och korgens hörn markeras med vitmålade pilastrar med förgyllning på bas och kapitäl. Sidorna har målade speglar i blått med guldkanter. Trappräcket är sluttande med en målad spegel. Ovansidan är plan och försedd med ett snedställt pulpetbord.

Kyrkans DOPFUNT av trä tillverkades 1953 i en stil som inspirerats av predikstolen. Den är grå med detaljer i ljusblått och guld. Cuppan är sexsidig med en rund fördjupning för dopskålen. Sidorna är spegeldekorerade i ljusblått och guld. Skaft och fot är åttasidiga, foten är profilerad.

KYRKORUMMET har två öppna BÄNKKVARTER. Bänkarna tillverkades för begravningskapellet och är eventuellt ombyggda 1955. Gavlarna är släta och målade i blått, något starkare än takfärgen, sitsar och ryggar är målade i en rödorange färg (nära terrakotta).

Kyrkan har en ORGELLÄKTARE i kyrkorummets västra ände. Väggpartierna närmast ytterväggarna är slutna och vitmålade. Mittpartiet är utkragat och vilar på två fyrkantiga pelare, placerade på var sida om mittgången. Läktarbarriären är gjord av stående plankor i klarlackad furu och har karaktären av ett staket. GOLVET på läktaren är täckt med en rosa linoleummatta. ORGELN i ljust trä har en ganska enkel utformning, med släta sidor och synliga pipfält i metall. Den är tillverkad av Magnussons orgelbyggeri i Göteborg. Orgelns basregister, stora träpipor, är monterade i innertaket på var sida om orgelläktaren.

VAPENHUSET i tornets bottenvåning är litet och fungerar som kapprum. I söder finns trappan till läktaren. Golvet är täckt med en rosa linoleummatta, väggar och tak är släta och vitmålade.

SAKRISTIAN är vidbyggd vid korets södra sida. Den har parkettgolv, släta vitmålade väggar och ett vitmålat paneltak. Den fasta skåpsinredningen med klarlackade trädörrar är sannolikt ursprunglig från 1955.

ÖVRIGA INVENTARIER
Två VOTIVSKEPP hänger över mittgången, en segelskuta och en fiskebåt (GG 976). Båda är tillverkade under 1900-talets mitt.
GOLVURET i koret är en Moraklocka från 1818, signerad OOS. Den är målad i ljusgrått med detaljer i guld och ljusblått, samma färgställning som korets övriga inredning.
I koret står även en KISTA i brunt trä med smidesbeslag och smideshandtag, tillverkad 1811, skänkt till invigningen 1955.
KORMATTAN är en tredelad rya i ylle, formgiven av Folke Persson och knuten av församlingsbor 1955.