Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG GÅRDA 23:14 - husnr 3, GÖTEBORGS REMFABRIK

 Byggnad - Beskrivning

GÖTEBORGS REMFABRIK (akt.)
2007-10-31
Interiörbeskrivning
På bottenplanet ligger väveriet i direkt anslutning till trapphuset. Den största vävstolen finns i den nordöstra delen av salen. På den kan man väva över en meter breda och upp till 16 mm tjocka remmar. Vävningen i fabriken tillhörde kvinnornas arbetsuppgifter men just den vävstolen fick bara män köra. Vävstolarna är tillverkade mellan åren 1904 och 1917 av Robert Hall & Sons, Bury i England. Lagret är avskärmat från väveriet med en enkel vägg av trä och inrett med enkla trähyllor.

På andra våningen omfattar väveriet hela våningsplanet med undantag av kontorsutrymmena. I salen finns 28 vävstolar. Vävstolarna står uppställda i tre rader i väst-östlig riktning. Samtliga maskiner är remdrivna från axlar i taket. Den 50 hk starka motorn står fastsatt i golvet intill den ursprungliga fasadväggen mot öster. Motorn driver maskinerna på andra och tredje våningen. Föreningen Göteborgs Remfabrik har regelbundet kört det sk transmissionssystemet och använt fyra av vävstolarna samt spolmaskiner för demonstrations- och övningsändamål. På det intilliggande kontoret är den intakta kontorsmiljön bevarad vad gäller såväl fast inredning som lösa inventarier. Ett vackert svarvat träskrank utgjorde en gräns gentemot fabriksarbetarna. De runda kaminerna användes för uppvärmning av kontoret. Kontoret hade ett bakre rum som numera används som arkiv med handlingar från 1910-talet. Från detta utrymme finns en interntrappa i gjutjärn som leder upp till disponentens eget kontor. Kontoret är inrett med tunga möbler som ett besöksrum för finare gäster.

På tredje våningen finns den sk förberedningssalen som består av en enda produktionslokal samt kontorsutrymmen som är förbundna med de på andra våningsplanet. I salen finns en avgränsad del som tidigare var snickeri.

Kulturhistorisk dokumentation inför byggnadsminnesförklaring nr 28, Länsstyrelsen 1983