Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG INOM VALLGRAVEN 36:4 - husnr 1, TELEVERKETS HUS

 Byggnad - Beskrivning

TELEVERKETS HUS (akt.), Kaserntorget 11 (akt.)
2007-10-23
Interiörbeskrivning
Ursprungligen upptogs bottenvåningen mot Kungsgatan av telegrafavdelning och resten av lokalerna mot Kaserntorget skall ha hyrts ut som kontorslokaler. En trappa upp på Plan av andra våningen (nuvarande Plan 3) fanns bl.a. statens telegrafapparatsal som i sin volym delvis upptog även planet ovanför (idag avdelat av ett entresolplan). De stora salarna var generellt placerade i den byggnadsdelen som har sin fasad mot Kungsgatan. Den delen av byggnaden som har sin fasad mot Kaserntorget innehöll mestadels kontors- och samlingsrum efter korridorsystem med vanliga våningshöjder. På plan 4 (nuvarande plan 5) som var en mellanvåning skall den automatiska telefonstationens apparater varit placerade. Detta rum kallades för reläsalen. Större delen av huset mot Kaserntorget var ursprungligen oinredd vindsyta, idag barnavårdscentral. Plan 5 (nuvarande plan 6) karaktäriserades redan från början av den stora salen (Stora Rikssalen) som då innehöll bl.a. riks-, lokal- och namnanropsexpeditioner, centralbeställning och expedition för ankommande närtrafik.

I Lilla Rikssalen fanns expeditioner för telefonvakt, nummerbyrå och nummerregister mm. Övriga delar av detta plan var ursprungligen oinredda vindsytor, idag GFS Administration och GFS Studenthälsan (GFS -Göteborgs Förenade Studentkårer). På originalsektionen framgår att interiören var kraftfullt artikulerad med en materialbehandling bestående av mycket träarbete såsom bl.a. paneler, invändiga spröjsade fönster- och dörrpartier mm. Tornrummet som framgår på denna sektion är ett storslaget rum som anses viktigt att bevara.

NUVARANDE UTFÖRANDE

De ombyggnader som huset genomgått under årens lopp har inneburit stora avvikelser från det ursprungliga utförandet. Den interiör som man möts av idag karaktäriseras generellt av kraftigt ändrad planlösning, entresolplan, sänkta tak, nya golv samt avvikande materialverkan och ytskikt. Avvikelserna från den ursprungliga planlösningen upplevs störst i byggnadsdelen mot Kungsgatan, som tidigare karaktäriserades av öppna planer och även dubbel takhöjd - salar.

De äldre spår som idag påträffas i interiören är i första hand Stora Rikssalen och på samma plan Lilla Rikssalen. Den synliga bärande konstruktionen med gjutna betongtakstolar efter Hennebiqueprincip är typiskt för Hedlunds byggnader från den här tiden. Värdefulla historiska byggnadsdetaljer är takarmaturerna i Stora Rikssalen, originalsnickerier såsom ursprungliga dörrpartier och detta planets senare tillkomna entré i form av en trätrumma. Övriga rumsligheter med bevarandevärde är samtliga tre trapphus (A,B,C) samt den sedan 1989-90 återställda entrén. Värdefulla detaljer i trapphusen är bl.a. smidesräcken, bröstningspaneler, lister och ursprungliga handledare. I entrén den unika trätrumman med roterande dörr av koppar, samt rekonstruerade snickerier och målningar i entréhall och i det intilliggande konferensrummet då dessa håller hög kvalitet.

KÄLLA: "KVARTERET 36 TELEGRAFEN- Antikvarisk förundersökning invändigt" Lindholm restaurering AB 2004-09-09

Sverker Larsson, Länsstyrelsen i västra Götalands län 2008-01-11.