Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG INOM VALLGRAVEN 54:9 - husnr 1, KV ALSTRÖMER 9, LILLA TORGET 4

 Byggnad - Beskrivning

KV ALSTRÖMER 9, Lilla Torget 4 (akt.)
2007-08-16
Interiörbeskrivning
Gathuset
Vestibul med golv av kalkstensplattor i diagonalmönster. Väggarna är putsade och svampmålade i gul kulör, taket är putsat och vitmålat med taklister av stuck. På höger och vänster sida leder vita spegeldörrar till kontorslokaler. Intill trappstocken står två vitmålade gjutjärnskolonner med förenklade korintiska kapitäl. Till vänster om kolonnerna leder en tvådelad dörr rakt ut till husets gård.

Till höger om kolonnerna, under ett falskt valv, leder en vänstervriden trappa upp till 1:a våningen. Trappan har steg av kalksten och en rund ledstång av ek. Mot väster finns en rundbågig nisch i väggen, ut mot gården vetter ett rundbågigt fönster med mönsteretsat glas och spröjsverk, detta avslutas upptill med en rundbågig trepassform. 1:a våningen inrymmer kontorslokaler, mot gatan finns två fd. förmak där väggarna har en bevarad låg vitmålad boasering med ramstycken och fyllningar. Fönstersmygarna är också inklädda i vit panel. Dörrarna mellan dessa rum är vitmålade och har dörrspeglar. Dessa är rikt ornamenterade i ramen och även mellan dörrspeglarna. Taken är vitputsade och utsmyckade med stuckatur. I dessa rum finns två kakelugnar från 1800-talets mitt. Förmaket mot väster är det s.k. Pompejanska rummet, där väggarna upptill är beklädda med målningar från mitten av 1800-talet.

I trappan upp till andra våningen finns ett ännu högre rundbågigt fönster med mönsteretsat glas och spröjsverk. Detta avslutas upptill med cirklar i en fempassform. På vardera sidan om fönstret finns en nisch i väggen. Trappan till 2:a våningen har ett räcke i massiv ek uppburen av balusterdockor av gjutjärn. I trapphuset finns en gipsrelief till minne av 50-årsjubileet av unionen Sverige-Norge. Taket i trapphuset och 2:a våningens hall är rikt utsmyckat med stuckatur.

Källaren:
En"välvd källare i tre avdelningar" enligt en beskrivning av byggnaderna från 1847, är bevarad från tidigare hus på platsen, troligen sedan 1600-talet. Valven och väggarna är bevarade, men ytskikt och övrig inredning är sentida då källaren inretts till vinkällare och samlingslokal med kök. Rum har delats av genom att vissa av valven har satts igen med betongglas.

Sverker Larsson, Länsstyrelsen i Västra Götalands Län 2007-12-04.

Källa:
"Lilla Torget Nr. 3 och 4, två byggnadsminnesmärken i Göteborg" Lena Guthe, Mari Wahlström & Lars-Eric Jönsson, Bebyggelseantikvarisk linje, Göteborgs universitet 1983.