Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG INOM VALLGRAVEN 54:10 - husnr 1, KV ALSTRÖMER 7, LILLA TORGET 3

 Byggnad - Beskrivning

KV ALSTRÖMER 7, Lilla Torget 3 (akt.)
2007-08-14
Interiörbeskrivning
Interiörbeskrivning (från 1983)
Under huset mot Lilla Torget finns källare med tegelväggar och kryssvalv, sannolikt från 1600-talet. Källaren är idag inredd till serveringslokal för en restaurang. Bottenvåningens entréhall mot Lilla Torget har golv av kalkstensplattor i diagonalmönster. Väggar och tak är vitmålade och putsade. Närmast ytterdörren finns träpanel i taket. Omedelbart till vänster leder en dörr till restaurangens lokaler på bottenvåningen. Längre in i hallen finns äldre spegeldörrar till höger och vänster som leder till kontorslokaler. Trapphuset har en vänstersvängd spiraltrappa vars steg består av den ursprungliga kalkstenen från 1811. Stenen är räfflad för halkskydd. Den runda ledstången är i gråmålat trä. Mitt i trappan vetter mot gården ett blyspröjsat fönster. På var sin sida om fönstret finns två 1,5 meter höga nischer.
I 1:a våningens hall finns samma golv som i entrén. Väggarna täcks av vit glasfiberväv och taket är sänkt och täckt med gipsplattor. Från trappan sett har vi har vi en dörr till vänster, en rakt fram och en till höger. Dörrarna är vita med dörrspeglar. Över dörrarna finns överstycken i form av kornischer, även de vita. Hela 1:a våningen upptas av kontorslokaler. Väggarna har vit bröstpanel med ramstycken och fyllningar. En liknande panel finns på fönstersmygarnas sidor. Taket består av vita gipsplattor. De flesta dörrarna är döbattanger med dörrspeglar. Dörrarna är vitmålade. På denna våning finns två vita igenmurade kakelugnar från 1800-talets mitt. Den ena rund, den andra fyrkantig.

Trappan till 2:a våningen har samma trappsteg av den ursprungliga kalkstenen. I trappans vänstervägg finns en ca. två meter hög och 40 cm bred rombformad nisch, som med spröjsverk innefattar två vertikala rader av små glasrutor. På väggen mot gården ett högt fönster, sammansatt av åtta stora rutor med trälist emellan (fyra på höjden och två på bredden). Fönstret når upp i nästa våning. Även i detta trapphus finner vi två nischer som omger fönstret.

I andra våningens hall är golvplattorna mindre och av nyare datum. Vägg- och takmaterial är desamma som i våningarna under. Sett från trappan har vi en dörr till vänster, en rakt fram och en till höger. Dörrarna är vita och försedda med vita, profilerade omfattningar. Här står en vit, rund kakelugn. Andra våningens är också kontor, väggarna är också här försedda med bröstpanel. Även fönstersmygarna har panel. Fönstren är nya och öppnas inåt. Taket är täckt av vita gipsplattor utom i direktionsrummet, där det är utsmyckat med stuckatur och ekfaner. I ett av rummen är ett (ca l meter i diameter) hål uttaget i taket för att visa en rosett i stuck. De flesta dörrarna är av äldre modell med dörrspeglar. I en korridor längs med bakgården är en korsvirkesvägg synlig(vid dokumentationen 1983). Denna har antagligen varit en yttervägg. Här kan ha varit en loftgång. På denna våning finns tre rektangulära kakelugnar och en rund.

Vindstrappa av gråmålad ek, beledsagad av en rund, gråmålad ledstång. I trappan finns en hög, smal nisch, försatt av en dörr med dörrspeglar. Vindsvåningens trapphall kan stängas av från trappan med en stor, svart brandörr i järn. Väggarna är vitputsade, golvet av betong. Från trappan sett finns en dörr direkt till vänster, dold av den öppna brandörren, en dörr i väggen till vänster, en döbattang rakt fram och en dörr i väggen till höger. Vinden är inredd med en mindre kontorslokal som sträcker sig längs husets långsida. Husets takstol är blottad och brunmålad. I takluckorna sitter nya fönster.

Sverker Larsson, Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Källa: "Lilla Torget Nr. 3 och 4, två byggnadsminnesmärken i Göteborg" Lena Guthe, Mari Wahlström & Lars-Eric Jönsson, Bebyggelseantikvarisk linje, Göteborgs universitet 1983.