Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG INOM VALLGRAVEN 65:1 - husnr 1, GÖTEBORGS DOMKYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GÖTEBORGS DOMKYRKA (akt.)
2005-04-13
Interiörbeskrivning
Invändigt består kyrkan av ett enskeppigt kyrkorum med två korsarmar som är hållet i en stram klassicistisk stil med mycket enkla dekorationer. Gudstjänstrummet är ljust och öppet, det är högt till det svagt välvda taket. Rummet är gestaltat med en stor skala där altaruppsatsen når rumshöjd. Koret accentueras av röda kolonner som bär taklisten och som står i kontrast till de ljusgrå kolonnerna som bär de tre läktarna. Kyrkans fasta inredning är nästan uteslutande från 1900-talet. Endast altaret, predikstolen samt några lösa inventarier är från 1800-talets början. Färgsättningen går i vitt och guld.

Det nuvarande GOLVET lades in år 1984 och består av rektangulära kalkstensplattor. Under golvet i kor, långhus och torn återfinns 83 gravplatser av varierande storlek. I bänkkvarteren är ett plankgolv inlagt.

VÄGGARNA är putsade och målades ljust beige med en alkydoljefärg och kolonnerna i koret är marmorerade i en varmt röd ton medan kolonnerna under läktarna är målade med en kall ljusgråmarmorering. I tornet kalkfärgades väggarna.

INNERTAKET utgörs av en vitmålad vävspänd brädpanel. Taket har en svag välvning. Korets tak har en något tydligare välvning och ligger något lägre än långhusets. Runt rummet löper en kraftig list som artikuleras med tandsnitt. I långhuset syns FÖNSTERGRUPPEN, det rektangulära fönstret med det runda fönstret över, i koret syns bara det rektangulära fönstret då det runda hamnar över taknivån.

INNERDÖRRARNA är huvudsakligen tillverkade år 1904, då de flesta dörrarna nytillverkades i furuträ. Det är halvfranska fyllningsdörrar som är placerade i par och har genomgående tre speglar på respektive dörrblad. Sidoarmarnas dörrpartier är ordnade så att två mindre och enklare dörrar flankerar den betydligt högre parställda dörren.

ALTARUPPSATSEN är en rekonstruktion av altaret i den gamla kyrkan, i förgyllt trä. Motivet är uppståndelsekorset. Det tomma korset som omgärdas av strålar, format av grova trädstammar draperas av Jesu svepning. Två förgyllda änglar flankerar korset. De två rokokoänglarna är skulpterade av Jacques Adrien Masreliez 1755, ritad av Carl Hårleman.

ALTARET av trä är målat i vitt med snidade förgyllda dekorationer. Altarets mittfält pryds av treenighetens symbol, triangeln mot en bakgrund av förgyllda strålar och altarskivan bärs av svängda rikt dekorerade konsoler.

ALTARRINGEN är nästan rektangulär till sin form och är uppbyggd med vita ballusterdockor med förgyllda detaljer. Mitt fram och i hörnen finns dekorativa fält med kransar och blad i guld. Överliggaren och knäfallet är stoppade med blått tyg.

Den nuvarande PREDIKSTOLEN är tillverkad av hovbildhuggare A. M. Fahlcrantz i början av 1800-talet i empirstil och utförd i trä med snidade och förgyllda detaljer. Predikstolen består av en tvåsidig korg som är placerad på ett fyrsidigt podium. På korgens södra sida finns skulpturer föreställande evangelisternas symboler (lejon, människa, oxe och örn, alla bevingade) mot en bakgrund av strålar och stentavlor. På den västra sidan framställs korset, boken och kalken. Korgen kröns av en tresidig baldakin och partiet mellan korg och baldakin utgörs av två kannelerade joniska pilastrar som flankerar en målad tygdrapering.

VÄGGURET, från år 1751 är tillverkat av urmakare Olof Rising, Göteborg (1718-1783). Vägguret är placerat mellan koret och den södra korsarmen.

DOPFUNTEN är utförd år 1963 i grön marmor. Den är sexsidig där en sida accentueras med ett infällt kors.

BÄNKARNA (1904) är öppna med raka sidostycken och ådermålade i en mahognyimitation. På sidoläktarna fick emellertid de äldre bänkarna med rikt skulpterade gavlarna i en volutform vara kvar. Kopior av de bortrivna präst- och biskopsbänkarna (1916) är placerade på var sida i koret, för biskopen (södra sidan), och prästerskapet (norra sidan). De är i det närmaste identiska och helt inbyggda med väggarna uppbrutna av flera fönster, mitt på långsidorna och i gavlarna finns dörrar. De är vita med detaljer i guld. Idag finns ett samtalsrum för enskilda samtal på södra sidan medan motstående sida är en del av sakristian.

År 1962 kunde den nya ORGELN invigas. Orgeln har av tre manualer och ett pedalverk med sammanlagt 45 stämmor och är byggd av Magnussons orgelbyggeri. Den gamla orgelfasaden från år 1802 bibehölls, bortsett från några mindre justeringar. Orgelfasaden är indelad i fem partier som inramas av joniska kannelerade pilastrar med förgyllda baser och kapitäl. Pilastrarna bär ett rikt skulpterat och med förgyllningar ornerat listverk som avslutas uppåt av en båge. Bågen flankeras av två stora förgyllda lyror. Mellan pilastrarna är utrymmena fyllda med synliga pipor.

LÄKTARBARRIÄRERNA har en ljus marmorering och är indelade i spegelfält med förgyllda lister. Mitt på korsarmarnas barriärer sitter en enkel svart nummertavla som kröns av ett gavelfält. Den västra läktaren (orgelläktaren) har en utskjutande rundad mitt sektion.

Kyrkans nordvästra utrymme, som tidigare fungerat som en samlingssal, gjordes om till ett andaktsrum, NORRA KAPELLET år 1956. Det fick ett nytt fönster med färgat glas av konstnärerna Randi Fisher och Ralph Bergholtz år 1960. SÖDRA KAPELLET används idag under sommaren som café.