Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG JÄRNBROTT 160:1 - husnr 1, KAVERÖS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KAVERÖS KYRKA (akt.)
2006-06-14
Interiörbeskrivning
INTERIÖRBESKRIVNING

Kyrkorummet i Kaverös kyrka präglas främst av byggnadens asymmetriska form och av omålat trä, som är det dominerande materialet. Exteriörens grova stående väggpanel motsvaras av en slät smalbrädig panel invändigt. Byggnadsformen är given av den fribärande Töreboda limträkonstruktion som är stomme i kyrkobyggnaden. Limträkonstruktionen är synlig och utgör ett framträdande blickfång i rummet.

De många fönstren gör rummet ljust och rymligt, och fönstersättningen understryker asymmetrin. Deras placering medger dock inga utblickar, vilket gör kyrkorummet slutet mot omvärlden.

Kyrkan har en nära nord - sydlig riktning, med koret i söder. Kyrkans pulpettak har ett fall som går tvärs över rummet, med den högsta punkten i öster. Korväggen markeras av ett väggmonterat kors av keramik, utfört av konstnär Agneta Larsen. I väster finns en kyrksal bakom en vikvägg, i öster ett smalt sidoskepp.
___________________________________________________________________________

GOLVET är lagt med hårdbrända terrakottafärgade golvklinkers. Fogarna är ljust grå. Golvlisten är av trä, slät och omålad.

VÄGGARNA är klädda med omålad blästrad granpanel. Panelen är nästan helt slät, men den är satt med en liten springa mellan varje bräda.

LIMTRÄBALKARNA, en Törebodakonstruktion, är ett dominerande inslag i rummet. Den del som bär taket är en s.k. treledsram med en mjukt svängd övergång mellan stående pelare och takbjälke. Pelarna är fristående från ytterväggarna.

TAKET är ett pulpettak, invändigt klätt med ¾ tum blästrad granpanel. Panelen är satt tvärs över rummet.

Ljusinfallet i rummet är asymmetriskt. Kyrkans FÖNSTER är små kvadratiska enluftsfönster med omålade träbågar, satta i grupper i fönsterpartier eller vertikala band. Det största partiet sitter i det högsta väggpartiet, åt öster. Ett mindre parti sitter över entrén i norr. Fönsterbanden sitter på var sida om koret, ett högre åt öster och fyra lägre åt väster. De många fönstren ger ett ljust kyrkorum, men rummet har ändå en sluten känsla då placeringen endast medger begränsade utblickar. De lågt placerade fönstren har vattrat glas.

Mellan vapenhuset och kyrkorummet sitter flera INNERDÖRRAR i form av pardörrar i omålat trä, med infällda kvadrater av vattrat glas. De är av samma typ som kyrkporten och den ytterdörr som sitter öster om koret. Övriga innerdörrar är enkla och släta, klädda med omålad träfaner.

KYRKORUMMET är tvåskeppigt, med ett smalt sidoskepp åt öster. Rummet är öppet och ljust med en ansenlig takhöjd. Väster om kyrkorummet finns en kyrksal bakom en stor VIKVÄGG. Salen kan anslutas till kyrkorummet vid behov. Vikväggen är klädd med omålad träfaner.

KORET är fullbrett, utan markerad övergång till långhuset. Altarets plats markeras med ett lågt podium i ljust trä som höjer sig ett steg över kyrkans golv. Korets inredning, predikstolen och dopfunten är ursprungliga från 1969. Inredningen är enkelt utformad och har ett enhetligt utseende, med genomgående raka former, rundade hörn och en färgsättning med brungrön bets.

ALTARET är ett bordsaltare av trä med tunn skiva och ben som är sammansatta i två par. ALTARUPPSATSEN utgörs av ett väggmonterat altarkors i keramik. Det är uppbyggt av sammansatta keramikplattor och i korsmitten sitter en törnekrona i relief. Korset är utfört av keramiker Agneta Larsen. ALTARRINGEN står nedanför podiet. Den består av fyra sektioner och har en slät överliggare av trä samt stoppat knäfall som klätts i ett ljusblått plyschartat tyg.

PREDIKSTOLEN står öster om altaret, i mötet mellan kor och långhus. Den har sidor i ljust trä, medan sargen är betsad i brungrönt.
DOPFUNTEN av trä står på motsatta sidan om altaret. Underredet är uppbyggt av fyra ben som möts i ett kors. En kvadratisk platta med urtag för dopskålen (i glas) vilar på fyra mässingsstänger.


Kyrkan har två BÄNKKVARTER. Bänkarnas utformning är nära besläktad med korinredningen. Stommen är betsad i brungrönt, sitsar och ryggstöd är stoppade och klädda med ett ljusblått plyschliknande tyg.

Kyrkans ORGEL är placerad längst bak i kyrkorummet, väster om entrén. Den byggdes av Modulorgel i Umeå år 1979 och har ett ovanligt och intressant utseende. Orgelhusets nedre del och ramverket är av omålat trä, den övre delen är glasad. På framsidan sitter en rad smala luckor av vattrat glas, som går att vinkla upp eller stänga till. De mindre piporna, både i metall och trä, är exponerade bakom glaset. De största piporna, av trä, är monterade på väggen ovanför orgeln. Spelbordet är fristående och byggt i ljust trä. Det är placerat så att organisten sitter vänd mot koret.

SAKRISTIAN ligger öster om koret. Golvet täcks av en plast- eller linoleummatta, väggar och tak är ljust målade. Mot den södra väggen står ett litet altare och ett knäfall, i liknande utförande som korets inredning.

VAPENHUSET ligger norr om kyrkorummet och har karaktär av foajé. På golvet ligger samma typ av golvklinkers som i kyrkorummet, väggarna är klädda med omålad träpanel, i innertaket sitter vita ljuddämpande plattor.