Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG KORTEDALA 18:5 - husnr 1, VÅRFRUKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

VÅRFRUKYRKAN (akt.)
2006-03-22
Interiörbeskrivning
INTERIÖR

Vårfrukyrkan är en modern variant av den klassiska basilikan. Den har ett förhöjt mittskepp, fönsterband mellan takfallen, lägre sidoskepp och kor i en smalare absid. Kyrkan har en väst - östlig sträckning med koret i öster.

Kyrkorummet är stort, öppet och ljust. Ljus faller in genom fönsterband längs långsidorna och genom ett stort fönsterparti i den västra väggen.

Kyrkorummets okonstlade utformning låter korväggens stora relief i naturbetong träda fram.

Den fasta inredningen i kyrkan är ursprunglig.
___________________________________________________________________________

GOLVET i hela kyrkan är täckt med rektangulära kalkstensplattor, satta tvärs över rummet.
Längs rummets kortsidor markeras mötet mellan golv och vägg med en rits i de gjutna väggarna.

VÄGGARNA är av platsgjutna betongelement. Sidoskeppens långsidor är inklädda med vitmålad träpanel, satt i rummets längriktning. Den västra kortsidan har en yta av betong med friblästrad ballast, med tätt placerade vertikala skarvar som ger väggen ett randigt utseende. Korväggen har en stor relief som beskrivs nedan. Övriga väggpartier är av betong med friblästrad ballast.

Kyrkans INNERTAK, över mittskepp och sidoskepp, är inklätt med vitmålad träpanel, satt i rummets längdriktning.

FÖNSTREN i rummet sitter högt. Fönsterbanden mellan takfallen kompletteras med ytterligare ett band längs mötet mellan sidoskeppens väggar och taket. Vid den norra väggen går ett högt, smalt fönster ned på fasaden, för att markera dopfuntens placering i rummet. Detta fönster erbjuder också den enda utblicken i rummet. Fönstren kantas av kraftiga omfattningar. I den västra fasaden finns ett stort fönsterparti som sträcker sig från taket och ner över mer än halva väggen. Det är uppbyggt av smala enluftsfönster med vertikala poster av betong med frilagd ballast. Väggen är avfasad på ömse sidor om fönsterpartiet och fönstren ligger i nivå med ytterväggen. Partiet är samkomponerat med omfattningen till DÖRREN mot vapenhuset. Själva dörren är en dubbeldörr med enkla svarta dörrblad i trä. En brun dörr av aluminium sitter i den norra fasaden, nära koret.

KORET ligger två steg över långhuset. Det domineras av den stora RELIEF i betong som täcker hela korväggen. Reliefen, ett stiliserat krucifix, är utförd i naturfärgad betong i olika nyanser och har friblästrad ballast. Konstverket, "Korset och solen", är utfört av den norske konstnären Odd Tandberg. På den nedre delen av väggen, över altaret, sitter ett stort krucifix i smide.

ALTARET är rektangulärt och har en kärna av betong. Sidorna är inklädda med grå kalkstensplattor. Bordsskivan är utkragad, mycket kraftig och utförd i polerad svart granit. Altaret är fristående från korväggen. ALTARRING saknas.

PREDIKSTOLEN står norr om altaret, i mötet mellan långhus och kor. Den är enkelt utformad, fyrkantig med släta sidor. Korgen av beigemålat trä vilar på en kraftig sockel av kalksten.

LÅNGHUSET har mittskepp och två sidoskepp. DOPFUNTEN står i det norra sidoskeppet, nära ytterväggen. Funten är stor, fyrkantig och klädd med skivor av svart polerad granit. Ovansidan har en rund fördjupning, asymmetriskt placerad nära ett av hörnen. Sockeln är låg och indragen.

Kyrkan har fyra bänkkvarter. BÄNKARNA är uppbyggda av två delar. Sits och rygg är av trä, sammanfogade till ett stycke. De är stoppade och klädda med brunt tyg och vilar på ben av betong. Benen är täta skivor av betong, formgjutna i ett stycke. Utöver bänkarna har kyrkan fåtöljliknande STOLAR, med sitsar som liknar bänkarnas och med underreden av grålackerade stålrör. Stolarna kan ställas samman till extra bänkar.

I det södra sidoskeppet finns ett stort, lågt podium för kören. Det ligger två steg över långhusets golv och är avgränsat från kyrkorummet med en tät barriär. Barriären är inklädd med skivor av kalksten och har en kraftig vitmålad överliggare. I den östra änden av körläktaren står kyrkans ORGEL. Den byggdes av Magnussons orgelbyggeri år 1974. Orgelfasaden i beigemålat trä är enkelt utformad. I den övre delen finns fyra synliga pipfält på rad och orgelns ovansida följer takfallets form. Spelbordet är i mörkt omålat trä.

VAPENHUSET har karaktär av foajé och har kopplingar in mot församlingslokalerna. Taket är sänkt och klätt med svartlackerade metallplattor. Väggarna är av blästrad betong, golvet är täckt med kalkstensplattor. Entrépartiet åt norr har dörr och vindfång i form av bruna aluminiumkassetter. SAKRISTIAN ligger i anslutning till vapenhuset.

ÖVRIGT
Bredvid predikstolen sitter en TRÄRELIEF av Maj Starck, som avbildar "Marie bebådelse". Den invigdes 1979.

I anslutning till vapenhuset finns ett litet KAPELL. Rummet har en speciell form med rundade hörn, men i övrigt känns utformningen igen från kyrkorummet. Väggarna har en yta av betong med friblästrad ballast och tätt placerade vertikala skarvar som ger väggen ett randigt utseende. Altaret är uppbyggt av tre skivor av polerad svart granit; två till ben och en till bordsskiva. Möbleringen består av lösa stolar.