Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG KROKSLÄTT 147:1 - husnr 1, BURÅSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

BURÅSKYRKAN (akt.)
2006-09-15
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är kvadratiskt och har en sydväst - nordostlig orientering med koret i nordost. Interiören är enkelt utformad med ett tidstypiskt avskalat, grovhugget men ändå ganska stramt formspråk. Tegelväggarna är tunt slammade och vitfärgade, innertaket är platt och betsat i rödbrunt, golvet är täckt med svart skiffer. Inredningen i långhus och kor är enkelt utformad i tegel och trä. Orgeln (från 1999) bryter av mot den övriga inredningen och utgör ett framträdande blickfång i kyrkorummet.

Det asymmetriska ljusinfallet genom enkelsidiga, rumshöga fönsterpartier och takets mycket kraftiga sidoställda limträbalk sätter stark prägel på rummet.
___________________________________________________________________________

GOLVET är täckt med rektangulära plattor av svart skiffer lagda i rummets längdriktning. Skifferplattorna har en något ojämn yta.

VÄGGARNA är av tegel som slammats och målats vita. Golvlist saknas, men mötet mellan golv och vägg markeras med ett skift av stående tegel. Mötet mellan vägg och tak markeras inte i murverket. Längs långsidorna sträcker sig enkelt utformade pilastrar från golvet och nästan ända upp till taket. Värmeanordningen är dold i utkragade fyrkantiga lådor som placerats mellan pilastrarna, bakom altaret och på några andra ställen i rummet.

INNERTAKET är av trä som betsats i rödbrunt. Det är ett platt panelklätt tak som bärs av kraftiga takbjälkar i limträ. Takbjälkarna vilar på pilastrarna på rummets långsidor. Panelen och bjälkarna går tvärs över rummet och panelen går ner ett stycke på långsidornas väggar. Hela innertaket vilar i sin tur på en mycket kraftig limträbalk som är förskjuten åt den norra änden av rummet och tvärställd mot de övriga takbjälkarna. Denna balk är fäst vid en fristående fyrkantig träpelare i sydväst och i andra ändan, vid koret, är den inmurad i väggen och vilar synbart på en utkragad pilaster i den nordöstra väggen.

Dagsljusinfallet i kyrkan är asymmetriskt och sker via två rumshöga FÖNSTERPARTIER, ett vid koret (som vetter åt sydost) och ett längst bak i långhuset (som vetter åt sydväst). Fönsterpartierna är uppbyggda med isolerglaskassetter i ett ramverk av vitmålad metall.

Kyrkans INNERDÖRRAR är ramverksdörrar av grönbetsat trä. Pardörren mot vapenhuset har stora glasade mittpartier och handtag i trä.

KORET är fullbrett och rakt avslutat. Altaret står på ett podium som är ett steg högre än långhusets golv. Huvuddelen av korets inredning är ursprunglig (från 1971) och har ett sammanhållet stramt formspråk.

ALTARET är ett bordsaltare uppbyggt av vitmålat tegel och mörkt grönbetsat trä. Det är fristående från korväggen. Den kraftiga bordsskivan är av trä och de två benen är murade av tegel. Benen är kraftiga, fyrsidiga och sockelliknande med indragen bas och överdel.

ALTARUPPSATSEN består av ett väggmonterat krucifix i svartmålat trä med en snidad och omålad Kristusfigur samt INRI. Kristusfiguren är av gotisk typ med törnekrona, ländkläde och fötterna placerade ovanpå varandra. Krucifixet är skänkt av Brödraförsamlingen till den provisoriska kyrkan som föregick Buråskyrkan på platsen.

ALTARRINGEN står nedanför altarpodiet och består av fem raka sektioner. De är uppbyggda med en stomme av metall som bär lådformade knäfall och överliggare i mörkt grönbetsat trä, med stoppning och klädsel i ett blågrönt tyg.

PREDIKSTOLEN är byggd av trä och flyttbar. Korgen i vitmålat trä är tresidig med raka sidor och indragen neder- och överkant. Överliggaren är av mörkt grönbetsat trä. Mitt fram sitter ett snedställt pulpetbord i ljust trä. Predikstolen är utbytt, den ursprungliga var murad i tegel.

DOPFUNTEN står sydöst om koret, nära fönsterpartiet. Basen är murad i tegel med indragningar vid bas och ovankant. Överdelen är en tjock (ihålig) skiva av mörkt grönbetsat trä med plan ovansida och ett runt hål på mitten för dopskålen i silver (från 1951).

KYRKORUMMET är öppet och luftigt. Vid den nordvästra väggen, delvis dold bakom en vitfärgad mur, finns en trappa ner till församlingslokalerna i suterrängvåningen och närmare koret sitter en dörr mot en korridor som leder till sakristian och några andra rum. Längst bak i kyrkan, nära det södra hörnet, finns ett liggande fönster in mot ett angränsande rum möblerat med soffor.

Kyrkan har två snedställda BÄNKKVARTER. Bänkarna är enkelt utformade av omålat trä. Gavlarna är släta, ryggarna vinklade och nästan slutna, sitsarna är stoppade och klädda med ett rostrött tyg.

ORGELN är byggd av Ålems Orgelverkstad AB, har nio stämmor och tillkom 1999. Den är placerad mitt i rummet nära den nordvästra väggen. Orgelfasaden är i trä och målad i två grå nyanser. Den har ett förenklat klassiskt uttryck med enkla spegelmotiv och högst upp på fasaden sitter en trekantsgavel dekorerad med en snidad lyra. Orgelns övre halva har ett stort exponerat pipfält som kröns av förgyllda snidade bladdekorationer.

VAPENHUSET har vitfärgade slammade tegelväggar med en målad svart sockel, skifferplattor på golvet och ett innertak av med vita akustikplattor.

SAKRISTIAN ligger nordväst om kyrkorummet, vid en korridor med flera kontorsrum.