Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG KVIBERG 741:27 - husnr 19, KANSLIBYGGNADEN (K0031.001)

 Byggnad - Beskrivning

KANSLIBYGGNADEN (K0031.001) (akt.)
2007-10-17
Interiörbeskrivning
Trapphuset har plansteg av kalksten och det smidda räckets stöd utgörs av stiliserade eldrör med mynningen nedåt och överliggare av trä. Gjutjärnskolonnerna som bär trappan har kapitäl som är utformade med artillerister i armkrok. Kapitälen är målade i blått och guld. De bärande elementen mellan våningsplanen är målade i olika gråblå nyanser med guld. Väggfälten i trappuppgången är målade i grå färg med skiftindelning i engelskt rött samt stiliserad schablondekor i samma färg. Mellan våningsplanen finns väggfasta bänkar målade i engelskt rött. Fönsterbågar och foder samt dörrblad med omfattningar är målade i engelskt rött och guld i trapphuset. Kalkstensgolven på trappans vilplan har lagts i mönster av schackrutor. Taket på det andra våningsplanet är indelat i valvsviter av kryssvalvstyp med gördelbåge och ribba av stenimitation. Valvkappan är målad med ljusblå botten beströdd med stjärnor. På de nedersta våningsplanen finns ursprungliga lyktor i svartmålad plåt med gulddekor. I bottenvåningen finns bevarade åtta arrester utmed en korridor.

Bottenvåningen inrymde ursprungligen arrestrum, vaktbefälsrum samt rum för daghavande officer. Det fanns även en bostad för två ogifta underofficerare.

Första våningsplanet har inrymt majorsexpeditioner, officersarrest, expeditionslokal samt rum för bl a daghavande kapten, löjtnant, utbildningsofficeren, stabschefen, förvaltningsdirektionen m fl. I rummen finns bevarade kakelugnar och fast inredning i fro av dörrar, lister, parkettgolv m m.

Det andra våningsplanet inrymde ursprungligen i sin västra del regementsledningen och den östra delen för officersmässen. I västra tornrummet hade regementschefen sitt chefsrum. Officersmässens lokaler utgjordes av matsalen i det nordöstra hörnet med det intilliggande samlingsrummet åt öster samt det mindre skrivrummet och slutligen det östra tornrummet. Mellan tornrummet låg ordenssalen med stor öppen spis. I Västra tornrummet kom Garnisonsförsamlingens kyrksilver att förvaras efter 1946. Det s k Kyrkrummets innertak är av stjärnvalvstyp med Göta Lejonmotivet i valvkapporna. Det östra tornrummets innertak är även det av stjärnvalvstyp med målning. I ordersalen finns vissa väggpartier restaurerade som visar heraldiska lejon i engelskt rött. Taket består av långa kassetter med fasade ramar målade i engelskt rött. Fönstren i salen är av gotisk masverkstyp krönta med ett fyrpassfönster. Samtliga nyckelbeslag, dörrhandtag är ursprungliga och av mässing.