Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG KÅLLTORP 83:1 - husnr 4, HÄRLANDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÄRLANDA KYRKA (akt.)
2006-01-16
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är orienterat i öst-västlig riktning och är indelat med ett huvudskepp och ett sidoskepp. Koret ligger som en förlängning av långhuset utan synlig avgränsning, istället är altaret placerat på ett upphöjt podium. De mörka tegelväggarna och det mörkt liggande taket är påtagliga i rummet. Dopfunten är placerad mitt i rummet och orgeln återfinns i sidoskeppets östra del. Sittplatserna utgörs av kopplade stolsrader formgivna av kyrkans arkitekt. Karaktäristiskt för kyrkan är fönstren i öst- och västväggarna som är rektangulära med kassettliknande rutverk av kraftiga ekspröjsar, temat går igen i predikstolens utformning liksom i utformningen av vindfånget vid västentrén. Sidoskeppet domineras av ett stort glasparti med utblickar mot parken. Gränsen mellan huvudskeppet och sidoskeppet utgörs av en kraftigt murad pelarvägg. Denna murpelare är placerad mitt för den stora ljusöppningen.

GOLVET i kyrkan täcks av sintrade naturstensplattor. Mönstrade fält av tegelröda klinkerplattor markerar platsen för dopfunten och sidoskeppets gräns mot långhuset.

Kyrkans VÄGGAR är liksom fasaderna murade med tegel i kryssförband utan ornament. Vindfånget vid kyrkans huvudentré i väster är uppbyggt med väggar av ek som bildar ett genombrutet nätverk. Längs hela norrväggen finns återkommande rektangulära hål i muren för ventilation och under dessa hänger enkelt utformade ljusstakar av svart smide.

FÖNSTREN i öst- och västväggarna är rektangulära med kassettliknande rutverk av kraftiga ekspröjsar. Vid entrén är de kvadratiska medan de vid altaret har formen av en stående rektangel. Södra fasadens stora fönster är rektangulärt och indelat i nio delar. Fönstret ger en utblick mot parken

TAKET består av tegel som ligger på trälister. Ett fint hönsnät ligger inunder tegelstenarna.

INNERDÖRRARNA är av stående ekpanel på naror med undantag för dörren till sakristian i nordost som är av betsad furu.

SITTPLATSERNA utgörs av kopplade trästolar med sitsar av flätad jute. Stolarna är ritade av kyrkans arkitekt.

ORGELN är placerad i sidoskeppets östra del. Den är av ljust trä och den vänstra fasaden vars övre del består av fält med synliga pipor är något framskjuten. Nedanför dessa finns två grupper med horisontella utskjutande pipor s k spanska trumpeter. Orgelverket har 23 stämmor och byggdes 1960 av O Hammarberg.

ALTARBORDET som står på ett podium av natursten i tre upptrappade plan är tillverkat av ek. ALTARRINGEN består av två raka delar tillverkade av ek. Knäfallet är stoppat och klätt med ljust läder, överliggaren är utan stoppning och klädsel. ALTARTAVLAN är en triptyp av trä med bildhuggeriarbete utfört av Ivar Lindekrantz. Tavlans tre delar har gul, blå respektive svart bakgrund. Skulpturerna föreställer; den heliga familjen, den uppståndne Kristus med tre lärjungar samt apostlarna som ledda av en ängel för ut det kristna budskapet. Altarväggens övre del pryds av ett stort träkors.

PREDIKSTOLEN är av ek vars sidor bildar ett genombrutet nätverk. Korgen som är fyrsidig är placerad på fyra raka ben.

DOPFUNTEN är placerad i kyrkans mitt på södra sidan mitt för den vägg som avskiljer sidoskeppet från långhuset. Den är tillverkad i granit och har en åttasidig fot med raka kanter. Skaftet är konformat och på ovansidan finns en slipad sexsidig försänkning för dopskålen.

ÖVRIGT
Inmurad i korväggens nordöstra vägg finns en piscina av kalksten.
På södra väggpelaren vid dopfunten hänger fem ikoner. I centrum står Kristus och bilderna runt om föreställer; Kristidop, Jesusbarnet frambärs i templet, Adam och Eva i paradiset, Jesus välsignar barnen och Kristi uppståndelse.
Armaturernas proportioner överensstämmer med ljusöppningarna vid altaret.