Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG LANDALA 16:1 - husnr 1, LANDALAKAPELLET

 Byggnad - Beskrivning

LANDALAKAPELLET (akt.)
2005-10-08
Interiörbeskrivning
Landalakapellet har en sydvästlig-nordostlig sträckning, med torn i sydväst och kor i nordost. Kyrkorummet har en läktare i den sydvästra änden och under läktaren har ett större samlingsrum inretts.
Kyrkorummet är treskeppigt. Sidoskeppen har en lägre takhöjd som understyrks av tätt placerade takbjälkar. Mittskeppet vilar på pelare. Salen är relativt liten, men ljus och luftig. Trä är det dominerande materialet.
Interiörens utformning är till största delen ett verk av arkitekten Sven Brolid. Restaureringen utfördes efter branden 1960.
Interiören är stilren och framhäver de geometriska formerna i rummet. Rummets former accentueras genom att färgsättningen är sammanhållen. Väggarna i ljust grått är indelade i rektangulära fält med breda vita lister, de enkelt utformade bänkkvarteren är vinröda, innertaken är blått. I kyrkorummets nordöstra ände samverkar det tresidigt avslutade koret med mitt- och sidoskepp och skapar ett effektfullt, stramt linjespel.
De spröjsade fönstren i korabsiden, det stora emaljerade korset över altaret och predikstolen får en framträdande plats i den enhetligt utformade interiören. _______________________________________________________________________
GOLVET i kyrkorummet är ett lackat trägolv, lagt i rummets längriktning. På läktaren, i samlingssalen och flera av biutrymmena ligger beige linoleummattor.
VÄGGARNA är indelade i rektangulära fält med släta skivor avgränsade av breda släta lister. Väggarnas utseende, från 1962, är en stilmässig återgång mot kapellets ursprungliga detaljrika träbyggnadsarkitektur, men i ett förenklat utförande och i en samtida färgsättning. Väggfälten är ljust grå och listerna är vitmålade.
LÅNGHUSET är treskeppigt. Väggpartiet som avgränsar mitt- och sidoskepp vilar på vitmålade TRÄPELARE med markerade kapitäl, samt på konsoler på kortväggarna. Kapitäl och konsoler är i utskuret trä och den nedre delen är målad i rött med detaljer i guld. De är sannolikt bevarade sedan tiden innan branden. Färgsättningen framhäver dessa byggnadsdetaljer i kyrkorummet.
Mittskeppets SADELTAK vilar på raka väggpartier som i sin tur vilar på tre par pelare samt konsoler på väggen mot samlingssalen. Över de smalare sidoskeppen finns lägre sadeltak. Innertaken är släta och målade i en mättad blå kulör. Takstolarna är tätt placerade och de synliga nedre bjälkarna är vitmålade.
FÖNSTREN har okopplade träbågar med smäcker spröjsning, likadan i inner- och ytterbågen. Fönstrens överdel är tresidigt avslutad och har dekorativt utformat spröjsverk. De flesta av kapellets fönster är med största sannolikhet ursprungliga sedan 1885. Antikglaset i bågarna härrör sannolikt från renoveringen 1962. Fönsterbågarna och de enkelt utformade omfattningarna är målade med vit linoljefärg.
INNERDÖRRARNA är vitmålade. De flesta av dörrarna är dubbla spegeldörrar med fyra speglar i varje dörrblad. Det förekommer även enkla spegeldörrar (bl.a. till den f.d. sakristian) och släta, moderna dörrar sitter på mindre framträdande ställen.
KORET har en tresidigt avslutad absid åt nordost. Det valmade taket är lägre än långhusets. Huvuddelen av inredningen härrör från 1962.
ALTARET är ett fristående bordsaltare i klarlackerat trä. Det är uppbyggt av tre träskivor och kortsidorna är slutna.
ALTARUPPSATSEN består av ett stort väggmonterat kors, skapat av konstnär Elisabeth Söderberg-Weixlgärtner till återinvigningen år 1962. Det har en nonfigurativ emaljdekor på kopparplåtar som fästs på en trästomme. Emaljen går i grönt, blått och brunt.
ALTARRINGEN är enkelt utformad, tredelad och genombruten i vitmålat trä. Överliggaren sluttar, knäfallet är stoppat och klätt med dovt blå sammet.
Det tre KORFÖNSTREN är framträdande i kyrkorummet. De målade blyinfattade fönstren med motivet "Treenigheten" är formgivna av konstnären Gunnar Larsson och tillverkade av Kungsbacka glasmästeri 1962.
PREDIKSTOLEN är placerad i mötet mellan kor och långhus. Den är troligtvis ursprunglig från 1885, men ombyggd. Den är av trä, gråmålad med förgyllda listverk. Korgen är åttakantig och de sex synliga sidorna är dekorerade med speglar, avgränsade av enkelt utformade pilastrar med förgyllning på bas och kapitäl. Längs över- och nederkanterna löper utkragade profilerade lister. Ovansidan är plan och kröns av ett snedställt gråmålat pulpetbord. Korgens undersida smalnar av och vilar på en åttasidig kolonn. Predikstolen saknar ljudtak. Korgen nåddes tidigare från sakristian via en svängd trappa med spegeldekorerad barriär. Den har dock ersatts med en enkelt utformad trappa från nordväst.
DOPFUNTEN består av en stor dopskål i silver på ett smäckert tresidigt och genombrutet stativ av trä och silver. Skålen har en rund form med markerad ytterkant och tillverkades 1962.
LÅNGHUSET har två BÄNKKVARTER. Bänkarna tillverkades 1962 och är enkelt utformade med raka släta gavlar. De är målade i vinrött med grå fotstöd.
ORGELLÄKTAREN i kapellets sydvästra ände har en barriär som löper i mittskeppets bredd. Den är vitmålad, genombruten och utformad som ett kraftigt staket med rytmiskt placerade spjälor. ORGELN är tillverkad av Magnussons orgelbyggeri år 1957 och flyttades till Landala från Domkyrkan 1962. Den är smal och hög, enkelt utformad med raka sidor i ljust gråmålat trä. Spelbordet är omålat och över det sitter vikbara luckor. Fasadens övre del är utkragad och försedd med tre synliga pipfält på rad. Mittfältet är bredast och lägst. Dekoren består av grunda speglar och små vertikala utfrästa spår. Ovansidan är plan.
LÄKTARUNDERBYGGNADEN rymmer samlingssal, arbetsrum och biutrymmen. Den är avskild från kyrkorummet med en slät vikvägg.
ÖVRIGT
Kyrkan har enhetligt utformade LAMPOR i plast och trä. De har en tidstypisk utformning från 1962 som stämmer väl överens med kyrkans invändiga gestaltning. Över långhusets mitt- och sidoskepp är de av en hängande modell, i samlingssalen är de monterade i taket och på läktaren finns en väggmodell. Alla lampor har ett likartat utförande och kommer från samma tillverkare.
VAPENHUSET i tornets bottenvåning fungerar som kapprum. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger en linoleummatta. Bakom ett helt glasat vägg/dörrparti i söder finns torntrappan (en spiraltrappa) som leder upp till läktaren och tornet.
I den f.d. sakristian i byggnadens norra ände sitter ett målat, blyinfattat FÖNSTER med motivet "Törnekransen".