Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG OLSKROKEN 743:7 - husnr 1, SANKT PAULI KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT PAULI KYRKA (akt.)
2004-09-13
Interiörbeskrivning
Kyrkan är kraftigt förändrad invändigt. Den har genomgått tre större renoveringar (1910-tal, 1940-tal och 1970-tal) vilka alla satt tydliga spår i interiören. Det ursprungliga utseendet går främst att spåra i det återkommande motivet med rundbågar och kolonnetter med tärningskapitäl.

Kyrkan är treskeppig, med djupa sidoskepp under stora läktare. På grund av det stora antalet fönster är den relativt ljus, trots sin bredd och de djupa läktarna. Färgskalan går i vitt och olika nyanser av grått, med undantag av koret som är hållet i ockror och jordfärger, samt innertaket som har en klarare blå färg. Färgsättningen ger koret en framträdande plats i interiören.

LÅNGHUSET är närmast kvadratiskt och har fyra bänkkvarter. Bänkarna är ursprungliga, men kraftigt ombyggda och idag målade i ljusgrått med gulddetaljer. GOLVET är täckt med grå heltäckningsmattor, förutom i bänkkvarteren där det ligger Kork-o-Plast. VÄGGARNA är putsade och målade i ljusgrått med vita detaljer. Mellan fönstergrupperna löper vitmålade lisener upp till takfoten, där väggen avslutas med en enklare fris. Uppbyggnaden är snarlik exteriören. TAKET över mittskeppet är tunnvälvt och hela innertaket är målat i en kraftigt blå kulör. DÖRRARNA in till kyrkorummet från hörnförstugorna är tillverkade 1970, lika föregångarna från 1917. De är dubbla fyllningsdörrar. Det finns också andra dörrmodeller, olika varianter av spåntade dörrar och spegeldörrar - ibland i kombination. Mot väster, under orgelläktaren, finns på båda sidor om mittgången LÄKTARUNDERBYGGNADER bestående av stora glaspartier i metallprofiler. Dörren från vapenhuset är också av glas och metall, sammanbyggd med de andra glaspartierna. Ett enkelt SIDOALTARE finns under den norra läktaren. SAKRISTIAN ligger i byggnadens nordöstra hörn.

KORET ligger två steg högre än långhuset och avskiljs med en djup TRIUMFBÅGE krönt av ett snidat kors. VÄGGARNA i den runda korabsiden är indelad i sju fält. Det mittersta är enfärgat rödbrunt och bildar fond åt den stora Kristusbilden bakom altaret (en kopia av Bertil Thorvaldsens Kristus). Övriga fält bär symboliska målningar av Albert Eldh i en tydlig 1910-talsstil. Korets välvda TAK och det lilla dopkapell som ligger vid triumfbågens södra ände bemålades vid samma tid. Alla målningar är hållna i en dämpad färgskala där gulockra, rödbrunt och gråblått dominerar. PREDIKSTOLEN står i triumfbågens norra ände. Den är ursprunglig och utsmyckad med de återkommande rundbågarna och kolonnetterna med tärningskapitäl, men den är sänkt och omplacerad, ljudtaket är borttaget och den är ommålad i ljusgrått och guld. ALTARET är täckt med skivor av grön kolmårdsmarmor, liksom korets och dopkapellets GOLV. ALTARRINGEN är ursprunglig och består av en kolonnettbalustrad sammanbunden av en rundbågefris. Den är dock kortad, omklädd och ommålad i ljusgrått med gulddetaljer. DOPFUNTEN i sandsten är från 1917 är utformad av Ninnan Santesson och tillverkad vid Ignabergs Kalkstensbruk.

LÄKTARNA nås via trapphus i hörntornen. Kyrkan har läktare i tre väderstreck. De vilar på ursprungliga konsoler och gjutjärnspelare med dekorativt utformade överstycken, fästa mot golv och tak. Läktarfronterna härrör från 1940-talet. De är enkelt utformade med utanpåliggande fält och rundlar i plywood, målade i tre grå nyanser. Orgelläktaren i väster har en rundad barriär. Läktarnas undersida är också inklädd med träskivor mellan bjälkarna. GOLVET är täckt med grå heltäckningsmatta. BÄNKARNA på de norra och södra läktarna är ursprungliga, men ombyggda. Det finns 16 bänkar på varje läktare. Orgelläktaren i väster saknar bänkar. ORGELN är tillverkad av Marcussen & Søn och tillkom vid restaureringen 1970. Orgelfasaden är ritad av Sven Brolid. Bakom orgeln har inretts kontors- och samlingsrum inne i tornet.