Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG STAMPEN 11:13 - husnr 1, MARIAKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

MARIAKYRKAN (akt.)
2005-05-17
Interiörbeskrivning
Kyrkans inre karakteriseras av enkelhet och ursprunglighet. Kyrkorummet täcks av ett spegelvalv med kraftig hålkälslist mot väggarna, som är marmorerade i gult. Inredningen är i stort bevarad sedan byggnadstiden. Altaruppsatsen utgörs av ett förgyllt kors med strålkrans. Utmärkande är de två glasförsedda båsen - "spårvagnarna" - som flankerar korpartiet. Läktarorgeln från 1824 är bland de äldsta i Göteborg. Vid den senaste restaureringen 1965 igensattes östingången och kyrkorummet erhöll sin nuvarande färgsättning efter förebild av den ursprungliga.

Kyrksalen har GOLV av bräder. Heltäckningsmattor ligger i gångarna och i korpartiet, innanför altarringen finns ett nylagt trägolv och på läktaren finns trägolv. Det består dels av ursprungliga breda golvplank, dels smalare tiljor sannolikt avsedda som undergolv. I läktarens förrum ligger ett äldre trägolv som är lackat. Vapenhusens golv består av kalkstensplattor. I samband med golvomläggningen byttes det tidigare träbjälklaget mot ett nytt betongbjälklag. De befintliga invändiga trätrapporna i ek, som är lagda på stenvalv. Sakristiegolvet täcks av en plastmatta.

Kyrkorummets putsade VÄGGAR är marmorerade i en kraftigt gul färgton med fönsternischer och omfattningar i grått. Väggen avslutas upptill med en gråmålad gesims. Färgsättningen härrör från restaureringen 1965 och går tillbaka på väggarnas ursprungliga utseende. Vapenhusens väggar är putsade och målade i en ljusrosa färgton. En ljusmålad glasfiberväv täcker sakristians väggar

Kyrkorummets TAK är ett vitt spegelvalv; ett plant tak som omgärdas av en kraftig hålkäl.

DÖRRARNA mellan vapenhusen och kyrkorummet är dubbla och spegelförsedda med tre speglar i varje dörrblad. Utseendet påminner om ytterdörrarna. Kyrkans innerdörrar är gråmålade. Dörröppningen till f d norra vapenhuset (numera pannrum) är igensatt. Pardörren till läktaren, som delvis är glasad, är av äldre datum.

Kyrkan hade ursprungligen sittplatser för omkring 500 personer. Numera ryms här runt 300 personer i fasta BÄNKAR. Bänkinredningen är från kyrkans byggnadstid, men är något ombyggd. Kyrkbänkarna är indelade i fyra bänkkvarter. De främsta bänkarna är avfasade mot mittgången. Varje bänk har sin dörr som ursprungligen var försedd bänknummer och lås. Dörrar och skärmar är spegelförsedda. Bänkarna är sedan 1965 målade i de ursprungliga färgerna, gulbruna invändigt och vinröda utvändigt med gråblå bårder. Bänkinredningen i kyrkan är i princip komplett med undantag för läktaren där man satte in nya bänkar 1948. Av dessa är endast tre bänkar bevarade. Utmärkande för Mariakyrkan är de två inbyggda fönsterförsedda logerna, "spårvagnarna", på ömse sidor om kyrkorummet. Den norra, som är hopbyggd med predikstolen, byggdes som "prästbenck" och fungerade sedermera som sakristia medan den södra nyttjades som en särskild bänkloge. Idag är detta utrymme ett förråd. Uppgången till predikstolen och ingången till sakristian nås via den norra avskrankningen. Logerna är liksom predikstolen och läktaren ljust marmorerade.

Mariakyrkans LÄKTARE är tredelad. Den består av mindre sidoläktare i norr och söder och en djupare orgelläktare i väster. Läktaren uppbärs av tio fyrkantiga träpelare. Skranket är spegelförsett och marmorerat i varmt beige nyanser med blå uppläggningar. Mitt för orgeln finns en plats för försångaren bevarad. Tre av läktarbänkarna finns kvar liksom gradängerna.

Kyrkans ORGEL, som är tillverkad av orgelbyggaren Pehr Zacharias Strand i Stockholm, invigdes 26 söndagen efter Trefaldighet år 1824. Den har sedan dess kompletterats med fler stämmor och byggts om vid två tillfällen. Vid sistnämnda ombyggnad gjordes orgeln helt pneumatisk. Orgeln har idag 21 stämmor fördelade på två manualer och pedal. I orgeln ingår en stor del av det ursprungliga pipmaterialet. Strandpiporna är bland de äldsta i Göteborg och är nästan kompletta. Orgeln helrenoverades och flyttades bakåt i samband med kyrkans restaurering 1965. Spelbordet fick en fristående placering framför ORGELFASADEN. Fasaden, som består av blindpipor, tycks vara från den ursprungliga orgeln. Den är tredelad och klassicistiskt utformad i grått med förgyllda detaljer, bestående av växtornament och musikinstrument längs ovankanten. Pipfälten avdelas genom kannelerade pilastrar.

ALTARET är i snidat och gråmålat trä med förgyllda detaljer; en äggstavsfris överst och på framsidan ett spegelfält. Fältet inrymmer en uppslagen bok, ett kors, en kalk samt två korslagda palmkvistar.

ALTARRINGEN är tresidig med rundade hörn i snidat, genombrutet och gråmålat trä med förgyllda rosetter. Ovansidan och knäfallet är stoppat och klätt med blått ylletyg. Ringen var ursprungligen vitmålad med blått kläde. Grinden på norra sidan är borttagen.

ALTARPRYDNADEN, som står i fönsternischen ovanför altaret, är i förgyllt snidat trä i form av Guds allseende öga inskrivet i en triangel och omgivet av en strålkrans. Framför är ett
förgyllt träkrucifix med gråmarmorerad fot. Kristusfiguren är av gotisk typ med törnekrona, ländkläde och fötterna placerade ovanpå varandra. Den tredelade Mariaikonen på altaret
är ett verk av ikonmålaren Erland Forsberg i Mölnlycke. Ikonen invigdes på Jungfru Marie födelsedag den 8 september 1991. Huvudmotivet kallas "Barmhärtighetens Moder". Småbilderna visar händelser ur Marias liv. Guldfärgen och det blåa, vita och röda i ikonen är Marias färger.

PREDIKSTOLEN är placerad på norra väggen och inbyggd med den norra sidologen. Den tillverkades 1821 i klassicistisk stil efter ritningar av dåvarande stadsarkitekten J F Weinberg. Predikstolen är beigemarmorerad med förgyllda detaljer. Korgens två sidor pryds av dekorerade spegelfält. Det ena inrymmer en uppslagen bok med symbolerna för lag och evangelium, en piska och en palmkvist. På andra sidan syns en strålkransomgärdad triangel - Guds allseende öga med det himmelska ljuset som strålar i bakgrunden. Predikstolens underdel är försedd med dekorerade konsoler och snäckformationer. Ovanför korgen finns en rikt dekorerad fyrsidig baldakin i blått med guld. Sidorna är försedda med en snidad draperingsfris med tofsar. På baldakinen vilar en kerub och på undersidan svävar en duva. Väggpartiet mellan predikstolen och baldakinen är träbeklätt och pryds av en draperad blå tygmantel.

DOPFUNTEN i grå kalksten tillverkades 1965 och är ritad av arkitekt Sven Brolid. Den har rakt skaft, åttasidig cuppa med försänkta hörn och räfflade sidor. Dopfunten är fast förankrad i golvet med en åttadelad grå stenplatta.

Kyrkorummets belyses av sex LJUSKRONOR i mässing tillverkade 1948 respektive 1965. På korväggen hänger mässingslampetter från 1800-talet.

PSALMNUMMERTAVLORNA på ömse sidor om altaret är troligen ursprungliga. De har grå nummerfält med snidad och förgylld ram prydd av växtornamentik och krönt av en lyra. Tavlorna förankras med spiraldekorerade väggfasta smidesarmar.
GOLVURET i snidat och gråmålat trä med förgyllda detaljer härrör från tidigt 1800-tal.

För en utförligare materialgenomgång hänvisas till "Inventering av Göteborgs kyrkobyggnader, Rapport XV, Mariakyrka", Göteborgs kyrkoförvaltning, 2002.